Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: co wybrać Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM _nowość czy Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM_nowość

Domyślnie Odp: co wybrać Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM _nowość czy Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM_now

Repo & portable = Canon
    Śluby i inne HQ demand akcje = Sigma

Sam dla siebie pewnie kupiłbym Canona bo wygląda w sam raz na włóczęgę po mieście.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: co wybrać Canon 35 mm f/2.0 EF IS USM _nowość czy Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM_now

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    Na co stabilizacja w szkle 35mm skoro tym szkłem można robić ostre zdjęcia z ręki na czasie 1/20s na pełnej klatce bez stabilizacji ?
    na pewno?

w sensie, zapewne wydaje ci sie, ze zrobisz na 21Mpix matrycy 9 z 10 zdjec ostrych. a racje masz wylacznie o tyle, ze faktycznie, wydaje ci sie.
    zrob realny test ISO/100, f/5.6 i 10 fot z 1/20s a potem jedna wzorcowo 1/125s z lampa (zeby wykluczyc wszelkie szanse poruszenia). potem porownaj ile z tej dziesiatki 1/20s ma ostrosc taka jak wzorzec.
    obstawiam 1-2, jak masz bardzo sztywna reke i troche szczescia to jednorazowo wejdzie 3. do reportazu to wystarczy, ale do widoczkow czy produktow... sa troche wyzsze standardy jakosciowe.

Moim zdaniem nic nie zastąpi przysłony 1,4 bo dzięki niej mogę pracować na krótkich czasach w ciemnych pomieszczeniach ,dlatego mam nadzieję kupić kiedyś tę Sigmę.
    przy nieruchomych tematach wole f/2 i stabilizacje, z ktora zjade do znacznie krotszych ale nadal bezpiecznych (9 na 10 ostrych!) czasow i mam wieksza GO.

A co do 35/2,0 bez IS ,świetne szkło bardzo ostre od 2,0 AF nie gorszy od 50/1,4
    niegorszy od 50/1.4 to srednia rekomendacja dla szkla raczej powinien byc wyraznie lepszy
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Dla mnie stabilizacja obrazu nie jest czymś co trzeba miec. pomaga czasem, ale niekoniecznie musi być. Wole jasniejszy obiektyw, który dzieki temu jest bardziej plastyczny. Sigma wydaje sie lepszym wyborem. Niestety nigdzie jej aktualnie nie ma. Sam przymierzam sie do jej kupna ale w sklepach pustki.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Nie no ok., 35/2IS fajnie że zrobili takie szkło, ale bądźmy poważni. Dla kogo oni je wycenili? Chyba tylko dla świrów, którzy łykają wszystko co nowe
    Wolę już tę Sigmę. Albo dołożyć do używanej 35L, gdyby ta Sigma nie powstała. Personalnie wolę większy otwór = większą separację planów (ale to dlatego że ja portrecista i to nie studyjny). Gdybym był z kolei typowym reporterem tudzież streetowcem, brałbym 35/2. Nie wiem, no ja nie widzę realnego zastosowania wg. moich potrzeb dla IS w tym szkle. Jeśli robiłbym nim widoczki, to po prostu kupiłbym statyw. Do repo IS się nie nada bo tam zbyt długie czasy = rozmazana akcja. Do portretu wykorzystuje się raczej pełną dziurę żeby była fajna głębia, czyli czasy są króciutkie.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Dla kogo oni je wycenili?
    To najwiekszy problem...

Do repo IS się nie nada bo tam zbyt długie czasy = rozmazana akcja.
    Widfziałes fajne repo z poruszonymi ludźmi?? Ja tak i zdjęcia były świetne

Do portretu wykorzystuje się raczej pełną dziurę żeby była fajna głębia, czyli czasy są króciutkie.
    Ostatnio robiłem sesje 35 1,4L i powiem Ci ze F1,4 iżułem dosłownie może w 10% wszystkich zdjeć.... reszta F1,8-2,8. Głedbia przy ciasnych portretach jest troche za mała... dla duzej częsci zdjęć. Co innego dalsze kadry... mimo wszystko wole lekko przymykać

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    To najwiekszy problem...
    Ostatnio robiłem sesje 35 1,4L i powiem Ci ze F1,4 iżułem dosłownie może w 10% wszystkich zdjeć.... reszta F1,8-2,8. Głedbia przy ciasnych portretach jest troche za mała... dla duzej częsci zdjęć. Co innego dalsze kadry... mimo wszystko wole lekko przymykać
    Tez zawsze odruchowo przymykam lekko wszystkie szkla niezaleznie jakiego uzywam. Mam tak odruchowo. Zawsze to sotrzej itd. Mysle ze ta nowa sigma moze mnie wyleczyc z tego przyzwyczajenia. Rewelacyjna ostrosc na pełnej dziurce. Z 35L ani 35 2 IS juz nie da sie tak.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez svierq Zobacz posta
    Tez zawsze odruchowo przymykam lekko wszystkie szkla niezaleznie jakiego uzywam. Mam tak odruchowo. Zawsze to sotrzej itd. Mysle ze ta nowa sigma moze mnie wyleczyc z tego przyzwyczajenia. Rewelacyjna ostrosc na pełnej dziurce. Z 35L ani 35 2 IS juz nie da sie tak.
    Da sie
    CANON Laik

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Cytat Zamieszczone przez svierq Zobacz posta
    Tu nie chodzi o ostrość.... nie zawsze to co idealnie ostre w portrecie dobre Co innego zdjęcie o których wspomniał Akustyk. 135 2,0L tez przymykasz?? To ideał ostrości....

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

.... no ja nie widzę realnego zastosowania wg. moich potrzeb dla IS w tym szkle. Jeśli robiłbym nim widoczki, to po prostu kupiłbym statyw.
    Nie zawsze chce się ten statyw dźwigać, nie zawsze jest też fizyczna możliwość. IS dla landszafciarzy jest przydatny.

Coś już napisał

https://plus.google.com/photos/10246...97018108236753 kiedyś to pokazywałem,35/2,0 (stara) większość zdjęć na 2,0 kilka na 2,8 robione na przemian 50d i 5dmk2 zdecydowana większość zdjęć trafiona z ostrośćią ,były ze dwie sytuacje gdzie nie chciał trafić mimo że powtarzałem kilkukrotnie . Z cenę 1000zł to szkło jest wyjątkowe,nowa wersja nie powinna kosztować więcej niż 2000zł żebym ją kupił.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów