Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem.
    Zdecydowanie, nie da się.

Histogram,bracketing,HDR,realnie używalne dziś ISO,możliwość kontroli ekspozycji jakie daje cyfra i to w sek po pstryknięciu,ograniczyły do mikroskopijnych rozmiarów ilość zdjęć wymagających wyciągania czegokolwiek,cieni czy świateł.
    Bogactwo ilościowe i dostępnośc filtrów i innych akcesorii foto jest nieporównywalna.
    Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    .....
    Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.
    Ciekawe, że ze zdjęć rodzinnych sprzed czterdziestu kilku lat to najciekawsze są te kiepskie, posute przy naświetlaniu. :-) Wtedy na wynik czekało się kilka dni. Teraz można obejrzeć rezultat sekundę po pstryknięciu. W fotografi rodzinnej jednak chyba mniej liczy się techniczna poprawność i "ahrtyzm" zdjęcia. Ważniejsza jest "wartość uczuciowa". :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą.
    Grunt,to żeby używać,ale nie naduzywać
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą. ...
    Właśnie takie myślenie trzeba w sobie zwalczać. :-) Trzeba się starać zrobić popranie a nie zakładać, że LR pomoże. Na slajdzie po wywołaniu to już "święty boże nie pomoże" a jednak się da / dało. Teraz też się da.

Janusz,

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót.
    ....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować . Poparte to jest wieloma praktycznymi przykładami, łącznie z próba odzyskiwania detali w cieniach w analogu i świateł w cyfrze. To co mówi mój małżonek potwierdza się przy codziennej obróbce i nawet powoli mój sposób naświetlania idzie w kierunku niedoświetlania (w cyfrze ). Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie
    Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyć
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie
    Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyć
    dokładnie tak, jest moment, zamykają się drzwi, ginie światło i co...?? jest sytuacja gdzie nie zdążysz włączyć lampę, bo nagle coś dzieje się tak, że robisz pod światło i co...?? takich różnych sytuacji w reporterce są tysiące. Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? Fotografia to taka dziwna dziedzina, że nie do końca można określić co jest prawidłowe a co nie, poza granicznymi przypadkami. Nie można więc nikomu powiedzieć co i jak ma robić.

Początki nałogu Awatar luc_october

"Jeżeli twój fotograf wyciąga cienie..., to wiedz, że coś się dzieje"
    Tak jakoś mi się skojarzyło

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch Zobacz posta
    .... Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .
    Łatwe, łatwe. Górne EV zabiera połowę kasy.... eeeee... tj. Bitów zapisu. Drugie od góry zabiera połowę pozostałej połowy czyli 1/4 całości. Itd, itd... W szóstym EV od góry zostaje parę tonów bo się więcej nie da zapisać. W analogu jest inaczej, nie ma bitów tylko chemia i "zapis" jest bardziej równomierny.

Janusz,

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch Zobacz posta
    ......Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? .....
    Zdaje się, że dyskusja zaczęła się od zdjęć rodzinnych dzieciaków na plaży w południe. Trudno o bardziej stabilne warunki oświetlenia. Do tego się odnoszę, nie do "że czasmi się nie da" . Na plaży się da.

Korygowało się zdjęcia w ciemni. Może korekcje lokalne były trudniejsze niż dzisiaj ale też były. Mam po prostu wstręt do podejścia "to się wyciągnie w obróbce" bo to zabija myślenie, wynika z lenistwa i braku chęci do nauki (nie piszę tego personalnie - odniesienie ogólne ). Cyfra oddaje więcej szczegółów w światłach. Analog jest lepszy w cieniach. Zawsze tak było. Przyjrzyj się tonacjom zdjęć czarno-białych. (Edit: tych z analogu). jak ogroma ilość tonów jest właśnie w cieniach? tego nie ma w cyfrze. Ze współczesnych matryc oczywiście można więcej wydobyć. Można nie oznacza, że trzeba lub że się nie da inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-01-2013 o 15:43

Janusz,

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów