Strona 41 z 110 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    Z jakiegoś powodu napisałem "crop" zamiast crop, prawda?
    Ok, ale to słowo toretycznie zawsze powinno być pisane w cudzysłowie, bo jeśli nie, to każda matryca jest cropowa mniej lub bardziej względem pola obrazowego. Uwielbiam teoretyzować.

Jestem ciekaw wyników na f/5.6.

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Właśnie zrobiłem.

Pomiar punktowy, przysłona 5,6

Uzyskałem praktycznie to samo naświetlenie.

35L przy czasie 1/80
    S35 przy czasie 1/60

Dalej jest różnica.

Zrobiłem przy innym ustawieniu obiektu. Przy takich samych paramterach 1/60 iso 25600 f5,6

35L na 0

S35 na -1/3
    Ostatnio edytowane przez Flanel ; 05-04-2013 o 20:43

Początki nałogu

Brzmi jak test samyanga 24 1.4.

Punktowy bym zrobił na jednolitym obiekcie. Bo tu ta pierwsza fota mniemam że z C35 jakby ciemniejsza (zakładam że to nie różnica w kontraście). Może to światło w S35 jest ciutkę oszukane (przynajmniej w tym egzemplarzu), ale nawet jeśli jest to 1.6, obiektyw ostry od 1.6 się broni.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
    35L przy czasie 1/80
    S35 przy czasie 1/60

Dalej jest różnica.
    Zgadza się. Tylko gołym okiem widać że zdjęcia różnią się jasnością. Zdjęcia z Canona jest ewidentnie ciemniejsze.
    Proponuje żebyś zrobił test od drugiej strony. Ustaw te same parametry naświetlania i zobaczymy czy zdjęcia będą się różnić jasnością.

Pełne uzależnienie

Weźcie pod uwagę, że nawet jeśli przysłony obu obiektywów dokładnie trzymają odpowiednią średnicę (przypomnę, że liczba przysłony wyraża relację średnicy przysłony do ogniskowej obiektywu), to dwa szkła mogą mieć nieznacznie różniącą się faktyczną transmisję światła (co wynika z liczby użytych elementów optycznych, jakości powłok, etc). Do tego dochodzi kwestia winietowania i jego wpływu na pomiar światła (a ten w Canonach jest dokonywany przy pełnym otworze, a nie na przysłonie roboczej). Jest więc bardzo dużo czynników, które wpływają na wynik pomiaru i odchyleniami rzędu 1/3 EV naprawdę nie ma się co przejmować, szczególnie w czasach współczesnych matryc, gdzie taką korektę załatwia się bez problemu suwakiem w programie.

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Strideer - wszystko ok, ja chciałem po prostu zwrócić uwagę na pewne fakty, których zdaje się nikt tu wcześniej nie przytaczał.

Jakkolwiek to głupio brzmi Canon 35L jest jaśniejszy i szerszy niż Sigma 35. Różnica w jasności, która przy zdjęciach na f1,4 była 2/3 EV nie jest imo tak bez znaczenia, zwłaszcza kiedy każda porcja światła jest na wagę złota. Ludziom też może robić jednak różnicę fakt, iż Canon 35L po prostu " widzi trochę więcej " niż Sigma.

canon

sigma

Uzależniony Awatar kaindox

Co do szerokości to masz rację, jest różnica. Czy znacząca to już sprawa subiektywna. Nie jestem tylko pewien czy fakt,że canon w obrazku "widzi" trochę więcej nie miał wpływu na histogram. Dla 100% pewności mógłbyś jeszcze sprawdzić jak to wygląda dla identycznego kadru tj, przyciąć trochę obrazek z Canona do rozmiaru Sigmy i sprawdzić czy wtedy różnice na histogramie będą podobne.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Jest jeszcze jedna rzecz mogąca mieć wpływ na ekspozycję - puszka może sztucznie podbijać poziomy w zależności od użytego słoika. I np. taki 35L ze względu na to, że to szkło systemowe ma robioną korektę, a Sigma już nie. Tak czy siak problem trochę sztuczny.
    Body, stałki, zoomik

Właśnie! Korekta obiektywu systemowego. To też może mieć wpływ. Moim zdaniem to interesujący temat, co nie znaczy, że omawiana sprawa ma warunkować zakup lub niezakup.

Strona 41 z 110 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów