Fakt szeroko jest - 14mm
Fakt szeroko jest - 14mm
Na tym polega umiejętne świecenie, żeby nie było widać, że było świecone, ale ten kto świeci na co dzień, zwykle to rozpozna.
Słońce zachodzące nie da tak miękkiego cienia sukni na łodzi, nie da takiego rozkładu świateł na ciele, z jednoczesnym podświetleniem konturu koszuli, oraz nie da takiego rozkładu świateł i cieni na samej sukni.
Na ten temat i tak ostatecznie musiałby się wypowiedzieć autor zdjęcia, bo tylko on wie czy świecił softboxem, czy blendą, czy domalował światła w PS.
Zapodajcie swoje podobne zdjęcia nie świecone, skoro twierdzicie że tak można przy samym słońcu, bez wspomagania (światłem lub softem) - porównamy, przyjrzymy się szczegółom, podyskutujemy konstruktywnie.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest błyśnięte. Podejrzewam, że ew. odbłysk błysku z powierzchni morza został wyretuszowany. I to chyba jedyne, co w tym zdjęciu było robione.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
"Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba." bzdura wystarczy użyć filtra polaryzacyjnego w przypadku problemów.
-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów![]()
![]()
Ja wiem!! Ja wiemm!!
No to tak...
Słońce sobie zachodzi po lewej stronie i już jest poniżej horyzontu ale chmury działają jak zaje..wielki reflektor. Z Exifa mamy ISO 640 f/4 1/125 co daje nam w granicach EV8 (iso100) co by się zgadzało na tą porę dnia. Lekko poprawiony kontrast i podciągnięta saturacja bez wielkiej obróbki.
Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.
Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 09-01-2013 o 07:37
A dlaczego nie tak jak jest, t.j AV? Przecież zależało im na czasie, bo warunki zmieniają się szybko - zablokował ekspozycję na takim punkcie, żeby "niedoświetlić" tło, podciągnął ISO do uzyskania zadowalającego czasu i pstryk.
To przede wszystkim, ale to zdjęcie aż razi typowymi właściwościami zdjęcia świeconego. Właściwie świeconego.
dokładnie.
też tak myślę.
IMHO UWA, poprawna ekspozycja + trochę miejscowego dodge&burn i wszystko w temacie.
no niedokładnie - w południe to masz słońce wysoko nad głową, jak już to nawet lekko za plecami. pytanie jeszcze, czy mówimy o czerwcu, czy sierpniu (różnica jest spora).
natomiast wieczorami wiadomo - słońce zachodzi "za morzem po lewej stronie". :wink:
tu przykład prawie wieczornego foto:
pozdro.,
m.
kierunek słońca?to zdjęcie z tego wątku: http://www.canon-board.info/technika...-dzieci-16535/
pozdro.,
m.