Lampe mialem zalozona i wlaczona caly czas, ale tylko dla wspomagania AF.
Jedynie na weselu blyskalem ;]
Ciezko tak dokladnie oszacowac, ile zdjec mialem nieostrych.. ale mniej wiecej to powiedzmy, ze bylo:
- przygotowania: 5% nietrafionych
- kosciol: 10% nietrafionych
- wesele: 40% nietrafionych
Z tym, ze na weselu caly czas testowalem rozne tryby pracy Servo (nie jest tak rozowo jak myslalem), stad duzo zdjec mialem nietrafionych.
Na One Shot raczej trafial, ale z kolei ciezko trafic szybko tanczaca pare weselnikow, jak glebia ostrosci na f/1.4 ma 2mm ;]
Takze z tymi nierafieniami podczas zabawy weselnej to nie wiem do konca ile w tym udzialu mojego - jako operatora, a ile blednie dzialajacego ukladu AF w Sigma 35/1.4
Ale dla pocieszenia napisze, ze 24L wcale mniej nie pudlowal
A warunki na weselu byly okropne, doslownie ciemnosci egipskie.
Zeby naswietlic zdjecie wylacznie zastanym swiatlem, to musialem zejsc do ekspozycji ISO 12800, f/1.4 1/80
Wiec mozna sobie wyobrazic jaki mrok panowal.
To tez ma wplyw na skutecznosc pracy AF obojetnie czy w body, czy w obiektywie.
PS. Teraz mam zaktualizowane firmware aparatu do wersji 1.2.1, w ktorym poprawiono miedzy innymi prace AF przy wspomaganiu diody z lamp speedlite.
Domowe testy potwierdzaja, ze teraz jest zaowazalnie szybciej, wiec pewnie bedzie to mocno odczowalne na weselu, co przelozy sie na mniejszy odsetek nietrafionych zdjec ;]
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
na miniaturkach to sobie możemy "oceniać i porównywać". pokaz coś w pełnej wielkości jaka daje aparat....
Regulamin pkt 8.
Bez przesady z tymi latami świetlnymi, w dwudziestceósemce budowa i wykonanie porównywalne z sigmą, niemniej optycznie daleko, daleko w tyle. Z kolei AF sigmy pomimo, że to najnowsza konstrukcja może się wiele nauczyć od staruszka. Pisałem już wcześniej, że jak dla kogoś priorytetem jest af, to zapewne zainwestuje i kupi czerwony pasek, a jak priorytetem są inne parametry, to nabędzie sigmę. Sam stałem przed tym dylematem, kasa była przygotowana na elkę, padło na sigmę bo i tak do pracy ostrość ustawiam manualnie, a do zdjęć "kotletowych" af daje radę. Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Poszukiwacz2006, o której Sigmie rzeczesz ? Miałeś/masz tytułową czy tylko czytales o niej?
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
Napisałem, że padło na sigmę :-)
Aha, sigma w porównaniu do 28-ósemki to "kawał" szkła, i tu canon też według mnie wypada korzystniej.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Mozliwe że tak tanio mogą sprzedawać nówke sztukę?? Sigma EX 35mm F1.4 DG HSM for Canon - HITECH M. ŻWIRKO, F. ŻWIRKO SPÓŁKA JAWNA dziwna ta nazwa EX zamiast A
Witam.
Ostatnio nabyłem to szkło, bo chciałem miec coś jasnego i szerszego od 50-tki. Sprowadził mi kolega jedną sztukę, bo w sklepie na stanie nie miał tego obiektywu. Miałem lekkie obawy, jak będzie sobie radził z celnością, bo wiadomo...sigma. No i kupiłem. Obiektyw okazał się bardzo celny. Zarówno z bliska, jak i z daleka. Ostrośc, kolorki bajka. W sobotę przetestuję w bojuA póki co, jeden przykładzik na 1,4
Jeśli ktoś potrzebuje to mam w zasięgu ręki trzy 35: canona, sigmę i zeissa. mogę zrobić szybki test w przyszłym tygodniu. Osobiście używam sigmy od grudnia. Jestem bardzo zadowolony. AF jak wiecie wolniejszy niż w canonie ale dla mnie w reportażu nie jest to zauważalne i istotne![]()
C 5D, Z 16/2,8, C 16-35/2,8 L, C 24-105/4 IS L, C 85-1,2 L, C 135/2 L, C50/1,4, 580EX II + małe domowe studio