Może trzeba wejść, rzucić "k..wa" na starcie, potrząsnąć złotymi łańcuchami oraz ogoloną czachą i wtedy się wezmą do roboty?![]()
Czasami takie zachowanie pomaga :-)Zamieszczone przez KMV10
Jednak część sprzedających tak naprawdę nie wie kim jest klient . Pamiętam jak na dzwiach otwartych pewnej firmy samochodowej sprzedawcy latali wokół ludzi w marynarkach i aktówką w dłoni , a ci pomarudzli , pomarudzili i wychodzili .
Próbował podejść do sprzedwaców starszy pan w podartym swetrze to traktowali go jak powietrze. W końcu podszedł do sprzedwacy i zapytał czy taki samochód jest bezpieczny i czy są w kolorze zielonym . Usłyszał że tak i powiedział to ja dwa poproszę .......dla córek . Szczena wszystkim opadła .
na Twoim miejscu wstrzymalbym sie 2 tygodnie. byc moze na PMA pojawi sie nastepca i dlatego 85/1,2 jest niedostepny. nie potwierdzam rowniez problemow z objektywami; w ubiegly czwartek zamowilem zupelnie nietypowy objektyw (ts-e 45) i jutro go kurier dostarczy.Zamieszczone przez robo
Mam znajomego ktory tak robi zakupy hobbystycznie... Im drozej cos ma kosztowac tym gozej wyglada w sklepieZamieszczone przez Tomasz1972
A jak go ktorys sprzedawca zdenerwuje to jak zacznie rzucac miechem to mimo ze jezyki niezgodne to wszyscy ganiaja dookola i lamia sie w pasie w pol
Poza tym to swietny negocjator... Generalnie rewelacja miec takiego kogos i kupowac cos drogiego
![]()
...
Zamieszczone przez popmart
Kuriera kiedys czytalem, a od lat tylko przezucam, a to co zrobil p. Patrycy z ta gazetą mówi samo za siebie i jego slowa sa gówno warte, jak cale ich testy.
Poziom tej gazety jest żenujący - zarówno pod względem wiedzy merytorycznej rzekomych "testerów" , jak i podejscia do prezentacji fotografii w ogóle
Co ja pisze - jakiej prezentacji![]()
Czytając zarówno FOTO-KURIERA i FOTO zauważyłem że Kurier preferuje nikona , a Foto olka i canona .
Takie testy można sobie ...........
no to mam coś ciekawego niestety wdałem się w dyskusję z owym panem co przedstawie w całości : (odrazu mówie że sam nie jestem święty)
List 1 (trochę cytatów z tego wątku) przyznaje forma średnia :
Co za ŻENADA!!!!! to ma być test ????
przykładem skutecznego marketingu Nikona jest aktualny test w Fotokurierze: 5d kontra D200.
do testu uzyto szkieł: Canon+ 20/2,8
Nikon + Micro nikkor 60 mm/2,8
i używając takich oto objektywów panowie z fk testują rozdzielczość i aberracje
oczywiście napisali, ze 5d to badziew.
Najbardziej rozbawił mnie taki fragment (o 5d):
" ktoś kto wydaje na sprzęt kilkadziesiąt tys. zl nie chciał by mięć takich zdjęć.."
to już są zupełne jaja.
Jakoś pełna klatka Canona też dla testujących nie jest niczym specjalnym, lepsza jest crop 1,5 z bandingiem
Nie kupię więcej tego szmatławca udławcie się kasą od marketingu nikona.
piszę nie dlatego że jestem piewcą Canona tylko dlatego że test jest po prostu FATALNY
Odpowieź : była już cytowana ale dla porządku
Szanowny Panie Marcinie
Pozwoli Pan, że ton Pańskiej wypowiedzi pominę.
Nie zamierzam umierać (jak Pan) ani za Canona, ani za Nikona. Gdyby przeczytał Pan tekst dokładnie i obiektywnie spojrzałby Pan na zagadnienie to jestem Pewien, że przyznałby mi Pan rację.
Niestety Pańska nadpobudliwość nie pozwoliła Panu zauważyć, że w teście po stronie Canona brały udział 2 obiektywy. W tym jego najnowsza konstrukcja oznaczona literą L. Jej znaczenia nie będę Panu tłumaczył.
Uległ Pan również papce marketingowej Canona i pisze Pan o przetworniku pełnoklatkowym w Canonie co nie jest Prawdą.
Odrobina wiedzy i powściągliwości w powtarzaniu zasłyszanych opinii dobrze by Panu zrobiła.
Nikt Pana nie zmusza do czytania obiektywnych czasopism fotograficznych do jakich ja zaliczam Foto-Kurier.
Na Pańskim miejscu ograniczyłbym się do czytania Canonowskiej papki marketingowej. To Panu z powodzeniem wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Patrycy
List 2 :
Dłuższy czas zastanawiałem się czy odpowiedzieć Szanownemu Panu ale się zdecydowałem:
Nie Pan nie umiera za firmy pan kase bierze za stronnicze testy (ilość reklam w danym numerze) Nikon zwija się jak glizda po ostatnie wpadce z bandingiem i kiepską matrycą oraz oświadczeniami że nie zamierzają używać matrycy FF
znam co nieco takie układy.. z innej branży gdzie zawsze wygrywa samsung i LG, ale cóż Pan się nie przyzna i ja to rozumiem ... marketing nikona nie śpi ostatnio puszki D200 w każdym sklepie w Warszawie świecą .
tak się składa że w Internecie już się gotuje od tego testu i pozwoliłem sobie na zamieszczenie pańskiej odpowiedzi na forach internetowych
wszystkie poważne serwisy nie podzielają zdania Pańskiego pisma D200 który miał być SUPER jest taki sobie...
mam nadzieje że zbierzecie cięgi za lipny test... bo odbiorcy tej klasy puszek wiedzą jak go czytać i co jest ważne
aaa wszyscy się dziwią że oto polski Foto Kurier zadał jako 1 na świecie zadał kłam FF w 5D Gratulacje.
Odpowiedź :
Drogi Panie Marcinie
Z tego co Pan pisze wynika, że nie miał Pan możliwości skonfrontowania osobistego tych dwóch produktów. Ja miałem i swojego zdania nie zmienię.
Niech Pan tkwi w swoim przekonaniu. To Pański wybór. Nie zamierzam z Panem więcej dyskutować na ten temat.
Marketing Nikona ciągnie w swoją stronę, a Canona w swoją. Pan jest orędownikiem polityki tego ostatniego. Może Panu za to płacą. Mi zależy jedynie na wydaniu obiektywnej opinii. Ortodoksi są z reguły niereformowalni, a ja nie zamierzam ich reformować. W przypadku tego testu: czarne jest czarne, a białe jest białe. Dla Pana wszsytko co czerwone się świeci i jeśli Panu z tym dobrze to niech i tak będzie.
Nie zawsze należy stosowac zasadę powszechnej słuszności. Czy widział Pan w innym czasopiśmie bezpośrednie porównanie tych dwóch modeli? Chętnie się z nim zapoznam. Póki co Pańskie zarzuty nie mają żadnych podstaw merytorycznych.
Życzę wytrawałości w zdobywaniu dalszej wiedzy.
Pozdrawiam
KP
List 3:
nie mi za to nie płacą jestem biednym amatorem posiadaczem już 3 letniej puszki i szkieł zeiss
ale Panu to napewno za to płacą .. co taktownie Pan pomija.
co to znaczy powszechna słuszność?
np znaczy to: test takim samym obiektywem np stałką niezależnego producenta czy wybranie szkieł takich jak 20 2,8 o których POWSZECHNIE WIADOMO że słabo wypadają z Dslr ?
czy zaprzeczanie że 5D na FF ?
proszę Pana REKLAMODAWCY ZAWSZE MAJĄ RACJE !!!
Odpowiedź :
Proszę zapoznać się z moją wcześniejszą odpowiedzią. Pański status społeczny mnie nie interesuje.
Niech Pan dokładnie przeczyta artykuł, a potem niech Pan się wypowiada na tematy w nim zawarte.
Odnośnie Pańskiego stwierdzenia, że reklamodawcy zawsze mają rację mogę tylko stwierdzić, że na pewno chcieliby ją mieć.
Przypomnę jedynie, że nie wyraziłem zgody na upowszechnianie mojej korespondencji. Trochę Pan przegina Panie Marcinie.
Niemniej pozdrawiam i czekam na konkretne uwagi merytoryczne. To co Pan przytoczył to (przepraszam za określenie) jest jednym wielkim bełkotem i powtarzaniem papki marketingowej. Może to Pana zdziwić, ale nie mam czasu śledzić stron internetowych i serwisów tam zawartych. NIe wiem też co to za tajemniczy skrót Dslr.
Proszę pozostać przy swoim zdaniu. Tak jak pisałem we wstępie do artykułu nie zamierzam jego zmieniać. A że prawda może komuś nie podobać się to fakt i w naszym kraju nie jest to pierwszyzną.
Niech Pan pofatyguje się do najbliższego salonu prasowego. Uzbroi się w cierpliwość. Przeczyta Pan artykuł. Nie musi przecież Pan kupowac czasopisma. Prześle Pan konkretne uwagi merytoryczne i wtedy porozmawiamy, a tak tylko się Pan "pieni" bez sensu (przepraszam Pana za dosadność tego określenia nie chciałem Pana urazić).
Konkretów i udanych zdjęć. Uważam temat za zamknięty.
KP
Ostatni list jeszcze nie mam odpowiedzi...
Jakoś nie widzę w całej korespondencji zastrzeżenia sobie nie ujawniania jej treści zresztą pisząc do mnie po prostu nie ma pan takiego prawa to ja decyduje o tym co ujawniam a co nie.
a uszczypliwości o statusie społecznym proszę sobie darować ...
Konkretne uwagi merytoryczne :
Testów porównawczych dokonuje się na TAKICH SAMYCH SZKŁACH. Co zostało kompletnie zlekceważone i to ma być OBIEKTYWIZM chyba w wydaniu Foto Kuriera
Canon 5D posiada matrycę FF (lub tylko w minimalnym stopniu zmniejszoną co Pan sugeruje a wszyscy się śmieją) znakiem tego staje on w INNEJ kategorii Body, i każdy profesjonalista powie że WSZYSTKIE inne bajery pompki skutery mogą się schować bo właściwa OGNISKOWA obiektywów to absolutny priorytet i NIC nie może być ważniejsze od tego.
Nikon dał absolutnie ciała tym że nie będzie posiadał matrycy FF ... kto rozsądny zdecyduje się na taki system z którym jak wiadomo właściciel wiąże się na długie lata. Z tego co wiadomo winna jest konstrukcja bagnetu i problemy z telecentrycznością z tego co wiem również z tego powodu najszerszym obiektywem jaki zaproponuje Zeiss będzie Distagon 28
To jest pana zdaniem bełkot o którym ehh co tam zapomniano w tescie wspomnieć ...
Wypraszam sobie teksty o bełkocie i podobne zagrywki nie mam pojęcia o co Panu chodzi Panie profesjonalisto. Który nie zna skrótu DSLR może nauczę czegoś Pana choć po wpisaniu w Google też można znaleźć :
Digital Single Lens Reflex
Rozumiem że to kolejna uszczypliwość tylko nie rozumiem o co chodzi ?
Poza tym Panie Uczony skrót ten jest POWSZECHNIE używany na FIRMOWYCH stronach WSZYSTKICH producentów.
A jeśli nie ma Pan czasu śledzić Internetu to źle ale tylko dla Pana, bo to bardzo opiniotwórcze miejsce i należało by się liczyć z opiniami innych, szczególnie jeśli ma się siebie samego za OBIEKTYWNEGO.
Ja w żadnym miejscu nie próbowałem zmienić Pańskiego zdania tylko zarzuciłem stronniczość testu ot tyle. Otóż ja się nie pienie tylko koresponduje z człowiekiem który zaprzecza oczywistością takim jak wypisałem powyżej i stara się za pomocą języka i czepiania się zdyskredytować rozmówcę.
---------------------------------------------------------
to na razie wszystko mam nadzieję że zbłaźniłem się kompletnie i mam poczucie że to bez sensu.
Errrm... popmart racja racją, ale ja osobiście bym wolał, żeby krytyka w takim stylu jak Twój nie była kojarzona z Canon Board... :-(
nic nie napisałem o Canon Board tak wogóle blefowałem trochę tak dla ściemy bo gość olewa argumenty... Trochę pojechałem bo nudziło mi się dzisiaj .... ale co tam czasami trzeba kij w mrowisko włożyć ....