Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
    Ze słońcem będzie tak:
    500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues
    Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.

Pod słońce natomiast będzie tak:
    500px / Untitled photo by DEREK HEISLER
    500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright
    500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak
    Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
    Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać

Będę próbowała różnych sposobów. Zakupiłam właśnie 70-200L w komplecie z polarem - już do mnie jedzie. Zobaczymy jak się sprawdzi na plaży, szczególnie ciekawa jestem filtra. Lmpę zawsze mam ze sobą ponieważ używam jej głównie na hhs do rozświetlania cieni na twarzy kiedy fotografuję z bliskiej odległości chociaż moc radykalnie wtedy spada.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez anetabarszcz Zobacz posta
    Będę próbowała różnych sposobów...
    Ponieważ zdjęcie z pierwszego posta jest z Sopotu, morze w domyśle (dla mnie) równa się Bałtyk. Jestem w błędzie?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Masz rację, wiem lazurowa woda to nie będzie
    Ostatnio edytowane przez anetabarszcz ; 01-01-2013 o 17:54

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Lazur idzie "wyczarować". Natomiast istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej, że nie wspomnę o nagrzanym aparacie który parzy dłonie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez anetabarszcz Zobacz posta
    [...]
    Znalazłam fajne zdjęcie (jest exif) zdjęcie - zdjęcie.jpg - Minus ale nie wiem czy było zrobione z jakimś filtrem czy nie, a może obróbka na warstwach. Jeśli moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba to byłabym wdzięczna.
    Para na tym zdjęciu jest doświetlona lampą ze sporym softboxem z lewej strony (nie podejrzewam używania wielkiej blendy z tej odległości). To, że w exifie nie ma mowy o lampie, absolutnie niczego nie dowodzi. Nie ma również info o korekcie ekspozycji w trybie AV, a przecież widać, że fotograf ją zastosował ..w pewnym sensie . Parametry ekspozycji całości dobrane bardzo dobrze. Nie twierdzę, że nie dałoby się tam zrobić podobnego zdjęcia bez lampy - trzeba by wtedy obrócić łódkę z parą clockwise o jakieś półtorej godziny, oraz przestawić stosownie fotografa, ale wtedy byłoby to zdjęcie ..z jednym źródłem światła. Inny cień rzucałaby suknia, nie byłoby rim-light na koszuli itp. Ewentualnie pozycja tak jak jest, plus duża biała blenda z lewej, ale z tej odległości to średni pomysł.

anetabarszcz - aby
    udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba
    trzeba zastosować ujemną korektę ekspozycji otoczenia (~ 1-2EV) i doświetlić lampą główny obiekt. Cała sztuka w takim dobraniu parametrów, żeby zdjęcie wyglądało naturalnie, ale "światowo". Stosując lampę na sankach aparatu nie osiągniesz takiego rezultatu, ponieważ tutaj ogromną rolę grają niuanse wynikające z 3 czynników: kąta padania światła lampy względem kąta padania światła słonecznego i kąt patrzenia obiektywu względem tych dwu źródeł światła.
    Używając lampy na aparacie kąt świecenia lampy pokryje się z katem patrzenia obiektywu, a to już kompletnie inna opowieść.

Co do zdjęć w pełnym słońcu na plaży, to już koledzy podali wytyczne - manual, ekspozycja na otoczenie(ew. korekty), błysk wypełniający na pierwszy plan (ew. korekta ujemna błysku). Gdy słońce z boku - polar plus lampa i jest szansa na bardzo udane fotki rodzinne. Drugi z fitrów który zdecydowanie przyda się w takich warunkach (zamiennie z polarem, nie razem), to ND8 (pozwoli używać czasów poniżej X-Sync w słońcu). Polar sam w sobie jednocześnie działa jak ~ND4.

moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

[QUOTE=luc_october;1132762]Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
    Ze słońcem będzie tak:
    500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues
    Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.

Pod słońce natomiast będzie tak:
    500px / Untitled photo by DEREK HEISLER
    500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright
    500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak
    Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
    Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać [/QUOTE

Piekne...zdjecia

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.
    Podzielam zdanie. Wydaje mi się że niczym tam nie było świecone. Ekspozycja pewnie na tło i tyle. Parę młodą przydało by się doświetlić.
    EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

...moim zdaniem, duża rolę gra tutaj ultra szeroki ktat obiektywu... Stad te chmury tak kapitalnie wygladaja...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów