Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 116

Wątek: Marketing Nikona kontra Canon

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie Marketing Nikona kontra Canon

Od pewnego czasu obserwuje pewną dziwną zależność coraz więcej Nikona coraz mniej Canona, w sklepach, w rozmowach sprzedawców itp .... skąd moja obserwacja otóż wdepnę sobie czasem do hipermarketa MM czy Saturn albo innego Fotojokera a tam co D70s ...stoi D200!!! ... stoi i kupa sprzętu lampy, szkła itp... a Canon zaledwie 350D i kilka obszarpanych gadżetów Canona żadnego aparatu semi proff nie widuje na półce od dłuższego czasu? ... W Saturnie w Arkadii (gdzie często wpadam bo orbituje w okolicach) na pytanie pewnej pani o Canona 350D którego notabene nawet wtedy nie było, sprzedawczyni z lady kręci nosem i powiada że się nie spodziewają się dostaw Canona a poleca oczywiście ... D50.
    I jeszcze ta publikacja o której czytałem dziś w Foto-Kurierze o permanentnej wyższości D200 nad 5D ?!?!

Wydaje mi się drodzy państwo że Canon Polska daje poważnie ciała i nie zauważy jak się obudzi z ręką w nocniku. Może się panowie obudzą wreszcie bo jak nie to spadną z tronu prosto w gówno

Ciekawy jestem co na to inni forumowicze jakie mają spostrzeżenia?

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

To, że w sklepach wiecej Nikona niż Canona to zauwazyłem od dawna. Myślałem, że poprostu takie sklepy odwiedzam a tu widzę większa sprawa
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Proste, Canony się sprzedają, Nikony leżą na półkach
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

ta jasne...... żeby się sprzedawałe to muszą być w sklepie, Sturn to taki hangar że mają WSZYSTKIEGO po kilka - kilkanaście sztuk .....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Ale niestety Canon Polska chce sprzedawać powietrze :-( próbowałem zamówić kompakty i też nie mają .

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nikon wydaje duzo kasy na marketing. Ilosc reklam jest rzeczywiscie czasami przytlaczajaca. Byc moze daja darmowe egzemplarze demo do sklepow... Czemu nie... Kazdy sposob jest dobry.

Nie tylko reklama w sklepach sie liczy. Opinia z reki do reki czy zaczerpnieta na forach/listach dyskusyjnych jest czesto znacznie skuteczniejsza jak wszystkie plakaty i teksty w czasopismach. Canon z pewnoscia uwaznie sledzi swoje wyniki sprzedazy, skoro uwazaja ze tyle marketingu wystarczy pozostaje sie tylko z tym zgodzic...

Poza tym nie sam Canon Polska sprzedaje aparaty. TIP'y, prywatny import z krajow UE, wszystko to pewnie duzy kawalek...

A jak nie to zostaniemy elita albo zaczniemy kupowac Samtaxy
    ...

Dopiero zaczyna Awatar romero
    Miasto
    Łask

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nikon wydaje duzo kasy na marketing. Ilosc reklam jest rzeczywiscie czasami przytlaczajaca. Byc moze daja darmowe egzemplarze demo do sklepow... Czemu nie... Kazdy sposob jest dobry. <ciach>
    Coś w tym musi być... miejscowy sklep nie prowadzi Canona. Tylko Nikon i Sony. Canon jest bardzo awaryjny, zwłaszcza 300D i 350D jak twierdzi właściciel. ;-)
    Foto-Kurier... jakby zmienił gramature papieru to można by go w sraczyku używać
    Ostatnio edytowane przez romero ; 16-02-2006 o 01:22
    D80 + N18-55, T55-200, Sunpak PZ42X,
    300D + C18-55, C50, T80-210, S18-125 DIGIMATE III, 430ex

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romero
    Coś w tym musi być... miejscowy sklep nie prowadzi Canona. Tylko Nikon i Sony. Canon jest bardzo awaryjny, zwłaszcza 300D i 350D jak twierdzi właściciel. ;-)
    pewnie wraca do serwisu z krzywo wklejona matryca albo tym no... bandingiem...

ten wlasciciel zdaje sie nie mial do czynienia z serwisem NP
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romero
    Foto-Kurier... jakby zmienił gramature papieru to można by go w sraczyku używać
    A w Fotojokerze zarzekali sie ze to NIkony sa beeeeeeeeeeee. A trzech sprzedawców zachęcało do Canona 350 a nie Nikona
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Zapewniam że lwia część sprzedarzy dla zwykłego albo i nawet mniej zwykłego Kowalskiego to nie Tipy i allegro tylko sklepy i hurtownie ..... w co drugiej komputerowej są aparaty Canon...

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów