Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Błąd w oprogramowaniu 5D3 ?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Błąd w oprogramowaniu 5D3 ?

Przy ustawieniu trybu BKT (np. +/- 2) przy zdjęciach "skrajnych" na wyświetlaczu pokazuje odwrotnie niz w wyświetlaczu aktualną poprawkę ekspozycji.
    W innych aparatach też tak jest ?

jp

Uzależniony

Domyślnie Odp: Błąd w oprogramowaniu 5D3 ?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Przy ustawieniu trybu BKT (np. +/- 2) przy zdjęciach "skrajnych" na wyświetlaczu pokazuje odwrotnie niż w wyświetlaczu aktualną poprawkę ekspozycji.
    W innych aparatach też tak jest ?

jp
    Nie do końca rozumiem szczegóły pytania, ale na ile moje doświadczenie w tej kwestii pozwala, to nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości wskazań wyświetlaczy dla poszczególnych zdjęć z sekwencji 3, 5 czy też 7 klatek. Wykonując sekwencję w trybie one-shot, za każdym razem po wciśnięciu spustu do połowy aktualne korekty są pokazywane zarówno w wizjerze, jak i na małym i dużym wyświetlaczu (oraz w podglądzie zdjęcia z info) tak samo i poprawnie dla każdej klatki z sekwencji.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Nie do końca rozumiem szczegóły pytania, ale na ile moje doświadczenie w tej kwestii pozwala, to nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości wskazań wyświetlaczy dla poszczególnych zdjęć z sekwencji 3, 5 czy też 7 klatek. Wykonując sekwencję w trybie one-shot, za każdym razem po wciśnięciu spustu do połowy aktualne korekty są pokazywane zarówno w wizjerze, jak i na małym i dużym wyświetlaczu (oraz w podglądzie zdjęcia z info) tak samo i poprawnie dla każdej klatki z sekwencji.
    U mnie, 5D3, gdy mam ustawiony bracketing np. (+2, 0 -2) to podczas wykonywania zdjęć, gdy wskaźnik przy skali bracketingu na wyświetlaczu jest przy cyfrze +2 to w wizjerze przy cyfrze -2.
    I oczywiście odwrotnie.

jp

uzupełnienie

Dzieje się to tak tylko gdy wybierze się w sekwencji BKT kolejność (+ 0 -), w pozostałych ( 0 - +) oraz ( - 0 +) jest ok

jp

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    uzupełnienie

Dzieje się to tak tylko gdy wybierze się w sekwencji BKT kolejność (+ 0 -), w pozostałych ( 0 - +) oraz ( - 0 +) jest ok

jp
    A, rozumiem. Nigdy nie zmieniałem kolejności domyślnej 0-+, bo ona jest najbardziej logicznie uzasadniona np. w fotografii krajobrazowej czy wnętrz, biorąc pod uwagę przesuw chmur, cienia itp.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    A, rozumiem. Nigdy nie zmieniałem kolejności domyślnej 0-+, bo ona jest najbardziej logicznie uzasadniona np. w fotografii krajobrazowej czy wnętrz, biorąc pod uwagę przesuw chmur, cienia itp.
    Zmieniłem, bo chcę zastąpić działanie IS poprzez AutoIso z ustalonym oddolnym czasem migawki tak aby zdjęcie z ręki było nieporuszone.
    (zamiana 24-105/4 IS na 24-70/2,8 II z wymuszonym Av=5,6 (GO), a ustawiony najniższy czas 1/60 sec ).
    Przy takim ustawieniu pierwsze naciśnięcie spustu do połowy pokazuje "najgorszą" sytuację, najwyższe ISO z jakim będzie wykonywane zdjęcie "jasne"

jp

Uzależniony

Rozumiem. No, to jest ewidentna korzyść z tego, że w 5d3 jest możliwość skonfigurowania kolejności klatek w sekwencji.

Uprawnienia umieszczania postów