Repo & portable = Canon
Śluby i inne HQ demand akcje = Sigma
Sam dla siebie pewnie kupiłbym Canona bo wygląda w sam raz na włóczęgę po mieście.
Repo & portable = Canon
Śluby i inne HQ demand akcje = Sigma
Sam dla siebie pewnie kupiłbym Canona bo wygląda w sam raz na włóczęgę po mieście.
na pewno?
w sensie, zapewne wydaje ci sie, ze zrobisz na 21Mpix matrycy 9 z 10 zdjec ostrych. a racje masz wylacznie o tyle, ze faktycznie, wydaje ci sie.
zrob realny test ISO/100, f/5.6 i 10 fot z 1/20s a potem jedna wzorcowo 1/125s z lampa (zeby wykluczyc wszelkie szanse poruszenia). potem porownaj ile z tej dziesiatki 1/20s ma ostrosc taka jak wzorzec.
obstawiam 1-2, jak masz bardzo sztywna reke i troche szczescia to jednorazowo wejdzie 3. do reportazu to wystarczy, ale do widoczkow czy produktow... sa troche wyzsze standardy jakosciowe.
przy nieruchomych tematach wole f/2 i stabilizacje, z ktora zjade do znacznie krotszych ale nadal bezpiecznych (9 na 10 ostrych!) czasow i mam wieksza GO.
niegorszy od 50/1.4 to srednia rekomendacja dla szklaraczej powinien byc wyraznie lepszy
Dla mnie stabilizacja obrazu nie jest czymś co trzeba miec. pomaga czasem, ale niekoniecznie musi być. Wole jasniejszy obiektyw, który dzieki temu jest bardziej plastyczny. Sigma wydaje sie lepszym wyborem. Niestety nigdzie jej aktualnie nie ma. Sam przymierzam sie do jej kupna ale w sklepach pustki.
Nie no ok., 35/2IS fajnie że zrobili takie szkło, ale bądźmy poważni. Dla kogo oni je wycenili? Chyba tylko dla świrów, którzy łykają wszystko co nowe![]()
Wolę już tę Sigmę. Albo dołożyć do używanej 35L, gdyby ta Sigma nie powstała. Personalnie wolę większy otwór = większą separację planów (ale to dlatego że ja portrecista i to nie studyjny). Gdybym był z kolei typowym reporterem tudzież streetowcem, brałbym 35/2. Nie wiem, no ja nie widzę realnego zastosowania wg. moich potrzeb dla IS w tym szkle. Jeśli robiłbym nim widoczki, to po prostu kupiłbym statyw. Do repo IS się nie nada bo tam zbyt długie czasy = rozmazana akcja. Do portretu wykorzystuje się raczej pełną dziurę żeby była fajna głębia, czyli czasy są króciutkie.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
To najwiekszy problem...
Widfziałes fajne repo z poruszonymi ludźmi?? Ja tak i zdjęcia były świetne
Ostatnio robiłem sesje 35 1,4L i powiem Ci ze F1,4 iżułem dosłownie może w 10% wszystkich zdjeć.... reszta F1,8-2,8. Głedbia przy ciasnych portretach jest troche za mała... dla duzej częsci zdjęć. Co innego dalsze kadry... mimo wszystko wole lekko przymykać![]()
https://plus.google.com/photos/10246...97018108236753 kiedyś to pokazywałem,35/2,0 (stara) większość zdjęć na 2,0 kilka na 2,8 robione na przemian 50d i 5dmk2 zdecydowana większość zdjęć trafiona z ostrośćią ,były ze dwie sytuacje gdzie nie chciał trafić mimo że powtarzałem kilkukrotnie . Z cenę 1000zł to szkło jest wyjątkowe,nowa wersja nie powinna kosztować więcej niż 2000zł żebym ją kupił.