będzie bezpośrednie porównanie do samyanga i zeissa ?![]()
będzie bezpośrednie porównanie do samyanga i zeissa ?![]()
Jestem właśnie po lekturze kilku testów na youtube. Jestem lekko w szoku z tą ostrością, szybkością i bokehem. Dwa lata temu zaryzykowałem z 85 1,4 i warto było, myślę że w przypadku 35 1,4 nie ryzykuję nic![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
To był sarkazm.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Faktycznie po rogach robią się podwójne gałązki w tym przykładowym pełnym zdjęciu. Zawsze możesz zdjęcie przelecieć blurem. Będziesz miał lepszy bokeh i lkową ostrość.A tak serio, to jest L i można je kupić. Syf na brzegu wynika z tego, że obiektyw ma sporą winietę i niestety to wpływa na bokeh. W L jest pewnie podobnie. :P To tylko nieostrość w rogu. Nikt normalnie na to nie zwraca uwagi. Chyba, że zaczniesz bilboardy drukować. Sam kształt bokeh Sigma ma lepszy, bardziej kołowy. Canon ma jednak kanciastą przysłonę.
Nie ma obiektywu idealnego. Niestety. Może 35 mk II jak je wypuszczą będzie lepszy.![]()