Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: koncertowe zdjecia - IRA

Mieszany widok

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie koncertowe zdjecia - IRA

http://www.rockmagazyn.com/eternus/ira/ira.htm

Pod tym linkiem zamiescilem 17 wybranych zdjec, ktore zrobilem wczoraj na koncercie. Zrobilem to jedynym sprzetem, jakim dysponuje - EOS 300 D + ef-s 18-55. Wiekszosc zdjec wykonalem na ustawieniach: czas:1/60, 3.5-5.6, ISO 400. Czasem zwiekszalem ISO do 800, a czas ustawialem na 1/30, 1/20.

Co sadzicie o tych zdjeciach? Jak sie Wam podobaja? Co jest w nich dobre, a co zle?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie z takim sprzetem na koncerty... no ale przynajmniej sprobowales

Ucz sie od najlepszych : http://www.alef.poznan.pl/

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dzieki za linka - rzeczywiscie milo poogladac. Czy glownym zarzutem do tych moich zdjec jest ich jasnosc (a wlasciwie ciemnosc )? Sa nieco ciemne, ale chyba nie jakos skandalicznie ciemne?

Ja w ogole na ten koncert poszedlem z kompleksem "ciemnosci". Ale jak zobaczylem, ze gosciu, ktory w torbie mial chyba 3 obiektywy po kilku zdjeciach z jakas nieco dluzsza "lufa" (nie wiem jaka, nie przyjrzalem sie), do swojego EOSa 300D przepial z powrotem KITowego 18-55, to mi szczena prawie do ziemii opadla. Ale przynajmniej (na chwile) wyleczylo mnie to z tego kompleksu Ale nadal mam w glowie pytanie - dlaczego?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Dzieki za linka - rzeczywiscie milo poogladac. Czy glownym zarzutem do tych moich zdjec jest ich jasnosc (a wlasciwie ciemnosc )? Sa nieco ciemne, ale chyba nie jakos skandalicznie ciemne?
    Vitez ma rację w tym, że "nie z takim sprzętem na koncerty", ale IMHO jak na warunki, to zdjęcia wyszły Ci przyzwoite.

Ja w ogole na ten koncert poszedlem z kompleksem "ciemnosci". Ale jak zobaczylem, ze gosciu, ktory w torbie mial chyba 3 obiektywy po kilku zdjeciach z jakas nieco dluzsza "lufa" (nie wiem jaka, nie przyjrzalem sie), do swojego EOSa 300D przepial z powrotem KITowego 18-55, to mi szczena prawie do ziemii opadla. Ale przynajmniej (na chwile) wyleczylo mnie to z tego kompleksu Ale nadal mam w glowie pytanie - dlaczego?
    Może żaden z pozostałych nie był wystarczająco szeroki? Pewnie gość się wykosztował na 70-200/2.8 i nie starczyło kasy na 16-35 :-)

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Może żaden z pozostałych nie był wystarczająco szeroki? Pewnie gość się wykosztował na 70-200/2.8 i nie starczyło kasy na 16-35 :-)
    Zaluje, ze sie nie przygladnalem, co on tam ma. Ale tak czy inaczej, tak jak wspominalem, wyleczyl mnie na chwile z kompleksu ciemnego obiektywu

Ostatnio porownywalem zdjecia (przede wszystkim pod wzgledem jasnosci) z fotkami z nowego numeru Teraz Rocka. I jakies 50-60% z nich jest tak samo (jak na moje oko), jasna jak moja!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ostatnio porownywalem zdjecia (przede wszystkim pod wzgledem jasnosci) z fotkami z nowego numeru Teraz Rocka. I jakies 50-60% z nich jest tak samo (jak na moje oko), jasna jak moja!
    No bo to nie o tą "jasność" chodzi tylko o "jasność obiektywu" -> możliwość użycia krótszego czasu przy podobnym naświetleniu klatki.

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No bo to nie o tą "jasność" chodzi tylko o "jasność obiektywu" -> możliwość użycia krótszego czasu przy podobnym naświetleniu klatki.
    Wiem - troszke sie doksztalcilem. Ale jak sie ma ciemniejszy obiektyw, to sie probuje dostarczyc na matryce wiecej swiatla przez dluzszy czas. Wiem, ze efekt na pewno nie bedzie tak dobry, jak przy jasniejszym obiektywie.

Mozna jeszcze probowac ISO 1600 - ale to juz przegiecie z szumami jest. Bo na ISO 800 w przypadku 300 D + kilka zabiegow korekcyjnych - da sie wyrzymac. Bo z ISO 400 to juz elegancko.

Coś już napisał Awatar Baldi
    Miasto
    Radom

Domyślnie

dzięki Vitez za tego linka ...
    faktycznie zajefajne te reportaże Pana Jankowskiego
    a dzięki podanym parametrom focenia można się sporo dowiedzieć (nauczyć)
    pozdrówka
    Baldi
    Moje zdjęcia www.mosionek.com
    Forum dla modelek i fotografów www.forum.promodels.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dzieki za linka - rzeczywiscie milo poogladac. Czy glownym zarzutem do tych moich zdjec jest ich jasnosc (a wlasciwie ciemnosc )?
    Glowny zarzut (w porownaniu do zdjec Slawka Jankowskiego) to nie technika... a przekaz.
    Zdjecia koncertowe to nie widoczki - pstryk i zrobione. Zdjecie publiki mi sie podoba. Reszta taka sobie - troche za malo emocji, troche za malo specyficznego dla koncertow oswietlenia.

Ale jak zobaczylem, ze gosciu, ktory w torbie mial chyba 3 obiektywy po kilku zdjeciach z jakas nieco dluzsza "lufa" (nie wiem jaka, nie przyjrzalem sie), do swojego EOSa 300D przepial z powrotem KITowego 18-55, to mi szczena prawie do ziemii opadla. Ale przynajmniej (na chwile) wyleczylo mnie to z tego kompleksu Ale nadal mam w glowie pytanie - dlaczego?
    Zdecydowanie podejrzewam ze szerokiego kata mu zabraklo. Lepiej ostroznie z takim podbudowywaniem siebie na podstawie obserwacji innych .

Uprawnienia umieszczania postów