Kuźwa... 6D foci w ciemności... już choruję na ten AF, do koncertów by się przydał :razz:
Kuźwa... 6D foci w ciemności... już choruję na ten AF, do koncertów by się przydał :razz:
Ciekawe, bo ja próbowałem zrobić to samo zdjęcie 40d to jeździł w tę i we w tę i w ogóle nie chciał ustawić. 6d trafił kilka razy z rzędu, z minimalnymi odchyłkami, ale zawsze.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ops pomyłka, myślałem, że to wątek 6D, ja sprawdzałem z C 50mm 1.4
Te parametry to -4,6 EV dla układu AF, więc teoretycznie też 6D nie powinien ostrzyć.
Obiektyw przetestowany podczas normalnego używania , zabawa z dzieciakami na śniegu, potem seria zdjęć przy świetle żarowym, i ledowym oraz ogniu z kominka. Jak pisałem kilka postów wcześniej, dalej bardzo ostro ale, co najważniejsze celnie, powtarzalnie i dokładnie. Na ponad sto zdjęć tylko 6 nietrafionych, z tym ,że w przypadku trzech najprawdopodobniej była to kwestia czujnika, większego niż kwadracik. Więc wynik na poziomie 3% dla mnie jest idealny. Pisałem o szybkości, że odczuwalnie wolniej niż USM ten z canona 28 1.8 , c 85 1.8 i c 135 2.0. Muszę trochę skorygować wcześniejszą wypowiedź - w "boju" nie jest to aż tak oczywiste. Nie zauważyłem, żeby przy ruchliwych dzieciach af nie nadążał. Tak więc nie jest źle, naprawdę. Nie będę się wypowiadał na temat kolorów i "obrazka", bo to już subiektywne odczucia. Porównując do c 28 1.8 widać różnicę na korzyść nowszej konstrukcji. Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Za mną druga sesja tym szkłem. Tak jak wcześniej wspominałem, że AF lubi czasem popłynąć, teraz mogę powiedzieć że to nie wina szkła. Od początku obstawiałem puche bo z innymi szklami tez tak czasem miałem. Postanowiłem gruszką przedmuchać czujnik AF i przeczyścić lustro w moim 5d2. AF skorygowałem na -4 i teraz wszystko chodzi super. Mogę powiedzieć, że sigma pewnie i precyzyjnie ostrzy a jest do dla mnie najważniejsze. Ważniejsze niż prędkość a ta jest odczuwalnie wolniejsza od np. 135L.
Wróciłem własnie z sesji zdjeciowej głownie w świetle UV. Pracując w zasadzie w bardzo trudnych warunkach w prawie całkowitej ciemności (z włączonym wspomaganiem AF z lampy), nie było problemów z celością. Przeglądając materiał jeszcze na puszce widzę, że był to dobry zakup i powoli staje sie moim ulubionym szkłem![]()
na allegro widziałem 2sklepy w których są po 3.199zł![]()
dobra cena ?
Obiektyw Sigma 35mm F1.4 DG HSM Canon (340954) - Ceneo.pl
cos za tanio..
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
BeatX pamiętaj to Sigma. Moją 85mm przecenili o 500zł w niecały rok (za nową). Zachowaj sobie 50L, będziesz tęsknił jak przesiądziesz się na 35mm. Nie miałem Sigmy ale coś mi się wydaje,że to zupełnie inne obiektywy.
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
spoko, narazie i tak nikt nie chce sie zamienic bezgotówkowo z 50L na 35L, a jak patrze po cenach używanych 50L, to zwyczajnie nie oplaca mi sie swojej 50L sprzedawać.
chyba faktycznie zostawie sobie 50L i dokupie sigma 35/1.4 za miesiac lub dwa.
do sezonu slubnego jeszcze troche czasu
a teraz jest wlasnie idealny czas na przygotowywanie sie do sezonu i organizowanie sobie zaplecza sprzetowego i logistycznego![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/