Pokaż wyniki od 1 do 10 z 116

Wątek: Marketing Nikona kontra Canon

Mieszany widok

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

Niewazne ze czarny, ze siatka w wizjerze, ze "supirior quality" i "pro". Wazne ze nie Canon, a przeciez kolega ma Canona. To doskonala argumentacja, pewnie tak samo dobra jak to ze kolory na tamtym forum za czarne. Tyle racji w tej argumentacji, jak w tym ze "u nas" nie mozna zmienic koloru i czarny jest jedynym z mozliwych

No i na koniec perelki. "Canon ma system". Masz racje. Ma. Inni nie maja. Dramat. "Marka wyrobiona 300D". Tu dolozyles juz na maksa. Czym jak czym, ale marka 300D to dajesz doskonaly dowod na wyrobienie marki. Gdybys powiedzial ze seria G, bylbys duzo blizej prawdy. Canon ma swietne konstrukcje, ale jesli ma bazowac na 300D, to wybacz ale nie Nikon przespal sprawy. Postapil slusznie...

Na koniec marketing Nikon - Canon. Cos kuleja na tym forum wiesci z koncernow. Canon wydal na kampanie telewizyjne krocie. Reklama w NG, przed imprezami sportowymi itd. Wciaz lansuje sie w hurtowniach komputerowych, dbajac o to by towaru bylo "na maksa". Problem w tym ze to nie uzytkownicy dSLR-ow robia koncernom kase, a reszta sprzetu. Po jaka cholere hurtownik ma inwestowac w 5D zarabiajac na nim 500 czy 600 zlotych, skoro inwestujac te same pieniadze w 20 kompaktow na kazdym zarobi po 80 zlotych, pewnie w tym samym czasie.

"Canony sie sprzedaja, Nikony leza na polkach". Tomek, nie przystoi Tobie taki tekst
    Ostatnio edytowane przez Piotr Milecki ; 16-02-2006 o 03:45

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Milecki
    No i na koniec perelki. "Canon ma system". Masz racje. Ma. Inni nie maja. Dramat. "Marka wyrobiona 300D". Tu dolozyles juz na maksa. Czym jak czym, ale marka 300D to dajesz doskonaly dowod na wyrobienie marki. Gdybys powiedzial ze seria G, bylbys duzo blizej prawdy. Canon ma swietne konstrukcje, ale jesli ma bazowac na 300D, to wybacz ale nie Nikon przespal sprawy. Postapil slusznie...

Na koniec marketing Nikon - Canon. Cos kuleja na tym forum wiesci z koncernow. Canon wydal na kampanie telewizyjne krocie. Reklama w NG, przed imprezami sportowymi itd. Wciaz lansuje sie w hurtowniach komputerowych, dbajac o to by towaru bylo "na maksa". Problem w tym ze to nie uzytkownicy dSLR-ow robia koncernom kase, a reszta sprzetu. Po jaka cholere hurtownik ma inwestowac w 5D zarabiajac na nim 500 czy 600 zlotych, skoro inwestujac te same pieniadze w 20 kompaktow na kazdym zarobi po 80 zlotych, pewnie w tym samym czasie.

"Canony sie sprzedaja, Nikony leza na polkach". Tomek, nie przystoi Tobie taki tekst
    300D oczywiście że powalił wszystkich 2,5 roku temu jak wyszedł to wszystkie inne marki mogły pomażyć o takim sukcesie złowił bardzo dużo klientów dla canona również mnie poprostu nie było nic innego dobrego a Nikon owszem ale z zadużym poślizgiem i lipa ... postąpił słusznie z czym, z tym że kupując Dslra nie myślałem nawet o Nikonie bo go nie było? wtedy ciśnienie na amatorską lustrzankę cyfrową sięgało zenitu wśród fotoamatorów....

Powracając do marketingu to ja go w wykonaniu canona w Polsce nie za bardzo widzę za to nikon Tramwaje.. towar w marketach i sklepach Nikon zawalony.....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 16-02-2006 o 09:33

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Reklamuje sie zazwyczaj ten, kto ma potrzebe reklamowania sie.
    Tak samo jak opcje odszumiania w body (nawet przy krotkich czasach) wbudowuje ten, ktory ma taka potrzebe, a nie dla picu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    300D oczywiście że powalił wszystkich 2,5 roku temu jak wyszedł to wszystkie inne marki mogły pomażyć o takim sukcesie złowił bardzo dużo klientów dla canona również mnie poprostu nie było nic innego dobrego a Nikon owszem ale z zadużym poślizgiem i lipa ...
    Nie taka lipa. Nikon też zgarnął niezłą sumkę za D70 a sumka wciąż rośnie -> D50 jest a gdzie jest 3000D lub ostro przeceniony 350D?

Nie czytając wszystkich wypowiedzi pozwolę sobie zacytować wypowiedź fotomaniaka z pl.r.f.c.

...
    Nizsza cena nowego Canona spowoduje ze obecni posiadacze kompaktow ktorzy czekaja , kupia Canona (np dlatego ze jest tanszy)

Jezeli zostanie utrzymany wzrost jakosci matrycy w Canonie (wzgledem modeli poprzednich a dokladnie 20D) Jezeli przyrost bedzie taki sam jak 10D ---> 20 D to rynek zostanie pozamiatany .

Nikon nie obniza ceny na swoje produkty pod wplywem konkurencji . Zwroc uwage ze 5D jest duzo tanszy od D2X (oczywiscie nie mowie o solidnosci wykonania) Ale cena D2x praktycznie nie drgnela .

W przypadku tego marketingu w Nikonie chodzi o to zeby ludzie zostali a nie uciekali . W przypadku Canona chodzi o zwiekszenie ilosci wplywow na rynku (zwiekszanie udzialu)

Jak to sie skonczy pokaze koniec tego roku .

...I zobaczymy co pokaze S 4 Pro .

Bo nie dosc ze Canon naciska to jeszcze lekkie podciecie moze wystapic ze strony samego fuja .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    No tak, tacy sami ludzie kupują komputery w MM
    Zdziwilbys sie, ale czasem dokladnie tak Okreslasz sobie cel: konkretne komponenty, z pewna tolerancja (rozni producenci) i szukasz. I jesli akurat przypadkiem zdarzy sie ze w przyslowiowym MM akurat trafisz "promocje" na dokladnie to czego szukasz, z normalna gwarancja itp. - to nie widze powodu dla ktorego nie skorzystac

Zeby nie bylo: ja wiem, kto generalnie kupuje komputery w MM :-D i nie o takie "standardowe" podejscie mi chodzi, ale tylko o to, co napisalem wyzej. Gdybym ta lampe (kilka postow wyzej) w Interdiscouncie zobaczyl dwa miesiace pozniej, to bym ja po prostu wzial i kupil. W cenie takiej jak w najtanszym sklepie internetowym, z taka sama gwarancja, w takim samym pudelku. Ba, nawet gdyby ta promocja byla w warzywniaku pod blokiem - zadna roznica!

Cytat Zamieszczone przez Piotr Milecki
    Niewazne ze czarny, ze siatka w wizjerze, ze "supirior quality" i "pro". Wazne ze nie Canon, a przeciez kolega ma Canona. To doskonala argumentacja, pewnie tak samo dobra jak to ze kolory na tamtym forum za czarne. Tyle racji w tej argumentacji, jak w tym ze "u nas" nie mozna zmienic koloru i czarny jest jedynym z mozliwych
    Piotrze, tu sie mylisz. "Kolega ma Canona" to jest najlepsza mozliwa argumentacja, a juz na pewno dla kogos kto kupujac sprzet nie jest na dzien dobry ekspertem od cropow, IS-ow, przyslon i milimetrow. Bo w razie czego to wlasnie "kolega" bedzie zameczany dziesiatkami pytan, watpliwosci, prosb o porade. I dla kogos j.w. to, ze w odpowiedzi na te pytania nie uslyszy "sorry, ja sie w Nikonie nie orientuje" (wcale niekoniecznie zlosliwej - ja sam tak czasem zupelnie szczerze odpowiadam) jest argumentem duzo wazniejszym niz wszystkie te, w sumie drobne, roznice miedzy systemami. A takich ludzi jest... lekko liczac pewnie 90% rynku.

To taka sama kwestia jak wybor dystrybucji Linuxa Zelazna zasada na wszelkich forach i Usenecie jest odpowiedz: "taka sama jak ma twoj najlepszy kolega co sie zna"

Uprawnienia umieszczania postów