Witam,
czy ktoś ma jakieś doświadczenie?, doradzi jakiś model??
Posiadam laptopa HP EliteBook 8560w , aktualnei siedzi dysk hdd 2.5 cala 7.200 rpm WD black horse
1. 120 czy 256 gb ?
2. jaka marka?
3. jaki model?
inne uwagi....
Witam,
czy ktoś ma jakieś doświadczenie?, doradzi jakiś model??
Posiadam laptopa HP EliteBook 8560w , aktualnei siedzi dysk hdd 2.5 cala 7.200 rpm WD black horse
1. 120 czy 256 gb ?
2. jaka marka?
3. jaki model?
inne uwagi....
Jeżeli laptop ma możliwość zamontowania dwóch napędów (np. drugi w miejsce czytnika DVD jak to jest w ThinkPadach), to systemowy dysk SSD może być mniejszy - 90 lub 120 GB, a dane trzymasz na drugim dysku 500 GB lub większym. Jeśli możesz mieć tylko jeden dysk w lapku i chcesz aby to było SSD, to wybierasz najpojemniejszy napęd na jaki Cię stać.
Kontynując poprzednika - chyba do każdego lapka można dokupić przejściówke umożliwiającą montaż dysku w kieszeni napedu optycznego.
Z tego co widzę to napędy optyczne najszybciej odmawiają współpracy więc chyba to najpraktyczniejsze wyjście. Pewnie gdyby ie wiekowość własnego lapka (kontroler PATA) dawno dokupiłbym SSD.
:grin:EOS30, 40D, T28-75/2.8, T70-300VC, C20-35/3,5-4,5:grin:
A doradzisz jaka marka itd??
Mam możliwość 2 dysków, ale czy jest sens?? na drobnostki programy i system starczy a reszta na NAS![]()
Chciałbym tylko dodać, że żeby w pełni wykorzystać dysk ssd należy posiadać sata3 (sata600) bo inaczej dysk ssd nie poleci na 100% mocy.
Ja mam Crucial M4 256GB i nie mam z nim żadnych problemów. Działał zarówno w lapku HP DV6700t jak i teraz w nowym pececie.
Czasem są problemy z danymi kontrolerami (Marvell bodajże?) - poczytaj trochę w necie to się rozjaśni![]()
Płyta główna 1631 kbc version 01.35 ktoś wie jaka SATA? ja nie widze![]()
Wg informacji ze strony HP http://www8.hp.com/h20195/v2/GetPDF....A3-4215PLE.pdf
to masz SATA II
Zdaje się, że problemy były z dyskami opartymi o SANDFORCE, ale warto poczytać o każdym dysku, który się weźmie pod uwagę