Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Jak wysłać paczkę kurierem?

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Odp: Jak wysłać paczkę kurierem?

Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
    Nie wiem jak to jest z pocztą, można paczkę ubezpieczyć?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ja korzystam regularnie z platformy pośredniczącej (kurier-broker.eu) i nie miałem nigdy powodów do narzekań. Zwykle zlecam odbiór na następny dzień gdyż zlecenie idzie po godzinie 16, ale jak byś wystawił zlecenie z rana to tego samego dnia powinni odebrać. Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-)). Poczta to dla mnie przegrana sprawa. Dziękuję za godzinne stanie w kolejce i paliwo zmarnowane na dojazd do oddziału
    Ostatnio edytowane przez haze ; 19-12-2012 o 11:56
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Myślałem obiektywy wystawić jeszcze przed świętami i zależałoby mi na szybkiej dostawie. Myślę jednak,że wstrzymam się do nowego roku, gdyż w tym okresie paczki gubią się chyba najczęściej...
    Myślę że masz jakieś wyolbrzymione lęki - totalnie zbędne Nie korzystałeś nigdy z przesyłek kurierskich, ale już wiesz że Ci coś ukradną lub zgubią? Daj spokój, bo jak masz się tak zamartwiać to może nie warto niczego sprzedawać ..

Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 19-12-2012 o 11:50

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Jak prywatnie wysyłam przez stronę kurjerzy.pl . Przewoźnika masz do wyboru .

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Przykładowa cena K-Ex to 16,3zł za paczkę do 2kg (obiektyw pasuje ;-))
    K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
    Największe problemy miałem właśnie z nimi.

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Firmy i ludzie przesyłają kurierami i pocztą miliony przesyłek .. i wciąż robią to dalej, więc nie jest tak źle jak Ci się wydaje ..
    Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
    Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
    Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
    Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.

Kalkulacja przykładowa dla przesyłki 40x30x30, 20 kg, ubezpieczenie 2000 zł, NST:

1. DHL, umowa standardowa: 75,52 netto (82,89 zł z VAT)
    2. Broker (nie będę reklamował publicznie) korzystający w 90% z DHL (tam, gdzie mają własne bazy - wożą sami): 19,26 netto (23,69 zł z VAT).

Wyceny rzeczywiste. Nie wyssane z brudnego palca, tylko z systemów zleceń obu firm.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    A może wystaw z zastrzeżeniem, że to kupujący organizuje odbiór...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    K-EX (dawniej Kolporter Express) nie polecam.
    Niestety, mylisz się. Jest bardzo źle. W sieci krążą anegdoty o tym co z bagażem rejestrowanym robi obsługa lotnisk. To samo dzieje się w firmach spedycyjnych.
    Oznaczenia "Góra" i "Ostrożnie szkło" (chociaż z reguły za to dopłaca się ekstra) są totalnie olewane.
    Jedynym spedytorem który je respektuje (a nie tylko twierdzi że to robi) jest DHL. Tak oznaczone paczki nie idą na automatyczną sortownię.
    Niestety, DHL bezpośrednio jest drogi, zdecydowanie lepiej skorzystać z brokera który ma z nimi własną umowę.
    Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Zapytaj sprzedawców foto jakimi firmami wysyłają sprzęt i jaki odsetek przychodzi uszkodzony
    Sprzęt foto ma to do siebie, że wystarczy że nie będzie uszkodzeń mechanicznych/udarowych i będzie ok.
    Ja wysyłam towar, który dodatkowo musi jechać zgodnie z oznaczeniami "Góra" (rzadko na palecie, bo to rozwiązałoby problem).
    Taki wymóg przerasta możliwości 99,9% kurierów...

PS: Rozpatrywanie reklamacji to jest dopiero dramat i kpina
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

No na pewno przy czymś szklanym i delikatnym to o czym piszesz ma kolosalne znaczenie. Jednak przy sprzecie foto DHL czy GLS nie robi roznicy. Chociaz za czasow pracy w Fotojokerze zdarzylo sie pare razy ze paczki dostarczane przez GLS byly rozerwane i brakowalo kilku kart pamieci, rzadziej aparatu.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Boję się, ponieważ będzie to moja pierwsza wysyłka kurierem. Pozatym "debiut" na allegro, oraz zwyczajnie martwię się, żeby nie było żadnych problemów.
    Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych. Ja sam nigdy nie miałem powodów do narzekań, jednak czytam coraz więcej i najczęstsze problemy są takie:
    - słaby kontakt z brookerami
    - w razie problemów - brooker zrzuca winę na kuriera
    - zero konsekwencji w razie zgubienia paczki,nawet gdy jest ubezpieczona
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów