chyba nie uciekła az tak, bo z wczesniejszych obu paczek na moje oko oprócz aberracji to canon jest napewno ostrzejszy.. do tej pory po zachwytach w sieci myslałem ze to sigma oprócz AF we wszystkim bije L-ke, ale albo aż tak wcale nie jest, albo poprostu w porównaniu jest jakiś wybitny 35L albo Sigma trafiła się nie za dobra (choć i tak jest fajna z samego ogółu).
Mam dokładnie takie same wrażenie, porównując ostrość na Twoich przykładach przez chwilę nawet zastanawiałem się czy ktoś tu danych exif nie pozmieniał.
Może to kwestia mikroadjustacji bo w Canonie ustawiona była na -9 a w Sigmie na 0. Tak czy inaczej ja bym z tą Sigmą wybrał się do sklepu i brał inny egzemplarz. Jak nie będzie poprawy to znaczy że nie powinieneś pozbywać sie tej eLki![]()
Czy na podstawie tego porównania pozbyłeś się canona? Bo ja bym się nawet chwili nie zastanawiał.
Albo masz super 35L, albo z tą sigmą coś jest nie tak. Jak sam porównywałem na F1.4-F2 sigma była trochę lepsza od 35L, powyżej różnicy nie było a tu jest dokładnie odwrotnie. Oczywiście o aberracji wspominać nie trzeba, bo ona sigmy nie dotyczy.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Było?
Lens Comparison: Sigma 35mm f/1.4 "Art" vs. Canon 35mm f/1.4L USM - YouTube
Wg mnie nie ma o czym mówić, Sigma bezsprzecznie lepsza i o 2400zł tańsza.
Dowiedziałem się przy okazji że 35L ma plastikową obudowę,... nieźle jak na cenę powyżej 5000... ale jak się okazuje EF 14mm 2.8L wypada pod tym względem jeszcze lepiej![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-02-2014 o 14:58
a jak ma się ta stałka do Sigmy 18-35mm f1.8 DC HSM „A”?
Pewnie i tak będę musiał wypożyczyć i samemu pomacać
Zoom jest pod APS-C a nie pod FF
ok zadam jeszcze raz pytanie
jak ma się ma jakość obrazka SIGMY 35/1.4 do Sigmy 18-35mm f1.8 DC HSM „A” przy pracy na cropie?
Cena jest porównywalna, jakościowo obie dobry AF, duża rozdzielczość.
Dla cropa sprawa jest jasna Sigma 18-35mm, ale podświadomie chce się stałke.
Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 06-02-2014 o 02:21