Witam,
zapewne mieliście do czynienia na forum niejednokrotnie z tego typu zapytaniami. Proszę jednak o wyrozumiałość. Przeczytałem w ciągu kilku ostatnich dni tak dużą ilość informacji, że już sam nie wiem o czym mam myśleć.
Generalnie mam powiedzmy około 3 tys., które chciałbym przeznaczyć na zakup lamp studyjnych (tz. przynajmniej 2 lampy + statywy - jeśli wystarczy na softbox'y byłoby cudownie). Co wybrać?
Nie celuję tu w taką markę jak Bownes z racji ceny. Często w różnych postach przewija się marka JinBei, Quantuum oraz Quantum, Elfo, Fomei - choć i one nie należą do najtańszych.
Chciałbym mieć lampy takie nazwijmy je półprofesjonalne z mocowaniami Bowens by móc w przyszłości rozwijać zestaw. Czy do aparatu powinienem dokupić fotocelę, czy może lampy wyzwalane na pilota etc.
Czy lampa błyskowa Canon Speedlight 580EX II może wyzwalać błysk w lampach studyjnych bez konieczności dokupowania dodatkowych podzespołów? Pytanie być może wyda się banalne jednak nie udało mi się wyszukać odpowiedzi na nurtującą mnie kwestię.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość.