Ciekawy test. Rozmycie 35L jest równie beznadziejne, jak 35/2. Nowe 35/2 IS to przy tym wręcz perłaTak, wiem, przyznam uczciwie, że gdybym zapłacił 6.5 klocka za 35L, to też bym piał o jego cudowności, bo co by mi pozostało
![]()
Ciekawy test. Rozmycie 35L jest równie beznadziejne, jak 35/2. Nowe 35/2 IS to przy tym wręcz perłaTak, wiem, przyznam uczciwie, że gdybym zapłacił 6.5 klocka za 35L, to też bym piał o jego cudowności, bo co by mi pozostało
![]()
Canon 35mm f/2 IS Review
Zielono fioletowa perła.Ale IS działa ładnie. Chociaż dziwi mnie nagłe przejście ze 100% do 16%. Bez IS było to jakoś bardziej stopniowe.
Canon po części jednak sprzedaje powietrze. Jak w audiofilskim sprzęcie. Tyle, że w obiektywie sporo rzeczy można zmierzyć. Aczkolwiek ocena bokeh i pracy AF są względne. W droższych obiektywach brzydki bokeh i niepewny AF wcale nie są wadą dyskwalifikującą przy zakupie, a po prostu cechą produktu. Bo dane szkło i tak trzeba mieć.Generalnie fotografowie i audiofile są ze sobą często bardzo blisko spokrewnieni. Ciekawe czy jest zbiór wspólny?
BTW to do tej pory nie było alternatywy dla 35 L. Teraz to się trzeba będzie nawychwalać.![]()
Nie będzie trzeba nic wychwalać. Ci co na niej pracują mają zdanie jakie maja. Nie musza naprawdę nikomu nic udowadniać czy prowadzić wojenki o wyższości jednej nad drugą.
A co do Sigmy super że jest alternatywa. Jeśli ktoś uważa że warto kupić zamiast 35L to do sklepu...
CANON Laik
Tylko jej jeszcze nigdzie nie ma.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Dzihadowcom Sigmy to nie przeszkadza, bo przeciez wiadomo ze jest najlepsza na swiecie... nawet jak jej nie ma w sklepach![]()
35L pozbyłem się po 2 miesiącach i ciężko mi sobie wyobrazić jak można marzyć o tym obiektywie. Nie podobały mi się gigantyczne aberracje, obleśny bokeh, beczka, winieta i słabe kolory przy f/1.4. Optycznie ten obiektyw jest na poziomie C50/1.4 ale za AF i obudowę z czerwonym kółkiem trzeba dopłacić 5K.
Nie "jeszcze" tylko "już". Pierwszą dostawę dystrybutor Sigmy sprzedał jeszcze przed końcem roku.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-01-2013 o 13:40