A ileż można toczyć piane o jednym i tym samym?
Ile można gloryfikowac szkło?
Wytalkowane z GT-I9100
A ileż można toczyć piane o jednym i tym samym?
Ile można gloryfikowac szkło?
Wytalkowane z GT-I9100
tyle samo, ile mozna porownywac/pytac o prace AF w Sigma 35/1.4, do pracy AF w 35L![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Powiem tak. Zawsze się bałem Sigmy, ale to pierwszy obiektyw który kupię i od niego zacznę przygodę z tą firmą. Trochę wydatków teraz mam, ale co się odwlecze to nie uciecze ;-)
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;
Wszyscy mają, ... mam i ja :cool:
Ostrzegam, że nie wszystkie ostrzą idealnie, choć jest to historia z happy end-em. Swoją odbierałem osobiście, sprawdziłem na miejscu, ale strzały oceniałem na ekraniku apararu. Wydawało mi się, że jest trochę "mientko" ale za każdym razem i przy różnych odległościach tak samo. Zrzuciłem to na karb maksymalnego otworu. A w domu okazało się, że ma FF, na szczęście bardzo regularny. Po sporej korekcie w body, trafia w punkt bez względu na odległość.
Mam ją za krótko by sensownie ocenić, ale pierwsze wrażenie pozytywne.
Z wad: na 1.4 winietuje jak diabli (pi razy oko ze 2ev) ale to było do przewidzenia i 35L nie jest tutaj lepszy. Rozdwaja linie poziome w drugim planie (trochę nerwowy bokeh), w dalszej odległości ten efekt mija.
Aberacje w lightroomie trzeba poprawiać ręcznie, bo domyślnie program tego nie robi mimo, że są profile do tego obiektywu (też tak macie, że po kliknięciu nie ma na zdjęciu żadnej różnicy, i trzeba samemu suwaczki przesuwać?)
abberacje w Sigma 35/1.4 ?
musialem to korygowac moze kilka razy na pare tysiecy zdjec ;]
ja swoja S35/1.4 tez regulowalem w body na +13
po mikroregulacji jest ok
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Żartujesz? Mam dokladnie +13 w moim 5dmk3To sie nazywa QC. Well done Sigma, well done
Nie twierdzę, że aberacje są jakoś szczególnie uciążliwe bo IMHO 35L aberuje mocniej, ale np. przy czarnych sylwetach na bardzo jasnym tle na pełnym otworze (u mnie) są aberacje.
Nie gloryfikujmy tak tego szkła, bo wcale tego nie potrzebuje, i bez tego to udany produkt.
Ale ja nie o tym , a o tym że LR5 ich sam nie poprawia.
Bo jak byś miał 5dmk3 to by było +13, na 5dmk2 jest +8![]()
Ja na classicu mam idealnie![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.