Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Czy 20D będzie współpracował z wszystkimi obiektywami na bagnet Canona ?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Nieeeeee pewnie nikt.

Uzależniony

Domyślnie

Uzywam obiektywow M42, Nikona i Contaxa... a mam zamiar uzywac jeszcze Olympusa i Pentaxa oraz Pentacon Six.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Krzysztof W.
    Guest

Domyślnie Który obiektyw wybrać do 20D ?

Witam, czy jest różnica (oprócz ogniskowych :-)) w jakości zdjęć zrobionych 20D tzw. kitowymi obiektywami 18-55mm lub 17-85mm. Który obiektyw Waszym zdaniem polecacie bardziej? Który rysuje ostrzej? Za odp. dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Podobno 17-85 jest lepszy, tylko, że IMVHO nie warty kasy jakiej życzy sobie za ten obiektyw firam Canon.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof W.
    Witam, czy jest różnica (oprócz ogniskowych :-)) w jakości zdjęć zrobionych 20D tzw. kitowymi obiektywami 18-55mm lub 17-85mm.
    W jakosci zdjęć wielkich różnic nie będzie, natomiast obiektywy te różnią sie zasadniczo budową i mechaniką.
    18-55 to plastikowa wydmuszka generująca jednak obrazy niezłej jakości.
    17-85 zaś to porządnie zbudowany obiektyw, wyposazony w stabilizację obrazu, jednak poziom jego optyki jest porównywalny z KITem.

Kompendium wiedzy na temat KITa 18-55, w tym porównania z 17-85 oraz innymi szkłami znajdziesz tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=7570

Który obiektyw Waszym zdaniem polecacie bardziej?
    17-85 nie jest wśród forumowiczów popularnym obiektywem, głownie chyba z powodu ceny znacznie przewyższającej to, co prezentuje on od strony optycznej.
    Zwróć uwagę, że 18-55 i 17-85 to nie wszystko :-) Możesz wybierać z:
    http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=12
    +
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8104
    Z praktyki najpopularniejszym rozwiązaniem "podstawowego" obiektywu do 20D wśrod forumowiczów jest Canon 17-40/4L lub tandem KIT 18-55 + Tamron 28-75/2,8
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-02-2006 o 10:26
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Witam, czy jest różnica (oprócz ogniskowych :-)) w jakości zdjęć zrobionych 20D tzw. kitowymi obiektywami 18-55mm lub 17-85mm. Który obiektyw Waszym zdaniem polecacie bardziej? Który rysuje ostrzej? Za odp. dziękuję
    jeżeli stać Ciebie na 17-85 i przedkładasz wygodę nad "jakość" to wielkiego wyboru nie ma, tylko 17-85 zostaje na polu, ja 20D kupiłem z Sigmą 18-50/2,8 ale zamieniłem ją m.in. dla wygody na tego Canona i jestem bardzo zadowolony

musisz zastanowić się, jakie zdjęcia będziesz robił, polecany 17-40 to dla mnie niestety nie najlepszy wybór, ale ma swoich zwolenników, może poczekaj na tego Tamrona 17-50/2,8, może będzie lepszy od Sigmy...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A dorzucę jeszcze to, moze się przydać :-)
    http://www.cameralabs.com/reviews/Canon1785EFS/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Krzysztof W.
    Guest

Domyślnie Czy 20D będzie współpracował z wszystkimi obiektywami na bagnet Canona ?

Witam, z jakimi obiektywami Canon 20D nie będzie współpracował? mam na myśli oczywiście tylko obiektywy na bagnet Canona. Czy np. z wszystkimi tzw. analogowymi obiektywami 20D będzie dobrze współpracował? także z tymi z AF i bez AF-u ? Czy sa tylko określone obiektywy z którymi tylko i wyłącznie 20D może współpracować? Bardzo dziękuję WAm za odpowiedzi i pozdrawiam.
    Krzysztof W.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ma dzialac ze wszystkimi... od canona *.

Jesli chodzi o zgodnosc obiektywow EF to wszystko dziala. Linia jest zgodna od samego poczatku, zaprojektowana po przejsciu z manualnych szkiel FD. Nie ma obiektywow EF bez AF'a. Nie ma wyjatkow, pieciu wynalazkow z cpu i non cpu, srubokretami, mechaniczna przyslona i czym tam jeszcze jak w nikonach.

Jedyny wyjatek to EF-S. Na dzien dzisiejszy trzy puszki (300D, 350D, 20D) maja nieco zmieniony bagnet i linie (cale cztery sztuki, 17-85, 18-55, 10-22 i 60 macro) cyfrowych obiektywow EF-S. Te nie dadza sie normalnie wkrecic w zwyklego EF'a pelnoklatkowego (typu 5D, 1ds, 1D i cyfr APS przed 300D).

* Sigma miala pewne problemy z przymykaniem przyslony na starych szklach EF. Dawno juz naprawione. Mozna trafic czasami takiego niecyfrowego z drugiej reki.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

EF oczywiście jak Kuchatek napisał wyposażone są w AF , jednak z bagnetem CANONA są obiektywy manualne np : MP-E65mm f/2,8 Macro i obiektywy serii Canon TS-E i też będą działać z 20D .

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów