Cytat Zamieszczone przez KuchateK
Body mierzy czujnikiem fazowym ile jest rozjazdu, wysyla sygnal do obiektywu i ten go wykonuje. Tyle. Sa ta pewne rozjazdy, ale to juz nie jest sytuacja normalna a wyjatek kiedy to jest malo swiatla i czujniki nie pracuja jak normalnie.

Bylo juz zreszta o tym na forum z tekstem bazujacym na patentach i informacjach od Canona.
Wiem, widziałem te dyskusje.

http://www.pat2pdf.org/patents/pat6603929.pdf
Ja właśnie do patentu zajrzałem kiedyś ponownie i tam na schemacie algorytmu (strona 4) zauważyłem powtarzanie w.w. czynności dopóki nie ma focusa. (warunek wyjścia z pętli przy detekcji fazy).

Potwierdza to eksperyment. Jeśli mam lampę podpiętą, to jeśli przy ostrzeniu jest przesuwany punkt ostrości, to lampka wspomagająca świeci 2x. Na początku, obiektyw jedzie i na końcu. Jeśli jest już wyostrzone i obiektyw nie kręci ostrością, lampka świeci 1x.

Skąd inąd wiadomo, że obiektyw może powodować bf/ff. Ciekawi mnie, dlaczego. Czyzby w tej pętli był w rzeczywistości jeszcze dodatkowy warunek zapobiegający zapętleniu się na amen? Np. ograniczenie liczby przeostrzeń do 2?