Strona 72 z 110 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

jasne, wrzucaj
    domyslam sie ze mozna by to zrobic technicznie bardziej doskonale, ale niestety w repo slubnym nie ma za bardzo czasu na przestawianie aparatu i probowanie roznych trybow pracy mega rozbudowanego systemu AF w nowej piatcce
    zwlaszcza moment przysiegi czy nakladania obraczek - to sa wydarzenia dziejace sie w doslownie w mgnieniu oka (a sa imho najwazniejszymi wydarzeniami z dokumentacji calego tego dnia)
    juz pomijam fakt, ze jeszcze do tego wszystkiego dochodza dwa kameruny, ktore jeszcze bardziej komplikuja sytuacje, bo albo swieca Ci halogenem po twarzach mlodych, albo jest ich dwoch i zabieraja resztki przestrzeni wokol pary mlodej.
    w tych newralgicznych momentach to naprawde zdaje sie calkowicie na automatyke aparatu w kwestiach AF i poniekad pomiaru swiatla.
    nie kumam jak ktos twierdzi ze repo slubne mozna spokojnie ogarnac manualnymi Zeiss'ami.
    ja mam juz niejeden reportaz slubny za soba, i jak mialbym napisac jeden, jedyny moral na zasadzie "watch & learn kids", to byloby to jedno slowo: autofocus

mozliwe ze tryb precyzyjnego czujnika AF w 5DIII nie sprawdza sie dobrze w repo.
    sprawdze pojutrze jak sie sprawuje sandardowy tryb pracy czujnika AF.
    szkoda, ze nikt sie nie wypowiada w tym watku:
    http://www.canon-board.info/canon-ds...ien-afa-88605/
    dzielenie sie doswiadczeniami i spostrzezeniami pomogloby wszystkim bez wyjatku.
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 04-07-2013 o 13:22
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar kaindox

http://zapodaj.net/2bca52a858ba7.jpg.html

Sam ostatnio robiłem kilka fotek na ślubie u rodziny i wiem jak to wygląda. Akcja się dla Ciebie nie zatrzyma tylko dlatego, że Ci ktoś inny wlazł w kadr . Tylko nie zawsze nietrafiony strzał jest winą sprzętu. Operator ma tu też sporo do powiedzenia
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 04-07-2013 o 13:40

Miasto
    Szczecin

hmm..
    no nic - jak juz wspomnialem - teraz przelece cale repo na standardowym czujniku AF (nie precyzyjnym)
    z zalozenia, teoretycznie powinno byc mniej precyzyjnie - ale jak widac, ciezko w realnych warunkach na reportazu o idealne trafienie czujnikiem w oko, zwlaszcza ze w wizjerze ciezko dojrzec czy ostrzy sie idealnie "w oko", czy dwa centymetry ponizej
    oczywiscie mam na mysli momenty/wydarzenia ktore sie odbywaja b. szybko - np. przysiega, zakladanie obraczek, wyjscie z kosciola /rzucanie ryżem/, rzucanie kieliszkami, pierwszy taniec itp

co nie zmienia faktu, ze na tym zdjeciu co Ci wyslalem jest FF, jak i na wielu innych jakie zrobilem po czym stwierdzilem pudlo i juz delete z poziomu aparatu.
    podejrzewam dwa czynniki u mnie:
    - zbyt mala nastawa mikroregulacji
    - praca na precyzyjnym czujniku ostrosci.

rada dla innych, testujacych swoje 5DIII na powaznych zleceniach - robic duzo, duuuuzo zdjec
    wtedy zawsze kilka bedzie trafionych i nie ma problemu, ze stracimy jakies momenty (mi poki co nie zdarzylo sie)
    tylko ze migawke zajeżdza sie wtedy :/
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 04-07-2013 o 13:55

Oj tam, po prostu zestawienie mikro punkt AF i szeroki kąt jest dużo trudniejsze do ogarnięcia albo po prostu wymaga od nas większej tolerancji.
    W takim Canonie 35 f2 ostrość na pełnej dziurze jest niższa, dlatego lekkie przestrzelenie ostrości nie rzuca się tak w oczy. W Sigmie przy jej MTF-ach takie rzeczy bardziej się w oczy rzucają. Jestem tylko ciekaw opinii posiadających 35L - tam jest lepiej czy po prostu BeatX jest bardzo wymagającym użytkownikiem?

Pełne uzależnienie

W takim Canonie 35 f2 ostrość na pełnej dziurze jest niższa
    I GO większa...

Ciekawe czy L z podwójnie krzyżowym by trafiła w ten płatek nosa.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    rada dla innych, testujacych swoje 5DIII na powaznych zleceniach - robic duzo, duuuuzo zdjec
    wtedy zawsze kilka bedzie trafionych i nie ma problemu, ze stracimy jakies momenty (mi poki co nie zdarzylo sie)
    Czyli nic się nie zmieniło od czasu 5D II

Panowie, dopóki aparaty nie będą się z nami porozumiewać telepatycznie,

[wyceluj w oko panny młodej]
    będziemy skazami na to że 100% skuteczności się osiągnąć nie da. Jedyne co nam zostaje to dążenie do ideału i to szkiełko jest obok niego całkiem blisko. Jeśli jest jakiś jego konkurent który ma znacząco lepszą skuteczność ,celność i ostrość to chętnie o nim usłyszę. Na razie z tego co wiem to Canon ma nieznacznie lepszy AF ale optycznie Sigmie ustępuje. Coś za coś. Każdy ma wybór.
    Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Czyli nic się nie zmieniło od czasu 5D II
    Akurat przykład BeatX jest słaby, bo ten brak ostrości który pokazał na swoich zdjęciach to efekt spędzania zbyt dużej ilości czasu przy cropach 100% a nie rzeczywisty problem . Jestem pewien że jego klient nie miał żadnych zastrzeżeń do odbitki i szczerze zdziwiłby się gdyby sie dowiedział że dyskutowaliśmy tu nad tym zdjęciem w takich kategoriach
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 04-07-2013 o 17:05

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Jestem pewien że jego klient nie miał żadnych zastrzeżeń do odbitki i szczerze zdziwiłby się gdyby sie dowiedział że dyskutowaliśmy tu nad tym zdjęciem w takich kategoriach
    oczywiscie
    poki co wszystkie pary mlode zdjeciami zachwycone, po rekach caluja, polecaja itp itd, a jak jade na plener i sobie luzno rozmawiamy podczas przejazdu w kolejne miejsce, to dotychczas najbardziej zaawansowane technologicznie pytanie od Pana Młodego brzmialo:
    "Panie Macieju, a co to jest format RAW? Uzywa Pan tego?"
    zazwyczaj pytaja jaka lustrzanke kupic - maja do wydania okolo 2000 pln
    ja po prostu z natury dziele wlos na czworo i od zawsze dążę do perfekcji we wszystkim co robie - dlatego tak męczę te Sigme na forum /chyba jako jedyny/

--- Kolejny post ---

prawda jest taka, ze wiekszosc paranoi fotograficznych w naszych glowach powstaje dzieki temu forum.
    - cebulowy bokeh
    - mikrokontrast :O
    - banding..
    - porownania i analizowania wykresow MTF

zwroccie uwage, ze nikt kto foci na powaznie badz zawodowo nie ogarnia tych spraw - pod warunkiem, ze nie czyta tego forum /badz forum u żółtych/
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 04-07-2013 o 17:23

prawda jest taka, ze wiekszosc paranoi fotograficznych w naszych glowach powstaje dzieki temu forum.
    - cebulowy bokeh
    - mikrokontrast :O
    - banding..
    - porownania i analizowania wykresow MTF

zwroccie uwage, ze nikt kto foci na powaznie badz zawodowo nie ogarnia tych spraw - pod warunkiem, ze nie czyta tego forum /badz forum u żółtych
    true, true.

Te całe wykresy MTF itp są tylko po to, żeby dać nam alibi do zakupu nowego lepszego sprzętu

No po przecież nie powiem żonie "ta Sigma daje piękny obrazek", ale "ta Sigma osiąga 47.4 MTF na pełniej dziurze" brzmi bardziej przekonywająco
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 04-07-2013 o 17:38

Pełne uzależnienie

E tam. Wykresy są po to, żeby wiedzieć czym obiektyw A różni się od obiektywu B. Dopiero co z taką wiedzą zrobią konkretni osobnicy bywa problematyczne :-)

Strona 72 z 110 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów