Każdy zwraca na coś innego uwagę![]()
Osobiście jestem zwolennikiem kupowania od razu czegoś poważniejszego, zwłaszcza jeżeli chcesz wykorzystywać sprzęt komercyjnie (wyobraź sobie sytuację, w której masz sesję i pada ci sprzęt...co powiesz klientowi?).
Myślę że ważna jest solidność, trwałość, możliwość użycia różnych akcesoriów (chodzi tu zwłaszcza o producentów "niezależnych" - chyba wszystkie akcesoria 'firmowe' są solidnie drogie), konstrukcja ułatwiająca użytkowanie (manipulatory w odpowiednich miejscach itd).
Patrząc na to, że mieszkasz w UK, celowałbym zdecydowanie w podstawowe, nawet najniższe modele firmy Bowens, która jest dostępna powszechnie i w wielu sklepach. Sprawdziłem właśnie przykładową cenę i wyszło mi że zestaw 2x200Ws Bowensa to okolice 450 funtów - niby 2x więcej od zestawu, który znalazłeś na ebayu, ale to zestaw solidny, nie na tymczasówkę. Te 200Ws powinny wystarczyć do podstawowych kadrów bez szaleństw.
Acha, jeszcze jedno. W zestawie, do którego linka podałeś, nie ma nic na temat możliwości regulacji natężenia światła. Jeżeli to jest niemożliwe, to jest to raczej zestaw dla masochistów, a nie dla fotografów![]()
Ostatnio edytowane przez jagular ; 20-12-2012 o 01:25
Aparaty, obiektywy, lampy.
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz i podpowiedz, nakierowales mnie teraz pozytywnie na kupno drozszego a zatem mocniejszego, wytrzymalszego itd. sprzetu niz znalazlem. Sprawdze sobie zaraz zestawy Bowensa i moze wybiore sobie cos. Jeszcze raz dziekuje Tobie i wszystkim odpowiadajacym w moim poscie.
jeszcze w temacie postu #7
7D synchronizuje w normalnym trybie błysk do 1/250s. (I będziesz miał efekt częściowego przysłonięcia)
Powyżej już tryb HSS. Dla studia i tam, gdzie nie mieszasz światła zastanego z błyskiem ustawiasz coś pomiędzy 1/160 a 1/250.
Z tego co widzę pokazane przez Ciebie lampy w tym zestawie mają jakąś regulację. Czyli chyba mocy.
Jednak też dołączam sie do opinii, jeśli chcesz podziałać komercyjnie to warto iść w sprzęt markowy. Nie musisz od razu mieć wszystkiego. Kupuj powoli, eksperymentuj, porównuj efekty. Poniżej masz stronę, gdzie jest porównanie działania modyfikatorów światła. Jak się dobrze przyjrzysz to w wielu sytuacjach cel osiągniesz zamiennym modyfikatorem
stronka:
Porównanie zastosowania akcesoriów fotograficznych - Fripers.pl
Ostatnio edytowane przez espire ; 20-12-2012 o 08:23
moim zdaniem jeśli to będzie małe studio domowe, białe ściany, to śmiało wystarczy taki zestaw: link, 3x160ws plus modyfikatory, wyzwalacz i statywy. Ja uważam że przy dobrych ustawieniach i modyfikacjach z takiej 160ws da się wycisnąć naprawdę dużo. No i serwis w Polsce.