Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: 5D Mark III - dziwna praca migawki

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5D Mark III - dziwna praca migawki

Zdjęcia z lodowiska ewidentnie zepsute - wygląda jakby WB zmieniał się w trakcie przebiegu migawki. A WB było Auto czy ustalone? Może w połączeniu z migotaniem oświetlenia tak sobie ładnie interferuje?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Normalna sprawa - winne jest oświetlenie. Ustaw dłuższe czasy migawki i problem zniknie. To nie jest wada ani cecha 5D3.. Nikona tez to maja
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 29-12-2012 o 04:35

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Czacha - to, ze Nikony to maja, to tylko mozna wnioskowac, iz sa niedorobione ;-)
    Ale na powaznie - to nie jest normalne zachowanie body. Zdjecie jest zwalone a ja nigdy nie zaobserwowalem tego efektu ani na 350D, 20D, 5D ani na deesach. Poza tym jesli to taka "przypadlosc", to czemu nie jest powtarzalna i nie wystepuje we wszystkich modelach albo piatkach?

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

A jak mozna to sprawdzic, bo sam chetnie bym przetestowal swoje body?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Wystepuje u mnie na 20D, 5D2 oraz 5D3. Wszystko kwestia zgrania odpowiedniego czasu naswietlania z czestotliwoscia migania swiatla Ratunek przynosi zejscie z czasem na okolice 1/250 lub 1/125s.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Dzisiaj sprawdziłem przy świetle dziennym i problemu nie ma. Więc mieliście rację, winne jest oświetlenie. Martwi mnie tylko to, że przy sztucznym jest aż taka kicha. WB miałem na auto, dziś wieczorem przejdę sie jeszcze raz i potestuję z różnymi nastawami, zobaczymy, czy uda się tego jakoś podstępem uniknąć.

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Wystepuje u mnie na 20D, 5D2 oraz 5D3. Wszystko kwestia zgrania odpowiedniego czasu naswietlania z czestotliwoscia migania swiatla Ratunek przynosi zejscie z czasem na okolice 1/250 lub 1/125s.
    No właśnie wczoraj jak sprawdzałem z 50D, to na tych samych nastawach tj. czas, przysłona, ISO, 50-ka wykazywała pełną powtarzalność. Ale może dla tego modelu kombinacja do uzyskania takich efektów jest trochę inna. Jak dziś odzyskam 5DII, to jeszcze zobaczę jak z nim to wygląda.

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    A jak mozna to sprawdzic, bo sam chetnie bym przetestowal swoje body?
    Przy sztucznym oświetleniu, najlepiej śwletlówkowym (migotanie światła), ustaw sobie w trybie M stałe wartości czasu, przyszłony i ISO, zejdź z czasem poniżej 1/300s (1/500 lub 1/1000 najbezpieczniej) i zrób serię powiedzmy 10 zdjęć jasnej gładkiej powierzchni (np. białej ściany, sufitu, kartki itp.). Później po kolei przeglądając zdjęcia zobacz czy nie masz na kolejnych ujęciach jakichś dziwnych pozionych ciemniejszych pasów. Zobacz mój pierwszy post.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 29-12-2012 o 12:40
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów