Nie, to nie było w Poznaniu.
Nie, to nie było w Poznaniu.
Tak oto zamieszczam, jak pisałem wyżej, zdjęcia z odległości 2m przy świetle zastanym na którym zobaczycie moją uroczą asystentkęJakbyście chcieli więcej sampli w danych warunkach proszę pisać, mam do dyspozycji jeszcze kota, ludzi, florę w okół bloku oraz lampę z octa
Muszę niestety z ręką na sercu się przyznać, że jedno na 7 zdjęć było nie trafione z ostrością (nie używałem środkowego punktu ostrości)
ISO: 640 f/1.4 1/125s
oraz cop
ISO: 640 f/2.0 1/80s
crop
ISO: 640 f/3.5 1/20s
crop
Pewnie da się to skalibrować. Sigma pewnie lepiej opanowała AF z nowszych aparatów. Testowałem na 5dc 3x 50 mm i za każdym razem logarytmiczny BF. Po kalibracji jest w punkt. Tyle, że jest się bez aparatu jakiś tydzień, półtora. I lekki niesmak, że się kupuje coś co nie działa. Ale potem jest miło.Miałem ostatnio możliwość podpięcia dwóch egzemplarzy tego szkła do mojego 5dc i strasznie się rozczarowałem bo z tego wątku wynika właśnie, że jest super niezależnie od odległości a jednak ja miałem wrażenie, że super jest tylko do odległości 1m - dalej robiło się mydlasto :/ w obu przypadkach podobnie![]()
Interesuje mnie to szkło ze względu na świetną ogniskową bo liczę że będzie uniwersalne - zarówno do wnętrz, streetu, jak i landszaftu. Natomiast fotki które obserwuję w tym i sąsiednim dziale to tylko wnętrza z 1-2m oraz jakieś detale prawie macro- w celu udowodnienia ostrości na 1,4. Pomimo że pogoda się poprawia nadal widzę tylko obiecanki a nie foty. Natomiast te w sieci zrobione na zewnątrz kompletnie mnie nie przekonują. Do tego wypowiedzi osób, które wybrały jeden egzemplarz z wielu oraz pocieszenia że można odddać do kalibracji. Przy tym nie jest jasne czy te egzemplarze do kalibracji mają FF/BF, czy też kompletnie są rozregulowane i od 3-4 m mydło nie nadające się nawet do ostrzenia ręcznego. Aż strach trafić na te przebrane. Myślę, że póki co będę zmuszony pozostać przy swoich C 50/1,4 i C24-105 i poczekać na C35/1,4 II (bo wydatek 5,5k za mk I przed wyjściem mkII to jakiś żart).
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Wymieniłem 24/1,4 mk I na II i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że w 35 też będzie znaczna poprawa a cena używek mk I zjedzie.
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Nic nie zjedzie. Ludzi nawet doświadczenie ostatnich lat niczego nie uczy... Nowe szkło wyjdzie 3000zł droższe od starego, stare się po prostu z dnia na dzień skończy a ludzie jak zawsze rzucą się na poszukiwania starej wersji " bo przecież takie tanie a optycznie było takie kultowe i super". Było tak z 70-200IS, 24-70, 50D, D700 i pewnie jeszcze kilka premier z ostatnich lat, których nie pamiętam...