Cytat Zamieszczone przez anetabarszcz Zobacz posta
[...]
Znalazłam fajne zdjęcie (jest exif) zdjęcie - zdjęcie.jpg - Minus ale nie wiem czy było zrobione z jakimś filtrem czy nie, a może obróbka na warstwach. Jeśli moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba to byłabym wdzięczna.
Para na tym zdjęciu jest doświetlona lampą ze sporym softboxem z lewej strony (nie podejrzewam używania wielkiej blendy z tej odległości). To, że w exifie nie ma mowy o lampie, absolutnie niczego nie dowodzi. Nie ma również info o korekcie ekspozycji w trybie AV, a przecież widać, że fotograf ją zastosował ..w pewnym sensie . Parametry ekspozycji całości dobrane bardzo dobrze. Nie twierdzę, że nie dałoby się tam zrobić podobnego zdjęcia bez lampy - trzeba by wtedy obrócić łódkę z parą clockwise o jakieś półtorej godziny, oraz przestawić stosownie fotografa, ale wtedy byłoby to zdjęcie ..z jednym źródłem światła. Inny cień rzucałaby suknia, nie byłoby rim-light na koszuli itp. Ewentualnie pozycja tak jak jest, plus duża biała blenda z lewej, ale z tej odległości to średni pomysł.

anetabarszcz - aby
udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba
trzeba zastosować ujemną korektę ekspozycji otoczenia (~ 1-2EV) i doświetlić lampą główny obiekt. Cała sztuka w takim dobraniu parametrów, żeby zdjęcie wyglądało naturalnie, ale "światowo". Stosując lampę na sankach aparatu nie osiągniesz takiego rezultatu, ponieważ tutaj ogromną rolę grają niuanse wynikające z 3 czynników: kąta padania światła lampy względem kąta padania światła słonecznego i kąt patrzenia obiektywu względem tych dwu źródeł światła.
Używając lampy na aparacie kąt świecenia lampy pokryje się z katem patrzenia obiektywu, a to już kompletnie inna opowieść.

Co do zdjęć w pełnym słońcu na plaży, to już koledzy podali wytyczne - manual, ekspozycja na otoczenie(ew. korekty), błysk wypełniający na pierwszy plan (ew. korekta ujemna błysku). Gdy słońce z boku - polar plus lampa i jest szansa na bardzo udane fotki rodzinne. Drugi z fitrów który zdecydowanie przyda się w takich warunkach (zamiennie z polarem, nie razem), to ND8 (pozwoli używać czasów poniżej X-Sync w słońcu). Polar sam w sobie jednocześnie działa jak ~ND4.