Strona 74 z 110 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

To ja proponuję wycieczkę do sklepu i osobiste przetestowanie tych szkiełek skoro oba są w zasięgu Twojego portfela. Chyba że nie chcesz mącić sobie w głowie - bierz L i przynajmniej jakiś czas nie odwiedzaj tego forum

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A teraz panowie BeatX i crazy, możecie wymienić się stopkami

to moze zalozmy jakis zakon fotografii slubnej czy cos

*EDIT*

tudzież sekte wyznawców ostrych zdjęć - crop 100%
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 04-07-2013 o 23:13
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Wtedy należałoby zmienić system na Nikona. D800 daje większe cropy.

Już nie bluźnię.

To ja mam ciekawostke cos sie stalo z moja sigma co dobrze przedstawia ten filmik z tym ze nie w pelnym zakresie ostrzenia ale zblizajac sie do nieskonczonosci jakby nie mogl trafic przez chwilke i wtedy jest ten dzwiek dokladnie to samo dzieje sie na manualu.
    Ostatnio edytowane przez terrorizingTheCity ; 05-07-2013 o 12:03

Miasto
    Szczecin

dobra, jestem po kolejnym repo slubnym gdzie testowalem prace AF zarowno Sigmy jak i 5DIIII
    wpierw wprowadzilem korekty mikroregulacji w obiektywie, z +8 na +13
    to pomoglo znacząco jezeli chodzi o brak w miare regularnego FF, po zmianie obiektyw nie wykazywal zadnych tendencji do FF czy do BF
    ale dalej pudlowal na bocznych w slabszych warunkach oswietleniowych.
    przelaczylem tryb pracy czujnika AF w 5DIII z precyzyjnego, na standardowy.. i opad szczeki.
    poprawa celnosci o jakies 200%
    na wszystkich punktach (tzn tylko krzyzowych, bo tylko tych uzywam), w kazdych warunkach, bez wzgledu na oswietlenie.
    no masakra.
    poczulem sie, jakbym dostal w rece zupelnie nowy aparat i tak naprawde dopiero wczoraj zrozumialem jaka moc tkwi w AF w nowej piatcce.
    jedynie zdjecia w ruchu to mialem czesto nierafienia, ale to pewnie dlatego ze jeszcze nie ogarnalem trybu servo w 5DIII (za duzo konfiguracji i nastaw)
    no w kazdym badz razie w one shot, przy normalnym trybie czujnika AF celnosc Sigmy 35/1.4 rewelacyjna.
    wszystkiemu o czym pisalem poprzednio winny byl zle dobrany tryb pracy czujnika AF w 5DIII
    wlasciwie nie tyle zle dobrany, co zle udokumentowany/opisany w instrukcji - co wprowadza w blad.
    bo jak mozna inaczej interpretowac specjalny tryb "precyzyjny", pracujac na b. jasnych stalkach gdzie glebia ostrosci jest czesto papierowa?
    czlowiek oczekuje precyzji, celnosci..
    ten tryb (precyzyjny czujnik AF) powinno sie uzywac w naprawde specyficznych warunkach.
    z moich doswiadczen wynika, ze swietnie sprawdza sie w zastosowaniach kiedy fotografujemy na b. malych przeslonach obiekty daleko oddalone (powiedzmy od 12m i dalej)
    wtedy normalny tryb pracy AF regularnie zawodzi, ale przelaczenie na precyzyjny czujnik zalatwia sprawe.
    albo np. jak sie foci z mega bliskiej odleglosci twarz z np. 85/1.4 i chce ustawic ostrosc na oko a nie na rzesy , to wtedy tez precyzyjny czujnik sprawdza sie znakomicie.
    w zasadzie w kazdych innych warunkach powinno sie uzywac normalnego trybu pracy AF.
    nie wiem jeszcze co sie lepiej sprawdza w servo (ktora nastawa czujnika), ale to z czasem tez ogarne i podziele sie wnioskami.

w kazdym badz razie, reasumujac..
    moje dotychczasowe opisy i kontrowersje pracy AF Sigmy 35/1.4 w przypadku pracy w polmroku, w zacienionych miejscach czy w b. trudnych warunkach oswietleniowych sa spowodowane tylko i wylacznie nieodpowiednio dobranym trybem pracy czujnika AF w 5DIII.
    wczoraj przywiozlem ze slubu tyle ostrych zdjec, ze przez 2 tygodnie nie ogarne sie z ich selekcja
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 07-07-2013 o 11:47

Pełne uzależnienie

To miło, że forum na coś się przydało. I miło, że Sigma zrobiła tak dobry obiektyw. Czekamy na 135.

Uzależniony Awatar kaindox

135mm a na deser 24mm do pełni szczęścia

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    dobra, jestem po kolejnym repo slubnym gdzie testowalem prace AF zarowno Sigmy jak i 5DIIII
    wpierw wprowadzilem korekty mikroregulacji w obiektywie, z +8 na +13
    to pomoglo znacząco jezeli chodzi o brak w miare regularnego FF, po zmianie obiektyw nie wykazywal zadnych tendencji do FF czy do BF
    ale dalej pudlowal na bocznych w slabszych warunkach oswietleniowych.
    przelaczylem tryb pracy czujnika AF w 5DIII z precyzyjnego, na standardowy.. i opad szczeki.
    poprawa celnosci o jakies 200%
    na wszystkich punktach (tzn tylko krzyzowych, bo tylko tych uzywam), w kazdych warunkach, bez wzgledu na oswietlenie.
    no masakra.
    poczulem sie, jakbym dostal w rece zupelnie nowy aparat i tak naprawde dopiero wczoraj zrozumialem jaka moc tkwi w AF w nowej piatcce.
    jedynie zdjecia w ruchu to mialem czesto nierafienia, ale to pewnie dlatego ze jeszcze nie ogarnalem trybu servo w 5DIII (za duzo konfiguracji i nastaw)
    no w kazdym badz razie w one shot, przy normalnym trybie czujnika AF celnosc Sigmy 35/1.4 rewelacyjna.
    wszystkiemu o czym pisalem poprzednio winny byl zle dobrany tryb pracy czujnika AF w 5DIII
    wlasciwie nie tyle zle dobrany, co zle udokumentowany/opisany w instrukcji - co wprowadza w blad.
    bo jak mozna inaczej interpretowac specjalny tryb "precyzyjny", pracujac na b. jasnych stalkach gdzie glebia ostrosci jest czesto papierowa?
    czlowiek oczekuje precyzji, celnosci..
    ten tryb (precyzyjny czujnik AF) powinno sie uzywac w naprawde specyficznych warunkach.
    z moich doswiadczen wynika, ze swietnie sprawdza sie w zastosowaniach kiedy fotografujemy na b. malych przeslonach obiekty daleko oddalone (powiedzmy od 12m i dalej)
    wtedy normalny tryb pracy AF regularnie zawodzi, ale przelaczenie na precyzyjny czujnik zalatwia sprawe.
    albo np. jak sie foci z mega bliskiej odleglosci twarz z np. 85/1.4 i chce ustawic ostrosc na oko a nie na rzesy , to wtedy tez precyzyjny czujnik sprawdza sie znakomicie.
    w zasadzie w kazdych innych warunkach powinno sie uzywac normalnego trybu pracy AF.
    nie wiem jeszcze co sie lepiej sprawdza w servo (ktora nastawa czujnika), ale to z czasem tez ogarne i podziele sie wnioskami.

w kazdym badz razie, reasumujac..
    moje dotychczasowe opisy i kontrowersje pracy AF Sigmy 35/1.4 w przypadku pracy w polmroku, w zacienionych miejscach czy w b. trudnych warunkach oswietleniowych sa spowodowane tylko i wylacznie nieodpowiednio dobranym trybem pracy czujnika AF w 5DIII.
    wczoraj przywiozlem ze slubu tyle ostrych zdjec, ze przez 2 tygodnie nie ogarne sie z ich selekcja
    Czyli, że warto jednak zastanowić się nad Sigmą, która jest tańsza od C35 L o około 2k?
    Czy masz porównanie z C35 L ?

Miasto
    Szczecin

no ja tez czekam na 135 od Sigmy
    jak bedzie tak dobre jak Sigma 35/1.4 to wymieniam 135L na Sigma 135/1.8 OS, bo 135L mimo iz daje wypas obrazek po calosci, to jednak pod swiatlo jest do bani (a ja bardzo lubie focic pod swiatlo)
    no i mi sie lapska strasznie trzesa, tak ze dla bezpieczenstwa ustawiam czasy 1/400 (jak pstrykam ze 135L)
    przy 1/320 polowa zdjec poruszona.
    przy 1/250 czasem trafi sie nie poruszone.
    przy 1/160 jeszcze nie udalo mi sie uzyskac nie poruszone zdjecie ze 135L
    stabilizacja obrazu przydalaby mi sie na maxa

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    Czyli, że warto jednak zastanowić się nad Sigmą, która jest tańsza od C35 L o około 2k?
    Czy masz porównanie z C35 L ?
    nie mam porownania ze 35L, ale bez dwoch zdan warto sie zastanowic.
    35L imho warto wybrac, jak NAPRAWDE ma sie parcie na b. szybki AF
    AF z Sigmy 35/1.4 styka do repo slubnego - na luzaku.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    przy 1/320 polowa zdjec poruszona.
    przy 1/250 czasem trafi sie nie poruszone.
    przy 1/160 jeszcze nie udalo mi sie uzyskac nie poruszone zdjecie ze 135L
    stabilizacja obrazu przydalaby mi sie na maxa
    Słabo chłopie. Przy moich notorycznie trzęsących się rękach potrafię się skupić na tyle, żeby mieć na 1/160 ostre obrazki. I to na manualnej 135-tce :-) Może trochę treningu, jakaś siłownia by się zdały?

Strona 74 z 110 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów