O obiektywach wiem prawie wszystko
Ale ja nie miałem na myśli plastikowej, trzeszczącej taniochy, którą ma w swoim asortymencie każdy producent. Jeszcze by tego brakowało, żeby i to podrożało kilkukrotnie zgodnie z obowiązującymi trendami. Tamron to korporacja jak każda inna i nasz interes akurat najmniej ich obchodzi.
Ceny droższych szkieł o których piszemy nie poszły w górę dlatego, Tamron zrobił się nagle taki świetny, tylko dlatego, że poczuł interes w droższych o kilkadziesiąt procent szkłach Canona czy Nikona.
Choć w przypadku niektórych szkieł nawet Tamron przegiął strunę i nie wiem na co liczy z takimi cenami, ale rzecz jasna Ty będziesz miał na ten temat odmienne zdanie![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 07-03-2013 o 20:25
No nie mów, że nie widzisz różnicy w wykonaniu 28-75 vs. 24-70. Ceny inna sprawa - 70-200 VC się w ogóle nie sprzedaje. Choć IMO jest świetny, ale ja bym go wycenił na 4900![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Problem dotyczy ceny ewentualnej nowej 35 L-ki, dlatego raczej bardziej miarodajna jest analogia do umiarkowanych cen nowych stałek L-ek w stosunku do poprzedniczek. 24/1,4 i 85/1,2 pojawiły się w ciągu ostatnich 4 lat. Również pomimo dodanego ISa 100/2,8 nie podrożało niebotycznie. Natomiast podawane przykłady Tamronów, zoomów i nowych body niewiele mają wspólnego z tematem.
Dokładnie!
Zobaczcie jak wygląda sytuacja z 70-300 VC USD - kosztuje <1400 zł i sprzedaje się świetnie.
Oczywiście, że widzę. To bardzo dobre szkło jednak jakością spasowania, użytych materiałów daleko mu do Nikkora a do Canona to już przepaść. Jest dobrze wykonany, podobnie jak tytułowa Sigma - martwi mnie tylko trwałość tych szkieł, jak będą wyglądały po paru latach użytkowania.
Bardzo proszę by wrócić do głównego wątku, a nie wywodzić sięo cenie innych obiektywów... robicie tu śmietnik![]()
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Też do tego namawiam.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner