Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

...moim zdaniem, duża rolę gra tutaj ultra szeroki ktat obiektywu... Stad te chmury tak kapitalnie wygladaja...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Fakt szeroko jest - 14mm

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest błyśnięte. Podejrzewam, że ew. odbłysk błysku z powierzchni morza został wyretuszowany. I to chyba jedyne, co w tym zdjęciu było robione.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał Awatar fotocoto

"Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba." bzdura wystarczy użyć filtra polaryzacyjnego w przypadku problemów.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Uzależniony

Ja wiem!! Ja wiemm!!
    No to tak...
    Słońce sobie zachodzi po lewej stronie i już jest poniżej horyzontu ale chmury działają jak zaje..wielki reflektor. Z Exifa mamy ISO 640 f/4 1/125 co daje nam w granicach EV8 (iso100) co by się zgadzało na tą porę dnia. Lekko poprawiony kontrast i podciągnięta saturacja bez wielkiej obróbki.

Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.

Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 09-01-2013 o 07:37

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    [...]

Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.
    A dlaczego nie tak jak jest, t.j AV? Przecież zależało im na czasie, bo warunki zmieniają się szybko - zablokował ekspozycję na takim punkcie, żeby "niedoświetlić" tło, podciągnął ISO do uzyskania zadowalającego czasu i pstryk.

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
    To przede wszystkim, ale to zdjęcie aż razi typowymi właściwościami zdjęcia świeconego. Właściwie świeconego.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.
    dokładnie.
    też tak myślę.
    IMHO UWA, poprawna ekspozycja + trochę miejscowego dodge&burn i wszystko w temacie.

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej
    no niedokładnie - w południe to masz słońce wysoko nad głową, jak już to nawet lekko za plecami. pytanie jeszcze, czy mówimy o czerwcu, czy sierpniu (różnica jest spora).

natomiast wieczorami wiadomo - słońce zachodzi "za morzem po lewej stronie". :wink:
    tu przykład prawie wieczornego foto:

pozdro.,
    m.

Uzależniony

Przecież powyższe foto, obok przedmiotowego nawet nie leżało. Co chciałeś tym pokazać?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

kierunek słońca? to zdjęcie z tego wątku: http://www.canon-board.info/technika...-dzieci-16535/
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał Awatar Sieku

ja tam bym myślał o blendzie

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów