Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Wątek: Marketing Nikona kontra Canon

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

A kupując w hurtowni komputerowej nie da sie sprawdzić ???
    Obawiam sie ze to Ty nie wiesz o czym piszesz. Jesli definiujesz hurtownie jak sklep, to pewnie mozesz. W "prawdziwych" hurtowniach nie obsluguje sie detalu, mimo iz handlowiec kupi tam jedna sztuke, np. 5D, po to by sprzedac Ci nie z rampy ale w swoim sklepie i warunkach godnych tego sprawdzenia. Moze w Twojej wypowiedzi wlasnie jest sedno tego o czym tu piszemy w zakresie marketingu C vs N

W Lodzi nie ma zadnych chorych podzialow. Canon stoi na polce obok Nikona, ten obok Pentaka (po prawej stronie), a po lewej od Canona stoja w kolejnosci, Oly i KM. Polke nizej reszta stawki (jesli jeszcze jest jakas reszta). Sytuacja z FotoKonsorcjum. W MM wszystkie stoja w szklanych gablotach, niczym w muzeum
    Ostatnio edytowane przez Piotr Milecki ; 16-02-2006 o 11:45

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Sorry stary ale ja bywam w Gdańsku nawet doś często i bez urazy ale handel to jest kiepściutki w trójmieście...
    abstrachując od canona

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Sorry stary ale ja bywam w Gdańsku nawet doś często i bez urazy ale handel to jest kiepściutki w trójmieście...
    abstrachując od canona
    uu... chlopie... tyle ile sklepow foto jest w 3city, to nie ma we Wrocku i promieniu 150km
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    No tak, tacy sami ludzie kupują komputery w MM
    Zdziwilbys sie, ale czasem dokladnie tak Okreslasz sobie cel: konkretne komponenty, z pewna tolerancja (rozni producenci) i szukasz. I jesli akurat przypadkiem zdarzy sie ze w przyslowiowym MM akurat trafisz "promocje" na dokladnie to czego szukasz, z normalna gwarancja itp. - to nie widze powodu dla ktorego nie skorzystac

Zeby nie bylo: ja wiem, kto generalnie kupuje komputery w MM :-D i nie o takie "standardowe" podejscie mi chodzi, ale tylko o to, co napisalem wyzej. Gdybym ta lampe (kilka postow wyzej) w Interdiscouncie zobaczyl dwa miesiace pozniej, to bym ja po prostu wzial i kupil. W cenie takiej jak w najtanszym sklepie internetowym, z taka sama gwarancja, w takim samym pudelku. Ba, nawet gdyby ta promocja byla w warzywniaku pod blokiem - zadna roznica!

Cytat Zamieszczone przez Piotr Milecki
    Niewazne ze czarny, ze siatka w wizjerze, ze "supirior quality" i "pro". Wazne ze nie Canon, a przeciez kolega ma Canona. To doskonala argumentacja, pewnie tak samo dobra jak to ze kolory na tamtym forum za czarne. Tyle racji w tej argumentacji, jak w tym ze "u nas" nie mozna zmienic koloru i czarny jest jedynym z mozliwych
    Piotrze, tu sie mylisz. "Kolega ma Canona" to jest najlepsza mozliwa argumentacja, a juz na pewno dla kogos kto kupujac sprzet nie jest na dzien dobry ekspertem od cropow, IS-ow, przyslon i milimetrow. Bo w razie czego to wlasnie "kolega" bedzie zameczany dziesiatkami pytan, watpliwosci, prosb o porade. I dla kogos j.w. to, ze w odpowiedzi na te pytania nie uslyszy "sorry, ja sie w Nikonie nie orientuje" (wcale niekoniecznie zlosliwej - ja sam tak czasem zupelnie szczerze odpowiadam) jest argumentem duzo wazniejszym niz wszystkie te, w sumie drobne, roznice miedzy systemami. A takich ludzi jest... lekko liczac pewnie 90% rynku.

To taka sama kwestia jak wybor dystrybucji Linuxa Zelazna zasada na wszelkich forach i Usenecie jest odpowiedz: "taka sama jak ma twoj najlepszy kolega co sie zna"

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    uu... chlopie... tyle ile sklepow foto jest w 3city, to nie ma we Wrocku i promieniu 150km

to może znaczy że we Wrocku jest juz totalna kicha.....

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Tak, ale w większości to sklepy, gdzie nie możesz sprawdzić tego, co chcesz kupić(dotyczy to zwłaszcza obiektywów). Owszem, możesz zamówić. No chyba, że akurat "zamówienie" czeka na klienta. Ale tu nie wiesz, na co trafisz.

Problem jest zwłaszcza ze szkłami Canona i Tamrona (mam na myśli 28-75/2.8 ). W przypadku Sigmy można rzeczywiście posprawdzać w 2 sklepach. Ale to chyba "koloryt lokalny" - oficjalny dystrybutor jest w Gdyni.

A wracając do "tematu" w MM same Sigmy z bagnetem N.

Cytat Zamieszczone przez iczek
    A w MediaMarkt to ja widze 20D i inne Canony.
    Piotr, to chyba masz pecha. W MM D200 był świeżutko po premierze, w MJ w Madisonie był jego pokaz.

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

"Kolega ma Canona" to jest najlepsza mozliwa argumentacja
    Istotnie. Moze nie docenilem tej formy ale dlatego ze jest najmniej marketingowo uzasadniona (czyt. nie wymaga nakladow finansowych od koncernu). Bardziej zwiazana jest z naszym zaufaniem do kolegi i jego dokonan. Oczywiscie nie bagatelizuje tego sposobu, bo warto sluchac i wyciagac swoje wnioski, ale jak wiadomo kazda sroka swoj ogon chwali, wiec i do takich opinii trzeba podchodzic z duzym dystansem

Piotr Milecki
    Guest

Domyślnie

Akurat ze szklami Tamrona jest problem wszedzie... Ten producent albo nie dostrzega naszego rynku, albo go bagatelizuje. Kwitnie szary import. Na polce nie widzialem 28-75 nigdzie.

edit: sklamalem, przypomialem sobie. Raz widzialem w Foto Jokerze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    to może znaczy że we Wrocku jest juz totalna kicha.....
    troche sie ostatnio zmienilo, bo kilka firm "allegrowych" sie tu miesci (foto-raj/impra, polusa, bell system), ale takich sklepow gdzie mozna pojsc, poogladac to zostaje komis na odrzanskiej (dosc w porzo, choc trzeba do obslugi przywyknac) i 2 media markty. z czego tylko jeden przyzwoicie zaopatrzony...

w 3City bylem prawde mowiac zaskoczony iloscia takich rasowych sklepow foto, z przyzwoitym wyposazeniem...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

w 3City bylem prawde mowiac zaskoczony iloscia takich rasowych sklepow foto, z przyzwoitym wyposazeniem...
    Hmmmm, to ja nie wiem o jakim 3city się tu pisze Jak dla mnie sklepów foto jest tu jak na lekarstwo. Towaru minimalne ilości a ceny z kosmosu. Jak ktoś zna porządnie zaopatrzony sklep to proszę o namiary. Jedyne pozytywne doświadczenia mam z firmą Foto-net ale to raczej sklep wysyłkowy.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów