Mam pytanie. Próbuje ustawić lampy Canon 580exII i Canon 600ex-rt radiowo.
O ile ustawienie 2 lamp Canon 600ex-rt (master i slave) i komunikacji radiowej - świeci się LINK i działa - wiec to ładnie działa.
Natomiast nie wiem jak ustawić zestaw Canon 600Ex-rt z Canon 580exII radiowo? - na przebłysku działa ale tak nie chce (bo nie chce zakłamań z lamp innych ludzi) .
Bawiłem się ustawieniami 580EX II jako slave, canon 600ex jako master - kanały się zgadzają - i nic.
Czy taki układ wogóle działa?
Będę wdzięczny za podpowiedź,
Odpowiedź może udzielić instrukcja do 580exII - nie znajdziesz w niej nic o radiu. Z 600 zdalnie możesz ją wyzwolić tylko błyskami. Sprawdź jeszcze czy "błyski innych ludzi" (np. ręcznie wyzwolony błysk 600) wyzwoli 580 ustawioną jako slave (mogę się założyć, że nie) - sygnały wyzwalające są kodowane serią szybkich błysków.
Ostatnio edytowane przez r_m ; 30-11-2013 o 17:13
Tak jak napisal r_m, C580 dziala tylko jako slave lub master na podczerwien, nie ma ani radia, ani fotoceli.
Po siedmiu latach padła mi moja 580tka, więc czas na zmianę. Chciałem kupić 580 EX II, ale nigdzie nie mogę znaleźć nowej - zresztą na stronie Canona też już nie ma. To aż taki staroć?
Tak więc jedyne co mi zostało to 600EX lub 600EX-RT. Nigdy nie bawiłem się w wyzwalanie radiowe i używałem lampy błyskowej tylko z poziomu stopki na body. Czy w takim wypadku warto kupywać EX-RT, czy wystarczy EX? Chociaż tej drugiej też nie ma na Allegro, wszyscy oferują EX-RT.
Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AW
Nie ma czegoś takiego jak 600ex. Tylko wersja z RT. Nawert jeśli kupisz nowa lampę spróbuj naprawiać ta 580ex. Zawsze będziesz miał backup lub spróbujesz błysku na 2 lampy![]()
Miłego dniamoja www
Sterowanie radiowe naprawdę jest bardzo wygodne. Zwłaszcza jeżeli błyskasz lampą nie umieszczoną na body. Zwróć uwagę, ze wyzwalanie radiowe w 600-tce dostępne jest z 5dmk3 i 1dx(nie wiem jak wygląda to z 70d, ale pewnie nie ma). Z innymi body dodatkowo zostaje zakup sterownika st-e3.
Lampa sama w sobie jest oki. Cena też, ale w ostatnie partie nowych 580 ex2 były niewiele niższe.
Zawsze masz alternatywę w postaci bardzo zachwalanych yungnuo , do których możesz dokupić przenoszące ettl wyzwalacze.
jinks spradź dokładnie. lampa 600 canona jest w 2 wersjach:
https://www.canon.pl/For_Home/Produc...eedlite_600EX/
https://www.canon.pl/For_Home/Produc...lite_600EX-RT/
różnica właśnie w wyzwalaniu radiowym jest,
Ostatnio edytowane przez skura ; 12-12-2013 o 22:32
Jinks - Tak jak napisał Skura, na stronie Canona są dwie wersje 600stki. A 580tka już się nie nadaje do naprawy - w serwisie zapytali się czy mi ją odesłać, czy od razu zutylizować.
Skura - Może i jest wygodne, aczkolwiek nigdy jeszcze się w to nie bawiłem. Chyba trzeba będzie przeczytać 150 stron tematu o wyzwalaniu radiowym na CB. Lampę będe podpinał do 7D i póki co nie planuję zmiany body, ani na 5D MKIII, ani na 1DX. Przeraża mnie sam wydatek prawie dwóch tysięcy na 600EX/EX-RT.![]()
Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AW
Yongnuo już puściło do sprzedaży YN-E3-RT. Można przypuszczać, że cena w PL będzie na poziomie 500-600zł.