Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: HSS - czasy poniżej 1/200, którą lampę wybrać?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: HSS - czasy poniżej 1/200, którą lampę wybrać?

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    Ktoś poruszył temat filtrów ND. Również myślałem nad tym i mam pytanko, jak się mają, nazwijmy to stałe filtry, do tych które zbudowane są z 2 polaryzacyjnych i można sobie regulować o ile ma być ciemniej ? :> Przepraszam za brak fachowego słownictwa ale nie pamiętam jak to się nazywało
    fader
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony

Ktoś poruszył temat filtrów ND. Również myślałem nad tym i mam pytanko, jak się mają, nazwijmy to stałe filtry, do tych które zbudowane są z 2 polaryzacyjnych i można sobie regulować o ile ma być ciemniej ? :> Przepraszam za brak fachowego słownictwa ale nie pamiętam jak to się nazywało
    Fadery przede wszystkim do filmu. Do fotografii są uznawane za zło konieczne. Teoretycznie dają gorszą jakość obrazu niż stałe. Są drogie, sporo droższe od podobnej klasy filtrów stałych. Te tanie mają opinię beznadziejnych. Stały ND8 wystarcza w większości przypadków do otworzenia szkła/uniknięcia HSS. ND16 praktycznie nie do dostania od ręki w Polsce, ale są do kupienia w cywilizowanym świecie.

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Na jakich partiach będzie ukazywał się ten zafarb? Czy może całościowo jakby winietą machnął?
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Uzależniony

Na jakich partiach będzie ukazywał się ten zafarb? Czy może całościowo jakby winietą machnął?
    Nie używam fadera, więc nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Posiadam filtr ND400 Hoya (dość popularny w Polsce) i ten daje zafarb widoczny na zdjęciach w dzień - taki równomiernie rozłożony, buro-żółty odcień. Przy zdjęciach o zachodzie słońca dużo mniej przeszkadza, choć też jest zauważalny.

Uzależniony

Fader jest o tyle fajny, że mamy w nim filtr polaryzacyjny, jego obrót regulujemy wkręcając/odkręcając fadera od obiektywu. Używałem fadera z ogniskową 50mm na pełnej klatce, było ok. Jeden bardzo duży minus (przez który już nie używam) to praca AF.

Może pokażę jedno przykładowe zdjęcie (to takie z testów sprzętu, lepiej nie komentować)
    50mm F2.0 1/160 ISO 100, nie pamiętam na ile był skręcony tutaj fader, myślę, że w okolicach 3EV może troszkę ponad.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Słyszałeś, żeby jakaś systemówka nie działałąpoporawnie ze sprzętem Canona o ile jest sprawna i pacjent umie obłużyć i usawić lampę? Bo ja nie.
    Gdy kupowałem 580 EXII to znalazłem multum wątków jaka to awaryjna i zawodna lampa - LINK. Nie mogę teraz znaleźć, ale w jednym gość opisywał jak wynajął apartament, modelka mu się rozebrała do aktów, a tu 580 EXII zabrzęczała i zdechła. Kapota totalna. W porównaniu z tym oraz wybuchami Metza, inauguracja YongNuo z kilkuset felernymi egzemplarzami, wygląda wzorowo.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów