Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Obiektyw uniwersalny Crop <--> Full Frame

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Ale do czego by to mialo byc wykorzystane
    To bardzo proste: posiadamy np. EOSa kliszaka (do slajdów lub jako back-up) oraz cyfraka APS-C jako podstawowy korpus.
    I mamy taki obiektyw wg mojego pomysłu. Zakręcamy obiektyw do kliszaka, przełączamy magiczny przełącznik w poz. "FullFrame" i mamy spacerzoom 28-80 do kliszaka.
    Potrzebujemy ten sam zakres dla cyfraka - przełączamy w poz. "APS-C" i uzyskujemy identyczny spacerzoom, tym razem o ogniskowych 17-50, ale jeszcze raz zwracam uwagę, że w obu przypadkach kąt widzenia nie ulega zmianie.

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    (pomijajac raczej nie mozliwosc skonstruowania takiej hybrydy)
    Uzasadnij proszę, dlaczego raczej wykluczasz mozliwość takiej konstrukcji.
    Porównaj sobie te dwa Tamrony lub chociażby analogiczne Sigmy: 28-70/2,8 i 18-50/2,8.
    Maja dużo cech wspólnych:
    - zoom około trzykrotny,
    - zbliżone gabaryty,
    - ten sam rozmiar przedniej soczewki (67mm)
    - ta sama osłona przeciwsłoneczna (LH730_02) - dowód na bardzo zbliżony kąt widzenia.

Czy naprawdę nie wydaje się prawdobodobne, aby dzięki jakiemuś przesunięciu wewnętrznych grup soczewek uzyskać obiektyw o stałym kącie widzenia dla różnych formatów?
    Moze ktoś biegły w optyce spojrzy na budowę tych Sigm (są podlinkowane) i przeanalizuje, czy taka konstrukcja jest możliwa?

Idąc w rozważaniach dalej, wydaje mi się, że podobnie mozna by rozwiązać sprawę 10-22 dla APS-C i 16-35 dla FullFrame :-)
    Kąt widzenia znowu ten sam dla odpowiadających im formatów, czego dowodem jest choćby wspólna osłona przeciwsłoneczna dla tych obiektywów wykonaniu Canona. Też by można z nich zrobić jeden ultraszeroki zoom z takim "magicznym" przełącznikiem :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-02-2006 o 21:36
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiem jak by to się dało zrobić! wypełnic obiektyw jakąś cieczą! Odpowiednio zmienią się współczynniki załamania i efekt może być interesujący

Ponadto obiektyw do cropa nie powinien mieć tego samego rozmiaru soczewki czy gabarytów, ale powinien być 1.6 raza mniejszy!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Wiem jak by to się dało zrobić! wypełnic obiektyw jakąś cieczą! Odpowiednio zmienią się współczynniki załamania i efekt może być interesujący
    To już chyba musiałaby być jakaś technologia z NASA ;-)

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ponadto obiektyw do cropa nie powinien mieć tego samego rozmiaru soczewki czy gabarytów, ale powinien być 1.6 raza mniejszy!
    To sie zgadza w przypadku gdy zakładamy te same ogniskowe dla zmniejszającego sie formatu.
    Ja mam na myśli co innego - zmianę ogniskowej połączoną ze zmianą pola krycia. W tym przypadku gabaryty zostają mniej więcej na tym samym poziomie.
    Moze łatwiej będzie to zrozumieć na przykładzie stałki:
    weźmy taki standard 50/1,4 na FullFrame i dołóżmy mu przełącznik APS-C <--> FullFrame robiacy z niego 30/1,4 ale pokrywający tylko pole APS-C.
    Istnieja odpowiednie obiektywy (50/1,4 na FF całe mnóstwo, zaś 30/1,4 na APS-C wypuściła Sigma). Gabaryty tych szkieł są porównywalne.
    Czy nie mozna by tego zrealizować poprzez przesunięcie jakieś soczewki lub grupy soczewek wewnątrz jednego obiektywu?
    Fizycznie niemożliwe? Nieuzasadnione ekonomicznie? Niepotrzebne marketingowo? A może po prostu jeszcze nikt na to nie wpadł? ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

chyba nikt na to nie wpadł :-) wylicz przetestuj i opatentuj :-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    To już chyba musiałaby być jakaś technologia z NASA ;-)
    Predzej od Canona Wkoncu nie na darmo sa w "Top Ten" pod wzgledem ilosci patentow.

Przyklad cieczowej soczewki do IS'a.
    http://www.canon.com/technology/dv/01.html
    ...

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Kurcze muszę pogadać z technologami u mnie w firmie. W końcu to największy polski produceny soczewek więc może coś wykombinują

Tomek, pomysł z polaryzowaną cieczą the best. Obiektywy obowiązkowo musiał by być dobrze uszczelniane żeby optyka nie wypłynęła. Serwisowanie przypominało by pewnie prace hydrauliczne

Domyślnie

Przyznam się szczerze: nigdy nie wnikałem w konstrukcje szkieł - dla mnie miały działać.
    Nie przyszło mi to do głowy, gdyż mając kupę szkieł nie odczuwam potrzeby posiadania czegoś tak ... dziwnego.
    Ale.
    Łatwiej konstrułować szkła APS-c ze względu na mniejsze pole krycia. Dlatego szkła owe mogą być jaśniejsze i lepsze za mniejszą kasę (Przykład: zoom Olka 35-100 ze stałym światłem 2.0). Soczewkami wewnątrz raczej nie można żonglować sobie wg. uznania - praca nad dopracowaniem i optymalnym ustawieniem poszczególnych soczewek nie jest podobna do układania klocków lego. Dlatego też najlepsze zoomy mają zawsze małe powiększenie (28-70, 80-200).
    Zakładając więc - czysto teoretycznie na potrzeby tej dyskusji - że taki obiektyw mógłby powstać: koszt wyprodukowania soczewek i odpowiedniego ich spasowania przekroczyłby wielokrotnie koszt zakupu dwóch takich zoomów.
    A'propo linków, które umieściłeś tyczących się szkieł Sigmy: 28-70/2,8 i 18-50/2,8. Porównaj układ soczewek. Jak dla mnie różnica jest kolosalna.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Lizbona

Domyślnie

hmm...a czy to nie jest tak, że obiektyw "dla FF" będzie też działał na cropie? wiem, że w drugą stronę nie działa więc wystarczy tylko kupować obiektywy pod FF )) (w kocu powinniśmy dążyć do doskonałości, nie?

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Naat, oczywiście że będzie działał, tylko będzie miał zupełnie inne kąty widzenia niż na FF. Masz 28-80, zakładasz na cropa i dostajesz odpowiednik 45-128.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Archeolodzy!

A ja mam uniwersalne szkla - wszystkie jak podepne do 5D2 mam je pod FF, a jak wykadruje sobie 8mpix i wycinek 1.6x to mam foto z Cropa 20D Magia! MAGIA!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów