Mnie w balona nie zrobisz z produktami YN- YONGNUO
Ta lampa nie przenosi gorącą stopką nic tylko błysk. Tak ma tryb slave, ale nie jest to żadna alternatywa dla Canona 600EX. Jeśli już szukać alternatywy to YN-568EX + wyzwalacz YN-622C, mamy wtedy wszystko radiowo z HSS.
Chyba, że masz jakieś dowody na to, że YN-560EX współpracuje radiowo z serią Canon 600EX. Ale radiowo nie na podczerwień.![]()
a czy te youngnuo nadajnik i odbiornik zadziała z 600EX?
2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
Regulamin pkt8.
Używając nadajnika YN i odbiornika do każdej z lamp powinno działać, bo to tak jakby gorąca stopka radiowa. Tyle, że komfort pracy nie jest zbyt wysoki, przy każdej zmianie mocy lamp trzeba błądzić po menu (ale lepsze to niż ściąganie lampy z 3 metrowego statywu).
Nie mam 600EX więc nie sprawdzę w 100%. Może sprawdź w jakimś sklepie, czy to zadziała dobrze. Jedno co nie podoba mi się w YN to przy włączeniu sterowania grupą lamp (nastawy bezprzewodowe), nie można ustawić synchro na drugą kurtynę.
W tamacie YN 560 EX wystarczy zajrzeć na stronę producenta i ściagnąć instrukcję albo poczytać na stronie sklepu, który ją sprzedaje w Polsce.
Automatyki błysku nie ma żadnej, wyzwalanie w trybie M: na stopce, w trybie S1 - na błysk zewnętrzny, w trybie S2 na błysk zewnętrzny z pominięciem przedbłysków. Ręczny podział mocy do 1/128 co 1EV,
YN565 przenosi automatykę, moze pracować w systemie bezprzewodowym jako slave (nie znalazłem info czy także jako master) ale na podczerwieni (ze sterownikiem ST-E2). Dodatkowo jak powyżej M, S1, S2, Ręczny podział mocy do 1/128 co 1/3EV
YN568 EX - jak YN 565EX ale posiada HSS
--- Kolejny post ---
Póki co w systemie radiowym canona pracuje tylko 600EX. No i oczywiscie z nadajnikiem ST-E3.
według mnie mylisz lampy...
podajesz dane yn-560 a nie yn-560ex ... która jak to piszą na stronie sklepu :
"Lampa YN560EX posiada wszystkie funkcje doskonale znanej i docenionej przez użytkowników lampy YN560/YN560-II, a dodatkowo działa jako Slave w trybie bezprzewodowym - zarówno w TTL jak i w trybie manualnym"
Kompatybilność lampy w trybie sterowania bezprzewodowego:
Aparaty Canon działające jako Master: 5D Mark III, 7D, 60D, 650D, 600D, EOS M.
Lampy Canon działające jako Master: 600EX, 580EX
Sterowniki Canon: ST-E2
pozdro
Ostatnio edytowane przez Raideur ; 02-01-2013 o 20:29
Posiadam tą lampkę i nie mogę powiedzieć o niej nic złego. Bardzo podoba mi się wyświetlacz i czytelność wszystkich funkcji. Funkcje cf są opisane a nie tylko ponumerowane. Niestety nie testowałem łączności radiowej bo nie mam wyzwalacza st-e3.
wyzwalałem ją bezprzewodowo tanim wyzwalaczem aputure trigmaster i wszystko działa.
używałem też jako master w trybie optycznym i tu właśnie ten wyświetlacz jest bardzo przyjemy i łatwo zarządzać pozostałymi lampami.
Podoba mi się też sposób "dokręcania" stopki. Jest zawsze ok nigdy za mocno ani za słabo
No i na plus też jest mocowanie filtrów. Łatwo można sobie dociąć inne kolory z folii.
Czy warto ją kupić to już zależy do czego chce się używać. Niektórzy koledzy nie rozumieją jak można wydać taką kasę na lampę jak można mieć nie wiem ile YN w tej cenie. Ale jeśli kogoś stać to śmiało można kupować.