Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Wyciąganie z cieni w LR to zbrodnia popełniona na fotografii. Naprawdę.
    Lubię takie bzdury czytać, zwłaszcza jak mówi to jakiś znany mistrz i należy się do tego przystosować
    Lokalne wyciąganie jasności istnieje od czasów analogów i jest jedną z podstaw obróbki.
    Gdyby wyciąganie było zbrodnią to równie dobrze można by zakazać robienia zdjęć w złych warunkach świetlnych, a czasem trzeba.

Wracając do plaży, jeśli ma to być w południe, to piasek powinien robić jako blenda i wyrównywać światło. Przy zachodach doświetlanie lampą/blendą i/lub korekta jasności w obróbce. Przy dłuższych ogniskowych łatwiej to wszystko kontrolować, bo trochę się przesuniesz i zmieniasz tło z jaśniejszego na ciemniejsze lub na odwrót.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Lubię takie bzdury czytać, zwłaszcza jak mówi to jakiś znany mistrz i należy się do tego przystosować
    Lokalne wyciąganie jasności istnieje od czasów analogów i jest jedną z podstaw obróbki.
    Gdyby wyciąganie było zbrodnią to równie dobrze można by zakazać robienia zdjęć w złych warunkach świetlnych, a czasem trzeba......
    Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem. W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót. W cieniach jest paskudnie mało. "Wyciągając cienie" wyciągamy szum. Nie jestem szumofobem ale naprawdę uważam, że jednak trzeba robić zdjęcia dobrze a nie myśleć zanim się pstryknie, że "to się wyciągnie w LR/PS".

PS. Jak kolega nie dostrzega sarkazmu w wypowiedzi ale pisze o "bzdurach" to może przewietrzyć się po Sylwestrze trzeba?
    Jak dla mnie bzdurą i to ogromną jest "..i/lub korekta jasności w obróbce.... To już się nie da zrobić zdjęcia normalnie? Slajdami się dało a cyfrą to już nie? Zakładanie, że się poprawi w obróbce spartolone zdjęcie jest naprawdę warte "go and snap yourself". Im mocniej tym lepiej. Da się zrobić w miarę normalne zdjęcie na plaży w samo południe. Zwłaszcza, że nie chodzi o zdjęcia ahrtystyczne lub super ahrtystyczne (super ahrtystyczne są tylko zdjęcia ślubne ) a o zdjęcia rodzinne bawiących się na plaży dzieciaków.

EDIT: Dopiszę dla pełnej jasności. Wyciąganie z cienia w analogu to tak. Kompresja świateł w cyfrze też tak. No odwrót - Nie (przez duże N). W bardzo ograniczonym zakresie się oczywiście da ale... patrz wyżej. Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-01-2013 o 14:07

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
    Ale po co sie ograniczać skoro da się żyć z nimi prościej i wygodniej?

Początki nałogu Awatar luc_october

Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem. W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót. W cieniach jest paskudnie mało. "Wyciągając cienie" wyciągamy szum. Nie jestem szumofobem ale naprawdę uważam, że jednak trzeba robić zdjęcia dobrze a nie myśleć zanim się pstryknie, że "to się wyciągnie w LR/PS".

PS. Jak kolega nie dostrzega sarkazmu w wypowiedzi ale pisze o "bzdurach" to może przewietrzyć się po Sylwestrze trzeba?
    Jak dla mnie bzdurą i to ogromną jest "..i/lub korekta jasności w obróbce.... To już się nie da zrobić zdjęcia normalnie? Slajdami się dało a cyfrą to już nie? Zakładanie, że się poprawi w obróbce spartolone zdjęcie jest naprawdę warte "go and snap yourself". Im mocniej tym lepiej. Da się zrobić w miarę normalne zdjęcie na plaży w samo południe. Zwłaszcza, że nie chodzi o zdjęcia ahrtystyczne lub super ahrtystyczne (super ahrtystyczne są tylko zdjęcia ślubne ) a o zdjęcia rodzinne bawiących się na plaży dzieciaków.

EDIT: Dopiszę dla pełnej jasności. Wyciąganie z cienia w analogu to tak. Kompresja świateł w cyfrze też tak. No odwrót - Nie (przez duże N). W bardzo ograniczonym zakresie się oczywiście da ale... patrz wyżej. Naprawdę da się żyć bez LR czy PS.
    Miałem na myśli lokalną korektę jasności. W sylwestra nie piłem, nie wiem jak Ty Masz rację że zdjęcie da się zrobić normalnie, ale nie zawsze mamy ku temu warunki i trzeba sobie pomagać jakoś. W nikonach Cyfra już ma większy zakres od analogów więc to stwierdzenie średnio aktualne, z resztą nie mówię żeby ciągnąć 4ev tylko wyrównać ekspozycję delikatnie tam gdzie trzeba.
    Dobrze naświetlona klatka to połowa sukcesu, a druga to co się z nią później zrobi.

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    ... W sylwestra nie piłem, nie wiem jak Ty .....
    Brak pijalnego alkoholu w odległości mniejszej od ok. 600 km. Morze południowo-chińskie, Luzon Strait dzisiaj od rana. Wieje zdrowo. Dobrze, że śniegiem nie zacina chociaż to tylko 20 st. N.

Janusz,

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch
    ....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować .
    Mężczyźni różne bajki opowiadają kobietom. jakiś janusz body, czy ktoś podobny napisał coś kiedyś o liniowości matrycy. Niby dawno ale nic się nie zmieniło. Dalej wisi w tips & tricks.

EDIT: Iza - Ogromne SORRY - coś pokopałem i zamiast odpowiadać wyedytowałem Twój post. Posypuję głowe popiołem i przepraszam ogromnie. Moj net ma szybkość ślimaka i nie zauważyłem, że wcisnąłem edit zamiast odpowiedz. Naprawdę niechcący. :-)

Janusz Body
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-01-2013 o 14:46

W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót.
    ....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować . Poparte to jest wieloma praktycznymi przykładami, łącznie z próba odzyskiwania detali w cieniach w analogu i świateł w cyfrze. To co mówi mój małżonek potwierdza się przy codziennej obróbce i nawet powoli mój sposób naświetlania idzie w kierunku niedoświetlania (w cyfrze ). Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Izabella Bodzioch Zobacz posta
    .... Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .
    Łatwe, łatwe. Górne EV zabiera połowę kasy.... eeeee... tj. Bitów zapisu. Drugie od góry zabiera połowę pozostałej połowy czyli 1/4 całości. Itd, itd... W szóstym EV od góry zostaje parę tonów bo się więcej nie da zapisać. W analogu jest inaczej, nie ma bitów tylko chemia i "zapis" jest bardziej równomierny.

Janusz,

Uprawnienia umieszczania postów