Wydzieliłem dyskusje która nie do końca dotyczyła tematu
http://www.canon-board.info/hydepark...ektywyz-89955/
Myślę że to będzie dobre miejsce na dokończenie tego małego sporu...![]()
Wydzieliłem dyskusje która nie do końca dotyczyła tematu
http://www.canon-board.info/hydepark...ektywyz-89955/
Myślę że to będzie dobre miejsce na dokończenie tego małego sporu...![]()
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 06-04-2013 o 17:29
Mam sigmę, troszkę martwiłem się przed kupnem-sigmowskimi zabobonami o AF które latają po forach, ale wybrałem się do sklepu, podpiąłem 3egzemplarze i jeden poszedł ze mną AF na 5tce pięknie celnie chodzi - a ostrość, jeszcze nie miałem takiej brzytwy. W sklepie miałem dylemat bo wszystkie identycznie chodziły na moim body, wybrałem losowo.![]()
Ja byłem w sklepie w czwartek niestety dwa dostępne egzemplarze miały problemy z AF na 50D pierwszy powyżej 5 metrów miał BF drugi już od około 3 metrów nawet mikroregulacja nic tu nie pomagała. Sprawdziłem też 50 mm 1,4 też miał BF. Dzień wcześniej byłem w MM testowałem 35L Canon- a oraz 70-200 F4 i 2,8 żadnych BF i FF nie było.
Same szkło Sigmy 35 prezentuje się naprawdę świetnie jak zresztą też 50 mm tylko czemu maja takie takie problemy z AF ?
ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |
Tez kiedyś miałem 50d i tez wieczne problemy z fokusem. Niekoniecznie jest to wina obiektywów.
Kup i oddaj do kalibracji.Same szkło Sigmy 35 prezentuje się naprawdę świetnie jak zresztą też 50 mm tylko czemu maja takie takie problemy z AF ?Też się wahałem z 50'tka. Teraz nie żałuję.
A czemu nie wiem. Canon ponoć nie daje dokumentacji protokołu komunikacji.
5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+
ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |
Miałby motywującą do działania konkurencję.a jaki Canon miałby interes w tym aby ściśle z Sigmą czy Tamronem współpracować?![]()
a skad ten wniosek? na podstawie wlasnych doswiadczen, czy na podstawie wyczytanych opini?
mialem jak dotad T17-50/2.8 i pod wzgledem AF bylo b. celnie (mowie wylacznie o srodkowym punkcie AF na 30D)
mialem tez T70-200/2.8 i to samo - na srodkowym w 30D mega celne szklo.
bawilem sie troche Sigma 150/2.8 macro na 5DII - bez zarzutow pod wzgledem celnosci AF
ostatnio testowalem 2 egzemplarze Sigma 35/1.4 od znajomych fotografow i celnosc perfekcyjna (o wiele celniejsze, niz np. 24L) - obaj znajomi zachwyceni celnoscia AF.
wypowiedzi w tym watku posiadaczy Sigma 35/1.4 w kwestii celnosci AF chyba nie pozostawiaja watpliwosci?
tak naprawde jedyna niewiadoma tego obiektywu, to jak bedzie wygladal/dzialal po powiedzmy 5 latach intensywnego uzytkowania.
no ale to juz jest problem baaaaardzo dalekiej przyszlosci i w zasadzie ja sobie tym **** nie zawracam.
dopijam kawe i lece do salonu sigmy po 35/1.4![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/