Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 128

Wątek: canon 17-55 2.8 is usm

Mieszany widok

Domyślnie Odp: canon 17-55 2.8 is usm

Witajcie. 17-55. Nic że kurz mu miły. Używałem go przez trzy lata i to co najbardziej mnie rozczula w tym obiektywie to AF. Używałem go z 40d i jak myślę ile w ilu sytuacjach ten AF był niezawodny to aż żal sprzedawać. Plus uniwersalność - wyciągałem z tego szkła satysfakcjonujące zdjęcia niezależnie od sytuacji i ogniskowej. Ta uniwersalność jest oczywiście kosztem jakości - ale to cecha zoomu. Jeśli wezmę pod uwagę niezawodność af, wybitną w tym segmencie optykę, niedogodności z kurzem, psującą się stabilizacją, to szkło w połączeniu z doświadczeniem fotografa jest bardzo cennym narzędziem. Miałem kiedyś podpięty nowy odpowiednik Sigmy i chociaż ostrość sigma miała może ciut lepszą to AF(w dobrych warunkach oświetleniowych!) nie pracował z taką kulturą i pewnością co Canon. Co do ceny; Sory, że to powiem, ale to nie obiektyw jest drogi tylko my jesteśmy biedni.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-05-2013 o 22:46

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Gratuluje zakupu Bedziesz zachwycony.
    Ja jestem caly czas Nie rozstaje się z tym szkłem.. Praktycznie przyspawane do body

60D generuje bardzo dobre zdjęcia. W polaczeniu z 17-55 bedzie poprostu perfekcyjnie

CO do FF... Nie popadajmy w przesadę... Zdjęcia sa tak dobre jak fotograf... JEst tutaj na forum milion zdjęć robionych cropem, które powalaja... FF nie zrobi z Ciebie lepszego fotografa, może tylko trochę ułatwi robotę dla tych co więdza jak wykorzystać przewagę FF...

JA cały czas czekam na 70D
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    60D generuje bardzo dobre zdjęcia. W polaczeniu z 17-55 bedzie poprostu perfekcyjnie
    Do perfekcyjności temu zestawowi jest bardzo daleko...

CO do FF... Nie popadajmy w przesadę... Zdjęcia sa tak dobre jak fotograf... JEst tutaj na forum milion zdjęć robionych cropem, które powalaja... FF nie zrobi z Ciebie lepszego fotografa, może tylko trochę ułatwi robotę dla tych co więdza jak wykorzystać przewagę FF...
    Powalić to mnie może litr wódki .
    Jak napisał wyżej kolega, FF przy tym samym fotografie daje baaardzo dużo. Od czasu kiedy kupiłem pierwszą pełną klatkę a było to ponad 4 lata temu z dużym niesmakiem wracam do cropa. Z tymi samymi szkłami zdjęcia są po prostu mówiąc marne. I na pewno pisząc to nie popadam w przesadę. Proponuję spróbować a nie wyciągać takich nieuzasadnionych wniosków.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Jeżeli ktoś jest dobry na cropie, to po przejściu na FF będzie jeszcze lepszy, czy się to komuś podoba czy nie. Na forum jest też milion zdjęć robionych FF, które powalają, a które ciężko byłoby zrobić cropem.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Kolega mnie zle zrozumial... Nie mowie, ze FF nie jest lepsze... Jest oczywiste, ze aparat FF ma duza przewage.. Bezdyskuyjnie.
    Jednak dla amatora fotografi, ktory robi zdjecia nie profesionalnie a hobbystycznie, wydanie 2 lub 3 razy tyle pieniedzy nie poprawi zdjec o tyle samo... MAm na mysli to, ze kupno FF nie sprawi, ze zdjecia nagle zaczna wychodzic... Moim zdaniem, opanowanie sztuki fotografii nadal jest wazne i moim zdaniem wazniejsze niz to czy sie ma FF czy APSC czy Micro 4/3 (pomijam iPhony itp.... bo tutaj granica sie konczy)

Ja sam bym chetnie 'wskoczyl' w FF ale na dzien dzisiejszy nie wydaje mi sie, ze mam wystarczajace doswiadczcenie, aby wykorzystac potencjal aparatu FF... Oczywiscie sytuacja jest inna, kiedy nei liczy sie zawartosc portwela.. Wtedy bym sobie nawet duzy format zafundowal

Do perfekcyjności temu zestawowi jest bardzo daleko...
    Wszystko zaley gdzie masz granice... Dla niektorych dobre zdjecie to tylko duzy format....
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 18-05-2013 o 17:43
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Wołomin

Jednak dla amatora fotografi, ktory robi zdjecia nie profesionalnie a hobbystycznie, wydanie 2 lub 3 razy tyle pieniedzy nie poprawi zdjec o tyle samo...
    Ja jestem amatorem, robię hobbystycznie i zdjęcia z FF mam dużo lepsze, ciężko ocenić czy 2 czy 3 razy, ale coś koło tego .

Ja sam bym chetnie 'wskoczyl' w FF ale na dzien dzisiejszy nie wydaje mi sie, ze mam wystarczajace doswiadczcenie, aby wykorzystac potencjal aparatu FF...
    W tej kwestii doświadczenie nie ma nic wspólnego. Jeżeli nie potrafisz wykorzystać FF, to tak samo nie potrafisz wykorzystać cropa. Puszka jest praktycznie taka sama, tak samo się robi zdjęcia, tylko efekt masz inny.

Wszystko zaley gdzie masz granice... Dla niektorych dobre zdjecie to tylko duzy format....
    Nie zgodzę się, jest dużo tańszych szkieł, które dadzą z 60D lepszy obrazek niż 17-55. To nie jest stawianie granic, tylko moja obiektywna ocena. Porównuję nie do FF, ale do konkurencji w tym zakresie. Lepszy obraz da tamron 17-50, sigma 17-50 a te obiektywy są znacznie tańsze od canona. Nie piszę, że to zły obiektyw, jest OK, ale trzeba go niestety oceniać z perspektywy ceny a tu już jest bardzo kiepsko...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja jestem amatorem, robię hobbystycznie i zdjęcia z FF mam dużo lepsze, ciężko ocenić czy 2 czy 3 razy, ale coś koło tego .

W tej kwestii doświadczenie nie ma nic wspólnego. Jeżeli nie potrafisz wykorzystać FF, to tak samo nie potrafisz wykorzystać cropa. Puszka jest praktycznie taka sama, tak samo się robi zdjęcia, tylko efekt masz inny.

Nie zgodzę się, jest dużo tańszych szkieł, które dadzą z 60D lepszy obrazek niż 17-55. To nie jest stawianie granic, tylko moja obiektywna ocena. Porównuję nie do FF, ale do konkurencji w tym zakresie. Lepszy obraz da tamron 17-50, sigma 17-50 a te obiektywy są znacznie tańsze od canona. Nie piszę, że to zły obiektyw, jest OK, ale trzeba go niestety oceniać z perspektywy ceny a tu już jest bardzo kiepsko...

Ale się napaliłem na Twoją twórczość .... jak szczerbaty na suchary. Widziałem mnóstwo zdjęć w necie robione cropem od których

dolna szczęka uszkodziła mi terrakotę na podłodze Jeżeli Twoje obrazki są jeszcze lepsze, tak ze 2, 3 razy ... to kładę poduszkę

na podłodze i czekam ....

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Ale się napaliłem na Twoją twórczość .... jak szczerbaty na suchary. Widziałem mnóstwo zdjęć w necie robione cropem od których

dolna szczęka uszkodziła mi terrakotę na podłodze Jeżeli Twoje obrazki są jeszcze lepsze, tak ze 2, 3 razy ... to kładę poduszkę

na podłodze i czekam ....
    Każdym sprzętem da się zrobić świetne zdjęcie. Widziałem kilka fotek z Iphone'a, które zrobiły na mnie wrażenie .
    Tu nie ma czego udowadniać, weź w rękę np. swoje 7D + 50/1.4 zrób zdjęcie i to samo ujęcie zrób np. 5DII z tym samym obiektywem. Powtórz to samo przy kiepskim oświetleniu. Porównaj efekt. Jeżeli nie zauważysz różnicy w jakości, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć i na tym dyskusja się kończy. Nie chcę Cię dobijać wielkością użytecznych ISO, bo w 7D świat kończy się na ISO1600...
    To tak jakby udowadniać, że woda z cukrem jest słodsza niż ta bez cukru. Zawsze może się znaleźć ktoś, kto powie inaczej. A jeszcze często jest tak, że dużo do powiedzenia ma ten kto nigdy jej nie spróbował. Każdy fotografuje tym, co ma, co mu się podoba czy na co go stać. Jego sprawa. Nie trzeba udowadniać rzeczy oczywistych. Po co byłoby kupować drogi sprzęt, jeżeli z 650D + 18-55 wychodziłyby takie same zdjęcia jak z 1Dx + 24L? Przerobiłem w swojej "karierze" dużo sprzętu i co nieco się na tym nauczyłem i doświadczyłem. Pisanie bzdur mnie nie bawi ani nie daje mi satysfakcji, nawiązuję jedynie do własnych doświadczeń. Każdy może z tego skorzystać lub nie, na siłę nikogo nawracać nie będę, bo chyba nie o to chodzi i interesu w tym nie mam.
    Miłych snów na tej poduszce... .

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Każdym sprzętem da się zrobić świetne zdjęcie. Widziałem kilka fotek z Iphone'a, które zrobiły na mnie wrażenie .
    Tu nie ma czego udowadniać, weź w rękę np. swoje 7D + 50/1.4 zrób zdjęcie i to samo ujęcie zrób np. 5DII z tym samym obiektywem. Powtórz to samo przy kiepskim oświetleniu. Porównaj efekt. Jeżeli nie zauważysz różnicy w jakości, to ciężko mi cokolwiek powiedzieć i na tym dyskusja się kończy. Nie chcę Cię dobijać wielkością użytecznych ISO, bo w 7D świat kończy się na ISO1600...
    To tak jakby udowadniać, że woda z cukrem jest słodsza niż ta bez cukru. Zawsze może się znaleźć ktoś, kto powie inaczej. A jeszcze często jest tak, że dużo do powiedzenia ma ten kto nigdy jej nie spróbował. Każdy fotografuje tym, co ma, co mu się podoba czy na co go stać. Jego sprawa. Nie trzeba udowadniać rzeczy oczywistych. Po co byłoby kupować drogi sprzęt, jeżeli z 650D + 18-55 wychodziłyby takie same zdjęcia jak z 1Dx + 24L? Przerobiłem w swojej "karierze" dużo sprzętu i co nieco się na tym nauczyłem i doświadczyłem. Pisanie bzdur mnie nie bawi ani nie daje mi satysfakcji, nawiązuję jedynie do własnych doświadczeń. Każdy może z tego skorzystać lub nie, na siłę nikogo nawracać nie będę, bo chyba nie o to chodzi i interesu w tym nie mam.
    Miłych snów na tej poduszce... .

Ja nie chcę, żeby ktokolwiek cokolwiek mi udowadniał ... ale idola jakiegoś trzeba mieć Ktoś z taaakim sprzętem i taaaakim doświadczeniem

robi pewnie jak ktoś to ujął "bajeczne" zdjęcia. I nie chce wskazać kierunku w jakim ma podążać robaczek, którego świat sprzętowy

kończy się na iso 1600 Cenię skromność - ale bez przesady Jak się ma czym, to warto się pochwalić ! Zachęcam.
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 20-05-2013 o 10:59

Doświadczenie nie ma nic do tego a kupno starej piątki to nie majątek. Sam miałem ten obiektyw i był świetny w duecie z 450 ale po przejściu na FF moje stare zdjęcia trochę przestały mi sie podobać :-)

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów