Strona 105 z 110 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Trzeba bylo kupic 35L
    Napisałem, że dużo się rozglądałem, naczytałem przed kupnem Sigmy i nigdzie nie było przytoczonych takich problemów.

Twoja wypowiedź za dużo nie wnosi, bo jednak szukam kogoś kto miałby podobny przypadek / lub wspomnieć innym osobom, że taki problem może wystąpić. Jeśli chodzi o obiektywy Canona też nie są bez skazy i jeśli napisałbym, że "kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry" - wtedy byś mi napisał "trzeba było kupić Sigmę ART"?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez heybe Zobacz posta
    Napisałem, że dużo się rozglądałem, naczytałem przed kupnem Sigmy i nigdzie nie było przytoczonych takich problemów.

Twoja wypowiedź za dużo nie wnosi, bo jednak szukam kogoś kto miałby podobny przypadek / lub wspomnieć innym osobom, że taki problem może wystąpić. Jeśli chodzi o obiektywy Canona też nie są bez skazy i jeśli napisałbym, że "kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry" - wtedy byś mi napisał "trzeba było kupić Sigmę ART"?
    Napisalbym zeby kupic 35LII
    A tak powaznie to kolega mial podobny przypadek. Skonczylo sie ze odeslal szklo i wgrali mu jakis soft ktory podeslal producent. Zaczelo smigac ale przy uzywaniu z lampa i wspomaganiu pojawial sie bf. W koncu sprzedal sigme i kupil 35L i teraz jest zadowolony, reklamuj, niech ci wymienia na inna sztuke. Mam znajomych ktorym to szklo dziala na kazdym body wiec chyba sie da.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 06-09-2016 o 11:55

Pełne uzależnienie Awatar aptur

kupiłem 35L i ma duże abberacje lub od 1.4 nie jest super ostry"
    Ostrość na 1.4 jest wystarczająca. Aberracje spokojnie da się usnąć, poza tym pojawiają się tylko w specyficznych warunkach. AF za to dokładniejszy niż w sigmie. Szczególnie na dalszych dystansach.
    Mimo wszystko Sigma to fajne szkło. Każdy sam musi zdecydować.

Dopiero zaczyna

Ostrość na 1.4 jest wystarczająca. Aberracje spokojnie da się usnąć, poza tym pojawiają się tylko w specyficznych warunkach
    To był tylko przykład, oczywiście różnice między jednym a drugim są pomijalne. Miałem pieniądze na używaną Lkę albo nową Sigmę, dzięki wielu opiniom i testom wybrałem właśnie tą drugą - teraz może mam przemyślenia czy dobrze zrobiłem patrząc na problem z drugą puszką.

reklamuj, niech ci wymienia na inna sztuke
    Mam teraz 3 wesela pod rząd a poza nimi w każdy weekend praca w dwóch klubach więc reklamacja na dzień dzisiejszy odpada. Myślicie, że wymiana szkła na inna wersję coś da? Wydawało mi się, że skoro szkło by było walnięte to na obojętnie którym body ;/

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

No jak widac nie do konca. Sigma po prostu slabiej sobie radzi z af w canonie i sa efekty.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Jak dwa lata temu kupowałem 35-tke oglądałem zdjęcia z sigmy na 1,4 to trochę żal mi było że moją elkę muszę przykręcić do 1.6 lub nawet 1.8 żeby mieć podobnie, ale AF zawsze lepiej mi śmigał w elce dlatego zostałem przy niej. Teraz widzę że już są chętni na zamianę sigmy na elkę.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Dopiero zaczyna

Tzn mimo tego problemu z drugim body nadal uważam, że ta sigma to kawał dobrego szkła i relatywnie taniego porównując do 35L. Może człowiek też trochę za dużo wymaga ponieważ takie same problemy mogłyby wystąpić z obiektywem Canonowskim (też miałem kiedyś taki przypadek, który wymagał kalibracji pod body w serwisie). Jak rozwinie się biznes to po prostu sprzedam 5DII i kupie kolejnego 6D (lub jak fundusz pozwoli 5dIII) i wtedy skalibruje ją już pod docelowe body. Co do AF sigmy na 5dII... W Internecie krąży dużo opinii co do tego duetu, chociażby dlatego, że 5D jest karcony za swój centralny punkt. Dla mnie (pracuje w ciemnych klubach) połączenie tego body z S35 + AFBeam z lampy daje dobre efekty i może demonem prędkości canon nie jest - to wystarczy ułamek sekundy dłużej poczekać, ale jak już ustawi ostrość to zawsze jest celnie. O AF servo akurat wypowiadać się nie będę
    Reasumując - polecam Sigmę 35 Art, jednak jeśli posiadamy dwa różne body i myślimy o przepinaniu obiektywu z jednego do drugiego - weźmy oba do sklepu i testujmy na zmianę

może demonem prędkości canon nie jest -
    Akurat prędkość AF jest porównywalna. Canon 35L faktycznie demonem szybkości nie jest. Jest nawet nieco wolniejszy od 85/1.8.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Akurat prędkość AF jest porównywalna. Canon 35L faktycznie demonem szybkości nie jest. Jest nawet nieco wolniejszy od 85/1.8.
    Mierzyłeś ?? Ja sobie dziś specjalnie pyknąłem po kilka fotek jednym i drugim i nie widzę drastycznych różnic. To są dwie różne ogniskowe więc nie za bardzo obiektywne porównanie. Co innego np 50-tka 1.4 bo ta wyraźnie wolniej śmiga.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Mierzyłeś ??
    Tak, sprawdzałem. Nie jest to może jakaś istotna różnica ale jednak zauważalna.

Strona 105 z 110 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów