Panowie czy można te sigmy brac w ciemno bez podpinania do 5dmk3 ? w nikonie bez przypasowania w ciemno nie ma mowy o tej formie zakupu. Jak jest w Canonie?
Panowie czy można te sigmy brac w ciemno bez podpinania do 5dmk3 ? w nikonie bez przypasowania w ciemno nie ma mowy o tej formie zakupu. Jak jest w Canonie?
patrze na świat poprzez jasne słoiki
Podobna dyskusja jest w wątku: http://www.canon-board.info/coz-gdzi...9/#post1313814
O obiektywach wiem prawie wszystko
Kolega davnes zbiera na giełdę więc pisał dziś cokolwiek i gdziekolwiek w stylu nieco gimnazjalnym.
Siemka.
Temat dotyczy sigmy 35mm 1.4 więc opiszę swoje spostrzeżenia właśnie tutaj. Co prawda znalazłem na forum temat z różną kalibracją tego szkła pod 5d mark II i pod 6d ale mój problem jest trochę inny.
Mam 5d mark II oraz 6d. Szkło kupowane było pod 5d i test w sklepie przeszło pomyślnie (ostre, zero BF/FF). Wczoraj doszła do mnie 6d, przełożyłem sigmę własnie na to body i... Nie jestem w stanie wyregulować AF. Celność jest na poziomie 20% (testuje na tablicy testowej i statywie). Gdy podepnę pod 6d c85 1.8 celność bez regulacji jest zawsze w 100%. Czy ktoś miał kiedyś taki problem? Nie wiem teraz po której stronie leży problem czy body czy obiektyw...
Ktoś ma jakieś pomysły?
Pozdro!
Wyślij szkło i obie puchy do sigmy może coś Ci pomogą.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
I to są uroki sigm nigdy nie wiesz na co trafisz :-) Trzeba było brać canona 35 f2,0 is i nie miałbyś żadnych problemów z celnością i szybkością na żadnym body. Z 6d na moje jest wszystko ok :-)
Dokładnie. Szkło działa dobrze na 5D mark II (który ma gorszy punkt centralny od 6D), natomiast to samo szkło podłączone do 6D dostaje wariacji. O ile jeśli byłaby tendencja do FF lub BF to można by to było skorygować przez regulacje w korpusie o tyle w przypadku pudłowania raz BF raz FF jest to niemożliwe. Dzwoniłem wczoraj do sigmy i wgl babka nie była zdziwiona takim zachowaniem i kazała wysłać puszkę docelową do kalibracji pod body ale wtedy jest możliwe, że na tym body co teraz działa dobrze - będzie fixować. Wkurzyłem się bo kupiłem co prawda 6d pod 85mm do kościoła (zastane światło + duże iso)ale też z myślą aby przepinać na sali 35mm pod 6d właśnie.
Nigdzie wcześniej takich problemów nie widziałem (jeśli chodzi o tą sigmę ART i różne fora) aby w ten sposób szkło się zachowywało. Jestem załamany.
Trzeba bylo kupic 35L