Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 128

Wątek: canon 17-55 2.8 is usm

Domyślnie Odp: canon 17-55 2.8 is usm

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja jestem amatorem, robię hobbystycznie i zdjęcia z FF mam dużo lepsze, ciężko ocenić czy 2 czy 3 razy, ale coś koło tego .

W tej kwestii doświadczenie nie ma nic wspólnego. Jeżeli nie potrafisz wykorzystać FF, to tak samo nie potrafisz wykorzystać cropa. Puszka jest praktycznie taka sama, tak samo się robi zdjęcia, tylko efekt masz inny.

Nie zgodzę się, jest dużo tańszych szkieł, które dadzą z 60D lepszy obrazek niż 17-55. To nie jest stawianie granic, tylko moja obiektywna ocena. Porównuję nie do FF, ale do konkurencji w tym zakresie. Lepszy obraz da tamron 17-50, sigma 17-50 a te obiektywy są znacznie tańsze od canona. Nie piszę, że to zły obiektyw, jest OK, ale trzeba go niestety oceniać z perspektywy ceny a tu już jest bardzo kiepsko...

Ale się napaliłem na Twoją twórczość .... jak szczerbaty na suchary. Widziałem mnóstwo zdjęć w necie robione cropem od których

dolna szczęka uszkodziła mi terrakotę na podłodze Jeżeli Twoje obrazki są jeszcze lepsze, tak ze 2, 3 razy ... to kładę poduszkę

na podłodze i czekam ....

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Ale się napaliłem na Twoją twórczość .... jak szczerbaty na suchary. Widziałem mnóstwo zdjęć w necie robione cropem od których

dolna szczęka uszkodziła mi terrakotę na podłodze Jeżeli Twoje obrazki są jeszcze lepsze, tak ze 2, 3 razy ... to kładę poduszkę

na podłodze i czekam ....
    Każdym sprzętem da się zrobić świetne zdjęcie. Widziałem kilka fotek z Iphone'a, które zrobiły na mnie wrażenie .
    Tu nie ma czego udowadniać, weź w rękę np. swoje 7D + 50/1.4 zrób zdjęcie i to samo ujęcie zrób np. 5DII z tym samym obiektywem. Powtórz to samo przy kiepskim oświetleniu. Porównaj efekt. Jeżeli nie zauważysz różnicy w jakości, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć i na tym dyskusja się kończy. Nie chcę Cię dobijać wielkością użytecznych ISO, bo w 7D świat kończy się na ISO1600...
    To tak jakby udowadniać, że woda z cukrem jest słodsza niż ta bez cukru. Zawsze może się znaleźć ktoś, kto powie inaczej. A jeszcze często jest tak, że dużo do powiedzenia ma ten kto nigdy jej nie spróbował. Każdy fotografuje tym, co ma, co mu się podoba czy na co go stać. Jego sprawa. Nie trzeba udowadniać rzeczy oczywistych. Po co byłoby kupować drogi sprzęt, jeżeli z 650D + 18-55 wychodziłyby takie same zdjęcia jak z 1Dx + 24L? Przerobiłem w swojej "karierze" dużo sprzętu i co nieco się na tym nauczyłem i doświadczyłem. Pisanie bzdur mnie nie bawi ani nie daje mi satysfakcji, nawiązuję jedynie do własnych doświadczeń. Każdy może z tego skorzystać lub nie, na siłę nikogo nawracać nie będę, bo chyba nie o to chodzi i interesu w tym nie mam.
    Miłych snów na tej poduszce... .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Każdym sprzętem da się zrobić świetne zdjęcie. Widziałem kilka fotek z Iphone'a, które zrobiły na mnie wrażenie .
    Tu nie ma czego udowadniać, weź w rękę np. swoje 7D + 50/1.4 zrób zdjęcie i to samo ujęcie zrób np. 5DII z tym samym obiektywem. Powtórz to samo przy kiepskim oświetleniu. Porównaj efekt. Jeżeli nie zauważysz różnicy w jakości, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć i na tym dyskusja się kończy. Nie chcę Cię dobijać wielkością użytecznych ISO, bo w 7D świat kończy się na ISO1600...
    To tak jakby udowadniać, że woda z cukrem jest słodsza niż ta bez cukru. Zawsze może się znaleźć ktoś, kto powie inaczej. A jeszcze często jest tak, że dużo do powiedzenia ma ten kto nigdy jej nie spróbował. Każdy fotografuje tym, co ma, co mu się podoba czy na co go stać. Jego sprawa. Nie trzeba udowadniać rzeczy oczywistych. Po co byłoby kupować drogi sprzęt, jeżeli z 650D + 18-55 wychodziłyby takie same zdjęcia jak z 1Dx + 24L? Przerobiłem w swojej "karierze" dużo sprzętu i co nieco się na tym nauczyłem i doświadczyłem. Pisanie bzdur mnie nie bawi ani nie daje mi satysfakcji, nawiązuję jedynie do własnych doświadczeń. Każdy może z tego skorzystać lub nie, na siłę nikogo nawracać nie będę, bo chyba nie o to chodzi i interesu w tym nie mam.
    Miłych snów na tej poduszce... .

Ja nie chcę, żeby ktokolwiek cokolwiek mi udowadniał ... ale idola jakiegoś trzeba mieć Ktoś z taaakim sprzętem i taaaakim doświadczeniem

robi pewnie jak ktoś to ujął "bajeczne" zdjęcia. I nie chce wskazać kierunku w jakim ma podążać robaczek, którego świat sprzętowy

kończy się na iso 1600 Cenię skromność - ale bez przesady Jak się ma czym, to warto się pochwalić ! Zachęcam.
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 20-05-2013 o 10:59

Miasto
    Wołomin

Jak się ma czym, to warto się pochwalić ! Zachęcam.
    Nie sprzęt zdobi człowieka.
    A poziom dyskusji na tym forum ciągle spada i spada nie wiedzieć czemu. Może dlatego, że niektórzy piszą byle pisać, na siłę chcą zaistnieć i do tego być śmiesznym - śmieszni są.
    Idoli nie potrzebuję... - jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy cropem i FF, to niech szuka gdzie indziej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Nie sprzęt zdobi człowieka.
    A poziom dyskusji na tym forum ciągle spada i spada nie wiedzieć czemu. Może dlatego, że niektórzy piszą byle pisać, na siłę chcą zaistnieć i do tego być śmiesznym - śmieszni są.
    Idoli nie potrzebuję... - jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy cropem i FF, to niech szuka gdzie indziej.

Nie sprzęt zdobi człowieka ? ... Okazały wykaz sprzętu umieściłeś w stopce ... o zdjęcia można prosić Pan nie chce - Pan nie musi. Ok.

No cóż ... śmeszność niejedno ma imię
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 20-05-2013 o 20:36

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Dajcie już spokój zanim Moderator się włączy
    Każdy ma prawo w stopce umieścić co chce, no może prawie co chce, ale sprzętu nikt nikomu nie zabroni, zresztą jak dla mnie czasem fajnie podejrzeć kto co ma
    W końcu to forum sprzętowe, jak niektórzy piszą

Miasto
    Wołomin

Nie sprzęt zdobi człowieka ? ... Okazały wykaz sprzętu umieściłeś w stopce ... o zdjęcia można prosić Pan nie chce - Pan nie musi. Ok.

No cóż ... śmeszność niejedno ma imię
    Jak to mówią, mądremu dość...

"...Każdy ma prawo w stopce umieścić co chce, no może prawie co chce(...)"

...zgadza sie, niektorzy nawet umieszczaja tam sprzet, ktorego tak naprawde nie posiadaja ...

Zatem polecam podchodzic z dystansem do zawartosci stopek, z powyzszego powodu po pierwsze, a po drugie ( i moze najwazniejsze), ze jakosc aparatu czy obiektywu nie przeklada sie automatycznie na jakosc wykonywanych nimi zdjec...I byc moze do tego odnosilo sie to "Nie sprzęt zdobi człowieka"...

Witam, jako bardzo początkujący "canoniarz" (mój pierwszy wpis ). Właśnie zakupiłem używany 7D i chwilę potem właśnie tytułowy 17-55 mm. Niepokoi mnie jedna sprawa, nie wiem, czy to nieprawidłowość czy po prostu przypadłość tego obiektywu - pierścień ten obraca się z dziwnym tarciem, dobrze wyczuwalnym przy trzymaniu obiektywu, słyszalnym również. Odnoszę się tu do postu #90, w którym to było napisane, że jak się dostanie piasek czy coś podobnego pod pierścień manualnej regulacji ostrości, to wtedy serwis odmówi gwarantowanej naprawy itp. Mój egzemplarz jest jeszcze na gwarancji, więc jest to tym bardziej dla mnie ważne. Czy ktoś może coś na ten temat jeszcze napisać???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez leafbytree Zobacz posta
    Witam, jako bardzo początkujący "canoniarz" (mój pierwszy wpis ). Właśnie zakupiłem używany 7D i chwilę potem właśnie tytułowy 17-55 mm. Niepokoi mnie jedna sprawa, nie wiem, czy to nieprawidłowość czy po prostu przypadłość tego obiektywu - pierścień ten obraca się z dziwnym tarciem, dobrze wyczuwalnym przy trzymaniu obiektywu, słyszalnym również. Odnoszę się tu do postu #90, w którym to było napisane, że jak się dostanie piasek czy coś podobnego pod pierścień manualnej regulacji ostrości, to wtedy serwis odmówi gwarantowanej naprawy itp. Mój egzemplarz jest jeszcze na gwarancji, więc jest to tym bardziej dla mnie ważne. Czy ktoś może coś na ten temat jeszcze napisać???
    17-55 raczej do super spasowanych obiektywów nie należy, czuć plastik, jest w sumie kiepsko wykonany, pierścień ogniskowej pracuje w miarę luźno ale bez luzów. Tarcia nie powinno być, raczej luz.

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów