Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 128

Wątek: canon 17-55 2.8 is usm

Mieszany widok

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: canon 17-55 2.8 is usm

Jako były użytkownik 17-55 napisze jeszcze raz. To nie jest zły obiektyw,wręcz przeciwnie - dobry. Jak na zooma przyzwoite światło, af rewelacyjny. Na cropa jako JEDYNY obiektyw bezkonkurencyjny. Ale nawet zaawansowany amator w swoim zestawie będzie miał coś szerokiego i coś do portretu. Więc dla niego 17-55 okaże się wbrew pozorom nieprzydatne. Gdy szeroko to podepnie coś z przedziału 10-24, do twarzy założy rewelacyjny 85 1.8. I wtedy okaże się się , że 17-55 jakiś taki nijaki. Sam przez to przeszedłem. Zresztą na FF też nie kupiłbym bym 24-70 czy 24-105. Przyzwyczaiłem się do szkieł "dedykowanych". Kurz w 17-55 kompletnie mnie nie interesował ( troszkę go było). Bardziej się obawiałem, że konstrukcja tego słoika jest delikatna. Wysuwający się tubus napawał mnie strachem, że za chwilę coś się wygnie, przestawi, pęknie itp. Poza tym obrazek w porównaniu z innymi szkłami, niekoniecznie eLkami był bardziej "techniczny" niż plastyczny ( chyba większość szkieł cropowych jest taka właśnie), co nie znaczy, że generował złe obrazki. Reasume - jak ktoś nie lubi ciągłego przekładania szklarni i chce mieć tylko jeden obiektyw - 17-55 nadaje się do tego znakomicie, jeżeli natomiast ktoś chce spróbować bardziej "kreatywnej" fotografii musi odpuścić sobie ten zakup, dla niego to szkło będzie "bezpłciowe". Za nowy nabędzie UWA i portretówkę oraz jakiegoś pozasystemowego zooma ( oczywiście używane).
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 18-05-2013 o 21:29
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Osobiście nie przepadam za przekładaniem szkieł, co prawda mam 2 stałki, ale jak już jedną założę np. idąc na spacer to raczej innych nie biorę, by mnie nie kusiła zmiana
    W dużej mierze zgadzam się z tym co napisał flankerp w poście #102

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Osobiście nie przepadam za przekładaniem szkieł,
    a jest ktoś, kto 'przepada'...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Bangi, patrząc na Twoje zdjęcia, śmiem twierdzić, że skoro nie lubisz przekładać szkieł to zapinając 17-55 będzie cię on ograniczał. Potrafisz "bawić" się i wykorzystywać kreatywnie ogniskową a zakres 17-55 choć uniwersalny to mimo wszystko jednak nijaki.
    Przekładanie szkieł, dźwiganie sprzętu nie jest już dla mnie problemem. Największym zmartwieniem przy tej operacji jest świadomość nieuchronnego zasyfiania matrycy.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez poszukiwacz2006 ; 18-05-2013 o 22:47
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    (...)Największym zmartwieniem przy tej operacji jest świadomość nieuchronnego zasyfiania matrycy.
    Pozdrawiam
    Zgadzam się w pełni, u mnie niestety dochodzi jeszcze problem taki, szczególnie w kontekście focenia dziecka, że często zanim bym zdążył zmienić szkło na takie, które bym chciał, jest już po kadrze

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

hmm.. Patrzac na Twoj arsenal szkiel nie dziwie sie, ze zdjecia wychodza bajecznie
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Dajcie już spokój zanim Moderator się włączy
    Każdy ma prawo w stopce umieścić co chce, no może prawie co chce, ale sprzętu nikt nikomu nie zabroni, zresztą jak dla mnie czasem fajnie podejrzeć kto co ma
    W końcu to forum sprzętowe, jak niektórzy piszą

"...Każdy ma prawo w stopce umieścić co chce, no może prawie co chce(...)"

...zgadza sie, niektorzy nawet umieszczaja tam sprzet, ktorego tak naprawde nie posiadaja ...

Zatem polecam podchodzic z dystansem do zawartosci stopek, z powyzszego powodu po pierwsze, a po drugie ( i moze najwazniejsze), ze jakosc aparatu czy obiektywu nie przeklada sie automatycznie na jakosc wykonywanych nimi zdjec...I byc moze do tego odnosilo sie to "Nie sprzęt zdobi człowieka"...

Witam, jako bardzo początkujący "canoniarz" (mój pierwszy wpis ). Właśnie zakupiłem używany 7D i chwilę potem właśnie tytułowy 17-55 mm. Niepokoi mnie jedna sprawa, nie wiem, czy to nieprawidłowość czy po prostu przypadłość tego obiektywu - pierścień ten obraca się z dziwnym tarciem, dobrze wyczuwalnym przy trzymaniu obiektywu, słyszalnym również. Odnoszę się tu do postu #90, w którym to było napisane, że jak się dostanie piasek czy coś podobnego pod pierścień manualnej regulacji ostrości, to wtedy serwis odmówi gwarantowanej naprawy itp. Mój egzemplarz jest jeszcze na gwarancji, więc jest to tym bardziej dla mnie ważne. Czy ktoś może coś na ten temat jeszcze napisać???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez leafbytree Zobacz posta
    Witam, jako bardzo początkujący "canoniarz" (mój pierwszy wpis ). Właśnie zakupiłem używany 7D i chwilę potem właśnie tytułowy 17-55 mm. Niepokoi mnie jedna sprawa, nie wiem, czy to nieprawidłowość czy po prostu przypadłość tego obiektywu - pierścień ten obraca się z dziwnym tarciem, dobrze wyczuwalnym przy trzymaniu obiektywu, słyszalnym również. Odnoszę się tu do postu #90, w którym to było napisane, że jak się dostanie piasek czy coś podobnego pod pierścień manualnej regulacji ostrości, to wtedy serwis odmówi gwarantowanej naprawy itp. Mój egzemplarz jest jeszcze na gwarancji, więc jest to tym bardziej dla mnie ważne. Czy ktoś może coś na ten temat jeszcze napisać???
    17-55 raczej do super spasowanych obiektywów nie należy, czuć plastik, jest w sumie kiepsko wykonany, pierścień ogniskowej pracuje w miarę luźno ale bez luzów. Tarcia nie powinno być, raczej luz.

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów