Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Wątek: Marketing Nikona kontra Canon

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

No to mamy pierwszego

Twoim zdaniem dobrze zaopatrzona hurtownia to lansowanie sie Canona? Hmmm... a jak to niby dziala? Dobry hurtownik sprzeda 5D i 20 kompaktow. Poza tym zadowolony uzytkownik 5D jest w stanie przygonic nastu kompakciarzy po jakies aXXX danemu sprzedawcy... A i ze dwa dslr'y potem jeszcze komus poleci, wiec oplaca sie... Nie doceniasz sily wiesci z reki do reki...

National Geographic malo kto czyta w porownaniu do np. czasopism komputerowych. Natomiast pol miasta wytapetowane zoltymi billboardami i kupa zoltych reklam na miescie i w sklepach rzuca sie znacznie bardziej jak to co Canon robi w TV czy jakichs zawodach sportowych.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Milecki
    No i na koniec perelki. "Canon ma system". Masz racje. Ma. Inni nie maja. Dramat. "Marka wyrobiona 300D". Tu dolozyles juz na maksa. Czym jak czym, ale marka 300D to dajesz doskonaly dowod na wyrobienie marki. Gdybys powiedzial ze seria G, bylbys duzo blizej prawdy. Canon ma swietne konstrukcje, ale jesli ma bazowac na 300D, to wybacz ale nie Nikon przespal sprawy. Postapil slusznie...

Na koniec marketing Nikon - Canon. Cos kuleja na tym forum wiesci z koncernow. Canon wydal na kampanie telewizyjne krocie. Reklama w NG, przed imprezami sportowymi itd. Wciaz lansuje sie w hurtowniach komputerowych, dbajac o to by towaru bylo "na maksa". Problem w tym ze to nie uzytkownicy dSLR-ow robia koncernom kase, a reszta sprzetu. Po jaka cholere hurtownik ma inwestowac w 5D zarabiajac na nim 500 czy 600 zlotych, skoro inwestujac te same pieniadze w 20 kompaktow na kazdym zarobi po 80 zlotych, pewnie w tym samym czasie.

"Canony sie sprzedaja, Nikony leza na polkach". Tomek, nie przystoi Tobie taki tekst
    300D oczywiście że powalił wszystkich 2,5 roku temu jak wyszedł to wszystkie inne marki mogły pomażyć o takim sukcesie złowił bardzo dużo klientów dla canona również mnie poprostu nie było nic innego dobrego a Nikon owszem ale z zadużym poślizgiem i lipa ... postąpił słusznie z czym, z tym że kupując Dslra nie myślałem nawet o Nikonie bo go nie było? wtedy ciśnienie na amatorską lustrzankę cyfrową sięgało zenitu wśród fotoamatorów....

Powracając do marketingu to ja go w wykonaniu canona w Polsce nie za bardzo widzę za to nikon Tramwaje.. towar w marketach i sklepach Nikon zawalony.....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 16-02-2006 o 09:33

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Reklamuje sie zazwyczaj ten, kto ma potrzebe reklamowania sie.
    Tak samo jak opcje odszumiania w body (nawet przy krotkich czasach) wbudowuje ten, ktory ma taka potrzebe, a nie dla picu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    300D oczywiście że powalił wszystkich 2,5 roku temu jak wyszedł to wszystkie inne marki mogły pomażyć o takim sukcesie złowił bardzo dużo klientów dla canona również mnie poprostu nie było nic innego dobrego a Nikon owszem ale z zadużym poślizgiem i lipa ...
    Nie taka lipa. Nikon też zgarnął niezłą sumkę za D70 a sumka wciąż rośnie -> D50 jest a gdzie jest 3000D lub ostro przeceniony 350D?

Nie czytając wszystkich wypowiedzi pozwolę sobie zacytować wypowiedź fotomaniaka z pl.r.f.c.

...
    Nizsza cena nowego Canona spowoduje ze obecni posiadacze kompaktow ktorzy czekaja , kupia Canona (np dlatego ze jest tanszy)

Jezeli zostanie utrzymany wzrost jakosci matrycy w Canonie (wzgledem modeli poprzednich a dokladnie 20D) Jezeli przyrost bedzie taki sam jak 10D ---> 20 D to rynek zostanie pozamiatany .

Nikon nie obniza ceny na swoje produkty pod wplywem konkurencji . Zwroc uwage ze 5D jest duzo tanszy od D2X (oczywiscie nie mowie o solidnosci wykonania) Ale cena D2x praktycznie nie drgnela .

W przypadku tego marketingu w Nikonie chodzi o to zeby ludzie zostali a nie uciekali . W przypadku Canona chodzi o zwiekszenie ilosci wplywow na rynku (zwiekszanie udzialu)

Jak to sie skonczy pokaze koniec tego roku .

...I zobaczymy co pokaze S 4 Pro .

Bo nie dosc ze Canon naciska to jeszcze lekkie podciecie moze wystapic ze strony samego fuja .

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja naleze do tych dziwnych ludzi, ktorzy sprzet kupuja w hurtowniach komputerowych (poza Tamronem u Cichego). Od kilku miesiecy (mniej wiecej od maja, czerwca) zauwazylem atak Canona. Ceny spadly (kilka % powyzej allegro), trzymaja stany. Z jednej strony to dziwne kupowac obiektyw czy aparat takim miejscu. Nikt nie doradzi, co najwyzej wymieni, ale jesli kupuje to wiem co kupuje. Po to internet, a w szczegolnosci to forum. Mam gwarancje Canon Polska. Mi sie podoba. Nawet takie cudo jak MR-14 EX bylo w techdacie na magazynie.
    Na temat ekspansji Nikona trudno mi sie wypowiadac. Podejrzewam, ze gdyby w Canon Polska ktos zauwazyl nagly spadek sprzedazy poczyniono by jakies kroki. A tak najlepszego zoltym braciom.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Po to internet, a w szczegolnosci to forum.
    ???
    Mam gwarancje Canon Polska. Mi sie podoba.
    No i co Ci po tym kawałku papieru skoro i tak jedyny pl-serwis jest ***** ?
    Podejrzewam, ze gdyby w Canon Polska ktos zauwazyl nagly spadek sprzedazy poczyniono by jakies kroki.
    LOL. To oni mają jakąś sprzedaż?
    Podejrzewam, że PAP czy inni tej wielkości klienci nie pójdą na allegro. Ale może doczekamy się czasów kiedy nawet w PAP lub podobnych sprzęt będzie prywatny nie firmowy i co wtedy?
    A tak najlepszego zoltym braciom.
    Oczywiście, od zawsze na zawsze.

*
    - oskarkowy i jego koleżanka (20D)
    - moje dwukrotnie kalibrowane 20D
    - ceny z kosmosu (Marek Lewandowski i serwis w Germanii)
    - jedyny serwis: brak konkurencji, tj. olewanie klienta, dłuższy czas oczekiwania.

Już dalej mi się nie chce.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    ???
    Chodzilo mi o to ze nie opieram sie na opiniach sprzedawcow. Nie byloby mnie tutaj. Mialbym Nikona
    No i co Ci po tym kawałku papieru skoro i tak jedyny pl-serwis jest ***** ?
    Podstawa dla mnie jest faktura. A ze mam Polska gwarancje. Coz moze w razie potrzeby skorzystania bede w gronie tych 20% zadowolonych klientow
    LOL. To oni mają jakąś sprzedaż?
    Podejrzewam, że PAP czy inni tej wielkości klienci nie pójdą na allegro. Ale może doczekamy się czasów kiedy nawet w PAP lub podobnych sprzęt będzie prywatny nie firmowy i co wtedy?
    Jakas sprzedaz maja czego najlepszym przykladem jestesmy my wszyscy.
    Nie sadze zeby doszlo do sytuacji kiedy caly sprzet bedzie prywatny. Chyba ze kazdy fotograf bedzie mial wlasna dzialalnosc. Odliczenie Vat i kwota netto w koszty to jedna 40% zakupu. Nawet import z USA tego nie przebije.
    Oczywiście, od zawsze na zawsze.

*
    - oskarkowy i jego koleżanka (20D)
    - moje dwukrotnie kalibrowane 20D
    - ceny z kosmosu (Marek Lewandowski i serwis w Germanii)
    - jedyny serwis: brak konkurencji, tj. olewanie klienta, dłuższy czas oczekiwania.

Już dalej mi się nie chce.
    Ja nie napisalem ze jest dobrze, a ze ten rodzaj dokonania zakupu jest dla mnie lepszy. Nie wychwalam Canona pod niebiosa. Zmienil bym tam wiele rzeczy. Jedyna mozliwosc wplywu na nich to niekupowanie ich sprzetu...
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

Twoim zdaniem dobrze zaopatrzona hurtownia to lansowanie sie Canona?
    No jasne. Pewnie sami hurtownicy komputerowi deptali Canona dlugi czas po pietach, blagajac o ich aparaty Ciekawa teoria.

Nie pomyslales ze zaopatrujac sie w drukarki, cartridge i inne akcesoria komputerowe Canona, koncern wpadl na pomysl wrzucenia aparatow do tych hurtowni? Na pewno w przypadku kompaktow i innych malych urzadzen, byl to dobry pomysl (choc maksymalnie obciazyl serwisy tych firm przy przekazywaniu uszkodzonego sprzetu do serwisu centralnego, wielokrotnie slyszalem narzekania), zas w przypadku korpusow dSLR uwazam to za blad. Taki aparat wiekszosc z nas chce kupic w warunkach w ktorych mozliwe jest jego sprawdzenie, odpakowanie, porownanie do tego o czym czytamy w materialach ktore opisuja dana konstrukcje. Rowniez, a moze przede wszystkim w internecie. Byc moze wiec Canona w sklepach tak malo, bo tkwi w hurtowniach KOMPUTEROWYCH*

* bez cienia zlosliwosci.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

A kupując w hurtowni komputerowej nie da sie sprawdzić ???
    chyba nie wiesz o czym mówisz jak handlowałem w wawie ze wszystkimi hurtowniami to mogłem zrobić WSZYSTKO np w ACTION dowolnie sobie rozpatrywać i próbować ?! i to mając aparat już kuipiny mogłem się z niego rozmyśleć i oddać.
    Obecnie w Actin można kupić nawet 5D w niezłej cenie... jak na detal na allegro....

Domyślnie

To ja widzocznie zyje w innym wymiarze, bo w Gdansku zdecydowanie przewaza Canon. Sa dwa sklepu sieci M&J (preawie obok siebie) i oba zdecydowanie stawiaja na Canona (w jednym wcale nie ma Nikonow), choc Nikon sie trafia w Medisonie. Ale od D200 w Trojmiescie zapomnijcie

A w MediaMarkt to ja widze 20D i inne Canony.

A w ogole - to jakos dziwnie ta rozmowa oderwana jest od realiow - kazy sobie cos tam wymysla i z pewnoscią nikt nikogo nie przekona.

Powodzenia....

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów