Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: 1d mkIV vs 5d mkIII

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: 1d mkIV vs 5d mkIII

To ty musisz sam zdecydować. Gdybym ja miał kasę kupiłbym 1D mk IV a nawet 1DX bo kupiłem 5D mk III. Ale ty masz już pełną klatkę. Sprawdź porównania matrycy 1ds mk III z 5Dmk III i jeśli nie zauważysz większej różnicy będziesz miał jasność.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Czysto teoretycznie...
    Podejrzewam, że AF w 5DIII nie gorszy niż w 1DsIII, a więc jeśli pasuję Tobie w obecnej puszcze ostrzenie to po co pomniejszać matrycę na 1DIV?! Nowa 5-tka daje Ci dobrą jakość, przede wszystkim na wysokich ISO.
    Brałbym 5DIII.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Miasto
    Koło

Witam serdecznie , na forum jestem nowicjuszem ale fotografją amatorsko bawie sie od dawna.Miałem ten sam problem kiedy to postanowiłem przejść z mojego 5D2 na coś innego.Powiem tak do sklepu jechałem z myślą o zakupie 5D3 ale po chwili zabawy 1D4 bez namysłu wybrałem jedeynkę.Jestem bardzo zadowolony i zamieniłbym tą puszkę tylko na 1DX.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Czysto teoretycznie...
    Podejrzewam, że AF w 5DIII nie gorszy niż w 1DsIII, a więc jeśli pasuję Tobie w obecnej puszcze ostrzenie to po co pomniejszać matrycę na 1DIV?! Nowa 5-tka daje Ci dobrą jakość, przede wszystkim na wysokich ISO.
    Brałbym 5DIII.
    No niestety, teoria nie idzie w parze z praktyką - jednak w 1D AF jest lepszy niż w 5dmk3. Co nie znaczy, że w 5dmk3 jest zły - trzeba tylko przyzwyczaić się do jego działania i niwelować błędy oraz unikać sytuacji, w których sobie kompletnie nie radzi
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

To prawda. Ja zauważyłem, że AF w 5d mk III w ciemnych pomieszczeniach gorzej się zachowuje niż 1D mk II N.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Persi Zobacz posta
    To prawda. Ja zauważyłem, że AF w 5d mk III w ciemnych pomieszczeniach gorzej się zachowuje niż 1D mk II N.
    A możesz więcej ? na jakich ustawieniach i z jakim szkłem ?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

To moje subiektywne odczucie. Nie jestem testowarką puszek. Co by nie mówić na pewno w 1d mk IV AF jest na pewno lepszy niż w piątce. Ale w jakim stopniu itd... niech się testujący martwią.
    Ostatnio edytowane przez Persi ; 29-12-2012 o 14:50

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    A możesz więcej ? na jakich ustawieniach i z jakim szkłem ?
    Koraf, ja porównywałem 135/2, 50/1.4, 35/1.4 i 24-70/2.8 - ustawienia przeróżne - zawsze było gorzej - AF w 5D albo w ogóle nie łapał albo się męczył pare sekund. W 1Dmk3 łapał praktycznie natychmiast. Najlepiej samemu zrobić test, bo jedni mogą traktować pomieszczenie jako ciemne, gdy inni uznają je za jasne
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Koraf, ja porównywałem 135/2, 50/1.4, 35/1.4 i 24-70/2.8 - ustawienia przeróżne - zawsze było gorzej - AF w 5D albo w ogóle nie łapał albo się męczył pare sekund. W 1Dmk3 łapał praktycznie natychmiast. Najlepiej samemu zrobić test, bo jedni mogą traktować pomieszczenie jako ciemne, gdy inni uznają je za jasne
    Dzięki chrislab, dziwię się trochę, gdyż wg mnie AF w 5dIII działa bardzo dobrze w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych w pokoju (tylko światło z TV) i to z 24/1.4II na @=1,4 na allservo przejedzie, wróci ale ustawi a na one shot od razu w punkt. Faktem jest, że dla jednych jest ciemno a dla innych jasno :wink:. Miałem 1dII, 7d z teleobiektywem, teraz używam 5dIII w ich miejsce i z AF jest bardzo dobrze.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów