Ciekawe czy różnica w cenie między nowym 35L a sigmą 35/1.4 (zapewne kosmiczna) będzie adekwatna do różnicy w jakości obrazowania pomiędzy tymi dwoma 35-tkami...?![]()
Ciekawe czy różnica w cenie między nowym 35L a sigmą 35/1.4 (zapewne kosmiczna) będzie adekwatna do różnicy w jakości obrazowania pomiędzy tymi dwoma 35-tkami...?![]()
"Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
flickr
Nie sadze. Z tego co tu wypisuja ta sigma to dobre szklo. Pewnie mozna poprawic to i owo ale czy bedzie to warte masywnej doplaty? Nie wydaje mi sie.
Jesli sigma wreszcie bedzie dzialac jak canon(pisze of AF) to sporo klientow zacznie wybierac alternatywe ktora bedzie kosztowac duzo duzo mniej.
Jesli Canon zrobil by wersje 1.2 wtedy mozna by usprawiedliwiac kolosalna cene jednak zachowujac te same parametry bazowe ciezko bedzie usprawiedliwic cene.
Jednak prawda jest taka ze rynek i tak lyknie nowe 35L bo ci ktorzy na tym zarabiaja spore pieniazki i tak sobie to szklo kupia.
Ja sie wykosztowalem na mkI i nie zaluje, w koncu to szklo na lata. Jesli Sigma wyrobi sobie wsrod canonowcow zdanie solidnej i niepudlujacej wtedy wroze im swietlana przyszlosc.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
z tego co czytam to ta 35-tka sigmy jest właśnie taka - solidna/niepudłująca + ostrzejsza/tańsza/nowsza
... hm ... kto wie - może nowa elka będzie ze światłem 1.2?![]()
"Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
flickr
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
flickr
Niektórzy kupią, bo tak.Jednak prawda jest taka ze rynek i tak lyknie nowe 35L bo ci ktorzy na tym zarabiaja spore pieniazki i tak sobie to szklo kupia.Ludzie czują się lepsi kupując coś droższego.
Co więcej im cena wyższa tym produkt jest atrakcyjniejszy. :P Parametry techniczne mogą być nawet słabsze, byle by cena była odpowiednio wysoka. Wiele firm wykorzystuje to w ten sposób.
Szkła 35 mm 1.2 nie spodziewałbym się. Winieta byłaby jeszcze większa. Więc na plaster takie światło. Chociaż przelicznik jest chyba z -1EV = +1k PLN do ceny.Więc może zrobią coś takiego.
Czasami mając szkło 1,4 domyka się je powiedzmy do F2. Jeżeli chcemy mieć lepszą ostrość. O to mi chodzi, nie o to, że się samo domyka. Czasami nawet na F8 i więcej się ustawia.Ale wtedy GO już się raczej nie spodziewamy. Nie ma to jak sprowadzić dyskusję do głupiego poziomu. Canon ma kanciastą przysłonę, bo jest stary. Wypuszczą nowy model z kołową i będzie piknie. :P
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 08-01-2013 o 13:45