Strona 65 z 110 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

no dobra, ale jest ekspozycja ze panuje polmrok, ale jest jeszcze wystarczajaco jasno, zeby lampa nie wspomagala IR i wtedy jest kupa ;]
    jaka masz puszke?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar kaindox

5d III, w niedzielę byłem u rodziny na weselu i parę fotek pyknąłem. W tańcu nie było większych problemów z trafieniem. AF się trochę męczył kiedy wieczorem (było już ciemno) robiłem zdjęcia parze przy świetle jednej świeczki ale trafiał. Najsłabszym elementem tego zestawu byłem ja i aparat bo w tej ciemnicy nie widziałem na który punkt ustawiłem AF (swoją drogą ktoś już pisał o tym problemie w wątku o 5dIII) AF trafiał gdzie miał trafiać tylko ja nie widziałem gdzie i nie miałem nad tym kontroli. Na centralnym było o tyle łatwiej że nawet jak nie widzisz punktu to na czuja jesteś w stanie trafić.
    Tak więc najsłabszym elementem zestawu byłem ja i body, nawet przez chwilę nie czułem żeby to obiektyw mnie ograniczał i śmiało mogę powiedzieć że jak na razie to najlepsze szkiełko jakie miałem.

Sigma przekonała mnie do siebie tym szkiełkiem i tym nowym zoomem ze światłem 1,8 do tego stopnia, że z niecierpliwością czekam na zapowiadane 135mm 1,8 OS i 24mm 1,4. W tej firmie najwidoczniej rzeczywiście zaszły poważne zmiany i jeśli tylko utrzymają ten trend (jakość i cena) to mają we mnie pewnego klienta.
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 18-06-2013 o 17:01

Najsłabszym elementem tego zestawu byłem ja i aparat bo w tej ciemnicy nie widziałem na który punkt ustawiłem AF (swoją drogą ktoś już pisał o tym problemie w wątku o 5dIII) AF trafiał gdzie miał trafiać tylko ja nie widziałem gdzie i nie miałem nad tym kontroli.
    Nadal nie wymyślili lekarstwa na to?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    Nadal nie wymyślili lekarstwa na to?
    Nie, choć obiecywali "się tym zająć". Na dziś, to główna wada użytkowa 5D3.

Niby można włączyć podświetlenie wszystkich punktów AF za pomocą przycisku
    [Wybór obszaru AF] - ten obok gwiazdki , ale... jak chcę zablokować dodatkowo ekspozycję to podświetlenie znika.

Uzależniony

To działa tylko do momentu wybrania obszaru AF, a znika po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku, więc nie da się tego używać w trakcie fotografowania.

Bez przesady, przekadrować się w ten sposób nie da, ale zdjęcie w ciemnicy można zrobić.

Na pozór duperela i takie drobne zaniedbanie ile potrafi krwi napsuć ..

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    tzn, czyli jak - uzywasz na sali weselnej (b. slabe warunki oswietleniowe, obiekty w chaotycznym ruchu) 35L w trybie one shot i na bocznych punktach w 5DIII masz 80% trafien?
    Mniej więcej tak. A jak już jest mega ciemno, to odpalasz wspomaganie lampą i masz celność jeszcze większą.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

W swojej zauważyłem (mam ją jednak krótko, a czas pokaże co będzie dalej) iż na F 1.4 jest chyba większa żyleta niż na 1.8, jak nie taka sama, bo nie widzę mega poprawy w obrazku po przymknięciu - albo to złudzenie optyczne wynikające z ruchu reki, w weekend sfotografuję "dachówki" sąsiada.

Im dłużej ją mam, tym staje się bardziej precyzyjna jakby się docierała. MA mam na 0, a jak na 1.4 to abberacje są znikome (porównując do plastik fantastik 50/1.8 II czy 24-105L), przeszkadza trochę winieta bo jest ogromna, ale w pp można (o ile nie za ciemno) wyciągnąć profilem bez szumu.

Zapowiada się fajne szkło i jak Kuba napisał czekamy teraz na kolejne A, widział bym 24 i 85 oraz jakieś dłuższe serii S.

Czy ktoś ma już docka i upgrejdował FW szkła?
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 21-06-2013 o 10:16
    |CANON FF|

Strona 65 z 110 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów