Kupując obiektyw czy musi byc sprawdzany na body z którym będzie używany lub czy to obojętne, jak dobry to z każdym body bedzie dobry?
Jest taka mozliwość że z jednym body dany egzemplarz lepiej współpracuje a z drugim gorzej?
Kupując obiektyw czy musi byc sprawdzany na body z którym będzie używany lub czy to obojętne, jak dobry to z każdym body bedzie dobry?
Jest taka mozliwość że z jednym body dany egzemplarz lepiej współpracuje a z drugim gorzej?
Dobry obiektyw na kazdym body bedzie dobry...
Jedyny problem moze wystapic jak body mialo problem z FF/BF, ktory tak naprawde lezal po stronie obiektywu i zamiast wyregulowac obiektyw regulwoano body... Wtedy ten obiektyw na dobrym body nie bedzie trafial z ostroscia.
...
W takim razie ostrość będzie jednakowa na każdym body, tylko może byc przesunięta w inny punkt?Zamieszczone przez KuchateK
Tak. Bedzie ostre tak samo, ale nie tam gdzie powinno w/g polozenia czujnika AF.Zamieszczone przez mistasz
...
Ja jednak nie rozumiem w jaki sposób bf/ff może leżeć po stronie obiektywu. Myślałem, że wina jest otwartej pętli sterowania body-obiektyw, ale nie, po wykonaniu rozkazu przeostrzenia ostrość jest ponownie przez body sprawdzana ponownie i ew. korygowana. Widać to po obrazku w patencie canona i po błyskach lampki wspomagającej AF we fleszu.
Rozumiem, że niewłaściwe wyregulowanie napędu w obiektywie może powodować spowolnienie AF bądź błędy przy ciągłym AF. Ale w one shot powinno działać mimo tego. Czyżby body przy współpracy z niesfornym obiektywem dawało sobie w pewnym momencie spokój z ostrzeniem metodą kolejnych przybliżeń?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
To nie jest petla sterowania... Ani otwarta, ani zamknieta. Nic nie sprawdza ponownie po ustawieniu.
Body mierzy czujnikiem fazowym ile jest rozjazdu, wysyla sygnal do obiektywu i ten go wykonuje. Tyle. Sa ta pewne rozjazdy, ale to juz nie jest sytuacja normalna a wyjatek kiedy to jest malo swiatla i czujniki nie pracuja jak normalnie.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...zej_i_AF_w_SLR
Bylo juz zreszta o tym na forum z tekstem bazujacym na patentach i informacjach od Canona.
...
Wiem, widziałem te dyskusje.Zamieszczone przez KuchateK
http://www.pat2pdf.org/patents/pat6603929.pdf
Ja właśnie do patentu zajrzałem kiedyś ponownie i tam na schemacie algorytmu (strona 4) zauważyłem powtarzanie w.w. czynności dopóki nie ma focusa. (warunek wyjścia z pętli przy detekcji fazy).
Potwierdza to eksperyment. Jeśli mam lampę podpiętą, to jeśli przy ostrzeniu jest przesuwany punkt ostrości, to lampka wspomagająca świeci 2x. Na początku, obiektyw jedzie i na końcu. Jeśli jest już wyostrzone i obiektyw nie kręci ostrością, lampka świeci 1x.
Skąd inąd wiadomo, że obiektyw może powodować bf/ff. Ciekawi mnie, dlaczego. Czyzby w tej pętli był w rzeczywistości jeszcze dodatkowy warunek zapobiegający zapętleniu się na amen? Np. ograniczenie liczby przeostrzeń do 2?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0