Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
to wkoncu jak to jest z ta Sigma 35/1.4 ?
jest fajna czy nie?
Zależy jak na to spojrzeć. Os wielu lat jestem hobbystą, cieszyła mnie fotografia, miałem jakiś zestaw różnego rodzaju szkieł. Jedne lubiłem bardziej, drugie mniej ;-). Kompletując szklarnie, czasami bardzo długo zastanawiałem się co wybrać, co kupić, co mi będzie bardziej potrzebne.
Tak się życie potoczyło, że zacząłem zarabiać na zdjęciach. Pierwsze co to musiałem dokonać przeglądu tego co mam i zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria. Ani pół sekundy nie wahałem się i nabyłem dwa szkła, dzięki którym jakoś biznes pcham do przodu - c 135 2.0 i c 70-300 L. Do chwili obecnej nie zawiodły.
Dla potrzeb amatorskich udało się nazbierać na c 35 1.4. Jednak na rynku pojawiła się sigma. Zaoszczędziłem 2k i kupiłem ją. A teraz do rzeczy : pisałem już to kilka razy, szkło moim zdaniem udane, dające radość z zabawy i produkujące bardzo dobry obrazek . Jako amatorowi nic mi więcej nie brakuje. Szkło na cropie robi jako standard i jest praktycznie "przyklejone" do puszki. Niemniej, gdybym zaczął wykorzystywać tą ogniskową do celów zawodowych, nie wiem czemu, ale kupiłbym czerwony pasek. Może jest to kwestia jakiegoś większego zaufania do szkieł systemowych, lepszego af-u. Nie potrafię tego wyjaśnić.
Tak więc fajne czy nie? Zależy dla kogo i dla jakich potrzeb...
PZ