Dzisiaj kupowałem ze znajomym omawianą Sigmę. Powiem na razie tyle - Rewelacja na moim starym 5D. Więcej wieczorem opowiastek i sampli
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Tego chyba jeszcze nie było:
Battle of the Bokeh - Canon, Nikon Sigma 35mm f/1.4 - YouTube
Co ciekawe, podobno "boke" tej Sigmy jest gorszy od Canona. No to ciekawie ludzie to ocenili ;-)
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;
A więc tak ludziska. Pierwsze co sprawia pozytywne wrażenie to solidność i jakość samego szkła. Tulipan od strony soczewki podgumowany dla lepszego zakładania pewnie. Od strony aparatu patrząc mamy połyskujący metalowy pierścień, nie wiem do czego ale ładnie wygląda. Obiektyw ma dobrą fakturę plastiku, dobrze leży w dłoni no i jest ciężki i spory, odrobinę większy jak moja 50tka Sigmy. W sklepie zrobiłem kilka strzałów na różnych punkact Af'u i doznałem szoku jak szybko ustawiana jest ostrość i jak celnie trafia. Faktycznie obiektyw na pełnej dziurze ostry bardzo, dużo ostrzejszy od mojej 50tki. Boczne punkty w moim 5D użyteczne i sprawdzone, obiektyw nie miał problemu ze złapaniem ostrości na nich. Jak uda mi się od znajomego pożyczyć zrobię bardziej zacne foty aczkolwiek uważam, że już raczej nie ma to sensu Poniżej kilka sampli na F/1,4.
Sigma taka fajna, że aż czacha dymi. Chamsko pojechał po wykonaniu elki.
jak to trafia i jak się zachowuje optycznie przy większych dystansach?
robiłem też foty z daleka w studio znajomego i nie było kłopotu z trafianiem, optycznie bardzo przyjemnie, nie zauważyłem czegoś niepokojącego, mam też sample
Ostatnio edytowane przez crazy ; 02-02-2013 o 20:53