Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 5D Mark III - dziwna praca migawki

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie 5D Mark III - dziwna praca migawki

Dziś zauważyłem niepokojącą rzecz. Poszedłem wieczorem z dzieciakami na lodowisko, jest tam dość ciemno, więc z zestawem 135L robiłem zdjęcia seriami na ustawieniach Av i Tv, f2.0, ISO12800. Czasy jako że dzieciaki w ruchu wychodziły 1/200 - 1/320s. Wszystkie ujęcia w pionie, no właśnie gdybym robił w poziomie być może nie rzuciłoby się to tak w oczy. Ale poniżej 1/200s widać wyraźnie, że kolejne ujęcia z serii wyglądają inaczej - raz jest cień z lewej strony, raz z prawej, raz w środku. Tak jakby migawka nie pracowała (przesuwała się) równo za każdym razem.
    Po powrocie do domu zrobiłem prosty test robiąc serię na białej kartce, poniżej prezentuję kilka fotek po kolei z tej serii (tryb M, 1/1000s, f2.8, ISO16000).
    Ewidentnie widać różnice w naświetlaniu w postaci poziomych jaśniejszych i ciemniejszych pasów. Efektu nie widać z czasami powyżej 1/200s, zaś poniżej do 1/8000s włącznie wygląda to tak samo.
    I teraz pytanie, czy to normalne? Oczywiście, że nie. To samo zrobiłem z 50D i tam wszędzie równo naświetlone - zdjęcia identyczne. Nie mam możliwości sprawdzenia z Markiem II, bo dałem go bratu, ale tam przez ponad 3 lata tego nie zauważyłem.
    Czy ktoś z Was spotkał się z tego typu problemem? Co to może być? Pytam zanim zadzwonię na Żytnią.

R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie Odp: 5D Mark III - dziwna praca migawki

jaki rodzaj oświetlenia ?

pzdr
    Paweł

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    jaki rodzaj oświetlenia ?
    Oczywiście sztuczne. W domu sprawdzałem przy żarowym i świetlówkowym - to samo. Jutro jeszcze zobaczę przy dziennym.

Tu jeszcze dokładnie pokażę fotki z lodowiska bez kadrowania, żeby było lepiej widać:

1. Pionowy ciemny pasek z lewej

2. Pionowy ciemny pasek z prawej

3. I jeszcze raz z prawej

Efekty specjalne mam gdzieś na połowie zdjęć, druga połowa czysta.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 28-12-2012 o 22:19
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

moim zdaniem to wina sparowania specyficznego rodzaju oświetlenia (migotanie) i czasu migawki .
    było już to opisywane na forum....
    pozdrawiam
    Paweł

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    moim zdaniem to wina sparowania specyficznego rodzaju oświetlenia (migotanie) i czasu migawki .
    Oby, ale dlaczego na dokładnie takich samych nastawach, tym samym obiektywem 50D robi zdjęcia jednolite?
    Z drugiej strony światło żarowe nie migocze.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Oby, ale dlaczego na dokładnie takich samych nastawach, tym samym obiektywem 50D robi zdjęcia jednolite?
    Z drugiej strony światło żarowe nie migocze.
    Tylko czy masz faktycznie źródło żarowe czy jakieś energooszczędne g... ;-) Ja przychylam się do wersji pawko. Nie stresuj się, tylko powtórz test na dziennym. Powinno być dobrze.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Wołomin

Akurat w tym pokoju na pewno mam żarowe. Dobra, jutro pobawię się w dzień na powietrzu i zobaczymy, dzięki.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Co mi się jeszcze nasuwa - ustaw WB na ścianę, żeby zneutralizować kolorystykę i zobacz w PS jak gradienty wyglądają na poszczególnych kanałach. Zakładam, że migawka nie powinna zmieniać kolorystyki, więc jeśli to ona to, na logikę, na wszystkich kanałach efekt powinien być niemal identyczny.
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar arrow

Mam to samo na 5d Mark II i zastanawiam sie czy nie mam czegos padnietego. Tego typu zjawisko pojawiło mi sie przy fotografowaniu w mieszanym swietle i jest dosc mocno zaakcentowane na zdjeciu co wyklucza jej z uzycia

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
    Canon FF

Uzależniony

Wygląda na normalne zjawisko w sztucznym oświetleniu. Spróbuj na 1/50.
    Więcej na ten temat powinni wiedzieć filmowcy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów