Ja czekam... Bo chciałbym coś dłuższego... Bo czasami 50 to jednak za krótko.I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek I czekać na Sigmę 135/1.8
Ja czekam... Bo chciałbym coś dłuższego... Bo czasami 50 to jednak za krótko.I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek I czekać na Sigmę 135/1.8
hehedobrze napisane - jakbym siebie samego czytal
ja tez wciaz raz za razem powiekszam obraz w aparacie na 100%, bo mam opad szczeki z ostrosci obrazka na f/1.4.. no i u mnie dochodzi jeszcze opad szczeki z celnosci - jaram sie tym jak dziecko
po prostu przez 4 lata mojego fotografowania na powaznie, przyzwyczailem sie do koniecznosci robienia 4-5 powtorzen tego samego ujecia, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre, bo moze krolewicz 5DII raczyl nie spudlowac, a wielebna dama typu 24L byla laskawa nie przestrzelic z ostroscia w jedna badz w druga strone.
teraz mam w zasadzie zawsze w punkt (pomijam takie ekstremalne warunki, jak oswietlenie na sali weselnej i probowanie trafienia tanczacych ludzi na one shot)
nie wiem ile w tym zaslugi AF z 5DIII a ile pracy AF w Sigma 35/1.4, ale razem ten duet wymiata
napisze to jeszcze raz: Sigma 35/1.4 na f/1.4 jest tak ostra, jak 24L @ f/2.2, 50L @ f/2.5, 135L @ f/2.8
jak sie przymknie Sigme do f/2.0 to to jest - jak sam dobrze napisales - żart z konkurencji, a dalej (f/2.8 itp) to juz wogole jakis obled
dobrze to pokazuje tabelka w polowie strony:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
;]
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-05-2013 o 12:58
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
I tym sposobem cena 35L niedługo dobije do 3k na rynku wtórnym
Z czego ucieszą się wszyscy dla których sigma jest be, bo jest be
Wszyscy wygrywają.
A przy zakupach była selekcja czy można brać via internet w "ciemno" ?
ja poszedlem do salonu sigmy w szczecinie i kupilem egzemplarz, ktory akurat mieli na stanieinnych nie sprawdzalem, bo nie mieli.
BeatX, aż nie nie chce mi się wierzyć że ten obiektyw na 1.4 jest tak ostry jak 135L po przymknięciu do 2.8. Przecież 135 bez przymykania jest wybitne a na 2.8 wymiata. Jeśli tak rzeczywiście jest to ostrość mi imponuje.
Ja kupiłem ze sklepu sigma w ciemno, trafiony śmiga trafia, zero poprawki w mikroregulacji, używane na dwóch korpusach 5DII. Ten post zaczyna wyglądać jak tajne przekazy reklamowe pracowników Sigma, a to zwykłe fotek pstrykacze tak piszą, którzy są zaskoczeni że ktoś z nich nie zdarł jak firma na C i dał na dodatek lepsze szkło.
Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 12-05-2013 o 16:56
pisalem o subiektywnych odczuciach, ale teraz pijac kawe wszedlem na optyczne i sprawdzilem dokladne pomiary MTF.
sam zobacz i porownaj:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 24 mm f/1.4L II USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 50 mm f/1.2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 135 mm f/2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
wiele sie nie pomylilem
serio, mi juz sie nie chce pisac o zaletach tego szkla i polecac zakup wzgledem systemowych "trzydziestek piatek" badz Carl Zeiss'ow czy samjangów.
z mojej strony pass w tym watku.
no chyba, ze zostanie poruszona jakas nietypowa kwestia, badz cos nowego typu problem w dzialaniu obiektywu w b. wilgotnych warunkach, a nie po raz setny pytanie typu "a jak AF na starej piatcce", albo "mozna brac w ciemno?"
ile mozna..
jak ktos po lekturze tego testu, setkach sampli w sieci (flicker, peer-pixel.com) dalej ma jakies uprzedzenia wzgledem Sigma 35/1.4 to polecam pojsc na rower, badz napic sie piwa i dac sobie spokoj z fotografia![]()
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-05-2013 o 17:31